pontosnews.gr
Κυριακή, 2/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

11/04/2017 - 6:32μμ
Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 16 Απριλίου οι Τούρκοι πολίτες που μένουν στη χώρα θα κληθούν να αποφασίσουν με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι» σχετικά με το Σύνταγμα της χώρας το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου – η Εθνοσυνέλευση έχει ήδη ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά απαιτείται και η έγκρισή τους από το λαό για να γίνουν νόμος του κράτους. Στις ψήφους προσμετρώνται  και εκείνες της διασποράς, η οποία τις προηγούμενες ημέρες ψήφισε στις πρεσβείες και τα προξενεία.

Η Deutche Welle και η εφημερίδα Guardian κατέγραψαν έξι βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τις κάλπες στην Τουρκία:

Τι αφορά το δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα θα αλλάξει το τουρκικό πολιτικό σύστημα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Θα καταργηθεί το γραφείο του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος ο οποίος θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό θα είναι πλέον ο επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της κυβέρνησης, καθώς και επικεφαλής του κράτους.

Ο πρόεδρος θα αποκτήσει επιπλέον εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να καταρτίζει τον προϋπολογισμό, να διορίζει και να καθαιρεί υπουργούς και να εκδίδει σε κάποιες περιπτώσεις διατάγματα. Ωστόσο, θα του επιτρέπεται να διατηρεί σχέση με κάποιο πολιτικό κόμμα – το ισχύον σύστημα προβλέπει ότι ο πρόεδρος πρέπει να κυβερνά «ουδέτερος» και (τουλάχιστον εικονικά) να μην έχει κομματικούς δεσμούς.


(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του προέδρου από το 2005. Το σχέδιό του ενισχύθηκε έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, το οποίο του επέτρεψε να ισχυριστεί πιο πειστικά ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Σε περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» θα μπορεί να διεκδικήσει δύο θητείες και στην προεδρία, κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά μπορεί να μείνει στην εξουσία έως το 2029.

Ποιοι τάσσονται υπέρ του «Ναι»
«Evet», δηλαδή «Ναι», λένε οι υποστηρικτές του Κόμματος  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν. Ισχυρίζονται ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για τον εξορθολογισμό της τουρκικής κυβέρνησης, ώστε αυτή να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολιτικού περιβάλλοντος.

Πιο αναπάντεχη είναι η υποστήριξη του ακροδεξιού MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), καθώς ήταν παραδοσιακά αντίθετο στην ιδέα ενός προεδρικού συστήματος. Φήμες θέλουν τον ηγέτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να έχει εξασφαλίσει θέση αντιπροέδρου με αντάλλαγμα τη συνεργασία του.


(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Ποιοι τάσσονται υπέρ του «Όχι»
Το δημοψήφισμα βρίσκει κάθετα αντίθετα τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή το κεμαλικό και σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), και το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις για την προώθηση της δημοκρατίας λένε επίσης «hayir» (όχι) στο δημοψήφισμα – υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές ουσιαστικά θα επιτρέψουν στον Ταγίπ Ερντογάν να κυβερνά ως δικτάτορας.

Το «Ναι» ισοδυναμεί με θάνατο της δημοκρατίας στην Τουρκία;
Στο παραπάνω ερώτημα η Deutche Welle και η εφημερίδα Guardian σημειώνουν ότι η απάντηση εξαρτάται από το ποιος καλείται να τη δώσει. Οι προτεινόμενες αλλαγές επιτρέπουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας: για παράδειγμα, το κοινοβούλιο θα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να παρακάμπτει τις προεδρικές αποφάσεις, να διεξάγει έρευνες ακόμη και να παραπέμπει τον πρόεδρο με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ωστόσο, ακόμα και σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υπονομεύσει σημαντικά τη δημοκρατία στην Τουρκία, και στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος.

Έτσι, δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί την Τουρκία να γίνεται πιο δημοκρατική, αν ο σημερινός πρόεδρος αποκτήσει περισσότερες εξουσίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταδικάσει τη συγκέντρωση εξουσιών στην τουρκική προεδρία και έχει χαρακτηρίσει τις προτεινόμενες αλλαγές «υπερβολικές».


(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Με ποιον τρόπο θα επηρεάσει το δημοψήφισμα τη θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη;
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη έχουν πληγεί σημαντικά. Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθούσε Τούρκους πολίτες που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες, και ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για «ναζιστικές πρακτικές» κυρίως την Άνγκελα Μέρκελ.

Αυτό από μόνο του αρκεί για να βάλει στον πάγο την ήδη τελματωμένη προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν επικρατήσει το «Ναι», οι επικριτές του Τούρκου προέδρου είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξουν πως η χώρα δεν ικανοποιεί τα απαιτούμενα κριτήρια.

Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Παρά τις κάποιες μεμονωμένες εκκλήσεις να εκδιωχθεί η χώρα από τη στρατιωτική συμμαχία, υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα ώστε να θεωρείται αυτό πιθανό. Επιπλέον, η δυτική Ευρώπη χρειάζεται τη συνεργασία της Τουρκίας για να ελέγξει την προσφυγική ροή από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;
Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται στο 10%, κάτι που μπορεί να κρίνει και αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις έχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, μια ακόμη ένδειξη της πόλωσης του εκλογικού σώματος. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Αττική: Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους – Διαδοχικά μηνύματα του 112 για απομακρύνσεις πολιτών

2/08/2026 - 12:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο: Εξιχνιάστηκαν έξι περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών με συνολική λεία 169.500 ευρώ – Συνελήφθη ο «εισπράκτορας»

2/08/2026 - 12:15μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ «ακυρώνει» σχεδιαζόμενους νέους βομβαρδισμούς στο Ιράν

2/08/2026 - 11:10πμ
(Φωτ.: EUROKINSSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Αττική: Δεκάδες νέες ενεργές εστίες το πρωί της Κυριακής – 112 για εκκένωση των περιοχών Κανδήλι και Αγία Σκέπη

2/08/2026 - 10:29πμ
(Φωτ.: EUROKINSSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Μαζική έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου – Πάνω από 61.000 επιβάτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής

2/08/2026 - 9:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΑΕΕ: Δύο συλλήψεις για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βοιωτία και πέρασε στην Αττική

2/08/2026 - 9:05πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Πάστρα – Αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω 112 για απομάκρυνση κατοίκων και τουριστών

2/08/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος ο καιρός σήμερα, Κυριακή, με βοριάδες στο Αιγαίο – Έως 37°C η θερμοκρασία

2/08/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/ EUROKINSSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Αττική, Βοιωτία και Φωκίδα – 66.600 στρέμματα έχουν καεί

2/08/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: αρχείου EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός 72χρονος μέσα στο αυτοκίνητό του στα Νέα Λιόσια

1/08/2026 - 11:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Δυτική Αττική: Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους – Διαδοχικά μηνύματα του 112 για απομακρύνσεις πολιτών

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Αίγιο: Εξιχνιάστηκαν έξι περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών με συνολική λεία 169.500 ευρώ – Συνελήφθη ο «εισπράκτορας»

37 λεπτά πριν
Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Κρήτη και Πόντος» στο Θέατρο Βράχων!

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Δύο λύρες, μία θάλασσα – Γεωργία Νταγάκη και Αλέξης Παρχαρίδης θα βρεθούν «Παρά θίν’ αλός»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ «ακυρώνει» σχεδιαζόμενους νέους βομβαρδισμούς στο Ιράν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINSSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Δυτική Αττική: Δεκάδες νέες ενεργές εστίες το πρωί της Κυριακής – 112 για εκκένωση των περιοχών Κανδήλι και Αγία Σκέπη

2 ώρες πριν
Πικνίκ της οικογένειας Παπαδημητρόπουλου σε πάρκο, γύρω στο 1964. Μια οικογενειακή στιγμή της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποτυπωμένη σε φωτογραφία εποχής (φωτ.: Museums Victoria / CC BY 4.0)

Από την Ελλάδα στη Μελβούρνη: Οι ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών μέσα από 500 αντικείμενα – Η ζωή, οι μνήμες και τα «φυλαχτά» μιας ολόκληρης γενιάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign