pontosnews.gr
Τρίτη, 18/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

11/04/2017 - 6:32μμ
Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 16 Απριλίου οι Τούρκοι πολίτες που μένουν στη χώρα θα κληθούν να αποφασίσουν με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι» σχετικά με το Σύνταγμα της χώρας το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου – η Εθνοσυνέλευση έχει ήδη ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά απαιτείται και η έγκρισή τους από το λαό για να γίνουν νόμος του κράτους. Στις ψήφους προσμετρώνται  και εκείνες της διασποράς, η οποία τις προηγούμενες ημέρες ψήφισε στις πρεσβείες και τα προξενεία.

Η Deutche Welle και η εφημερίδα Guardian κατέγραψαν έξι βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τις κάλπες στην Τουρκία:

Τι αφορά το δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα θα αλλάξει το τουρκικό πολιτικό σύστημα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Θα καταργηθεί το γραφείο του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος ο οποίος θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό θα είναι πλέον ο επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της κυβέρνησης, καθώς και επικεφαλής του κράτους.

Ο πρόεδρος θα αποκτήσει επιπλέον εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να καταρτίζει τον προϋπολογισμό, να διορίζει και να καθαιρεί υπουργούς και να εκδίδει σε κάποιες περιπτώσεις διατάγματα. Ωστόσο, θα του επιτρέπεται να διατηρεί σχέση με κάποιο πολιτικό κόμμα – το ισχύον σύστημα προβλέπει ότι ο πρόεδρος πρέπει να κυβερνά «ουδέτερος» και (τουλάχιστον εικονικά) να μην έχει κομματικούς δεσμούς.


(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του προέδρου από το 2005. Το σχέδιό του ενισχύθηκε έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, το οποίο του επέτρεψε να ισχυριστεί πιο πειστικά ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Σε περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» θα μπορεί να διεκδικήσει δύο θητείες και στην προεδρία, κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά μπορεί να μείνει στην εξουσία έως το 2029.

Ποιοι τάσσονται υπέρ του «Ναι»
«Evet», δηλαδή «Ναι», λένε οι υποστηρικτές του Κόμματος  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν. Ισχυρίζονται ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για τον εξορθολογισμό της τουρκικής κυβέρνησης, ώστε αυτή να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολιτικού περιβάλλοντος.

Πιο αναπάντεχη είναι η υποστήριξη του ακροδεξιού MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), καθώς ήταν παραδοσιακά αντίθετο στην ιδέα ενός προεδρικού συστήματος. Φήμες θέλουν τον ηγέτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να έχει εξασφαλίσει θέση αντιπροέδρου με αντάλλαγμα τη συνεργασία του.


(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Ποιοι τάσσονται υπέρ του «Όχι»
Το δημοψήφισμα βρίσκει κάθετα αντίθετα τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή το κεμαλικό και σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), και το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις για την προώθηση της δημοκρατίας λένε επίσης «hayir» (όχι) στο δημοψήφισμα – υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές ουσιαστικά θα επιτρέψουν στον Ταγίπ Ερντογάν να κυβερνά ως δικτάτορας.

Το «Ναι» ισοδυναμεί με θάνατο της δημοκρατίας στην Τουρκία;
Στο παραπάνω ερώτημα η Deutche Welle και η εφημερίδα Guardian σημειώνουν ότι η απάντηση εξαρτάται από το ποιος καλείται να τη δώσει. Οι προτεινόμενες αλλαγές επιτρέπουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας: για παράδειγμα, το κοινοβούλιο θα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να παρακάμπτει τις προεδρικές αποφάσεις, να διεξάγει έρευνες ακόμη και να παραπέμπει τον πρόεδρο με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ωστόσο, ακόμα και σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υπονομεύσει σημαντικά τη δημοκρατία στην Τουρκία, και στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος.

Έτσι, δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί την Τουρκία να γίνεται πιο δημοκρατική, αν ο σημερινός πρόεδρος αποκτήσει περισσότερες εξουσίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταδικάσει τη συγκέντρωση εξουσιών στην τουρκική προεδρία και έχει χαρακτηρίσει τις προτεινόμενες αλλαγές «υπερβολικές».


(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Με ποιον τρόπο θα επηρεάσει το δημοψήφισμα τη θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη;
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη έχουν πληγεί σημαντικά. Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθούσε Τούρκους πολίτες που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες, και ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για «ναζιστικές πρακτικές» κυρίως την Άνγκελα Μέρκελ.

Αυτό από μόνο του αρκεί για να βάλει στον πάγο την ήδη τελματωμένη προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν επικρατήσει το «Ναι», οι επικριτές του Τούρκου προέδρου είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξουν πως η χώρα δεν ικανοποιεί τα απαιτούμενα κριτήρια.

Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Παρά τις κάποιες μεμονωμένες εκκλήσεις να εκδιωχθεί η χώρα από τη στρατιωτική συμμαχία, υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα ώστε να θεωρείται αυτό πιθανό. Επιπλέον, η δυτική Ευρώπη χρειάζεται τη συνεργασία της Τουρκίας για να ελέγξει την προσφυγική ροή από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;
Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται στο 10%, κάτι που μπορεί να κρίνει και αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις έχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, μια ακόμη ένδειξη της πόλωσης του εκλογικού σώματος. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

«Σιωπή!» – Το επεισόδιο Τραμπ με δημοσιογράφο του CNN την ώρα που η δημοτικότητά του «βουλιάζει» στο 33%

18/08/2026 - 12:51μμ
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 7χρονο κορίτσι μετά από επίθεση σκύλου

18/08/2026 - 11:06πμ
(Φωτ. αρχείου: EDUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Προαστιακός: Διακοπή δρομολογίων λόγω της φωτιάς στον Ασπρόπυργο – Λεωφορεία για τους επιβάτες

18/08/2026 - 9:52πμ
(Φωτ.: Pexels)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμαριά: Στο νοσοκομείο 27χρονη μετά από ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της

18/08/2026 - 9:00πμ
Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία και Ιράν συζητούν για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

18/08/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία, θα αγγίξει κατά τόπους τους 37°C

18/08/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γαστούνη Ηλείας: Επίθεση Ρομά σε αστυνομικούς με δύο τραυματίες – Απελευθέρωσαν 18χρονο συλληφθέντα

17/08/2026 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: x.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Σίφνος: Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα διερευνήσει τα αιτία της πτώσης του ελικοπτέρου

17/08/2026 - 11:09μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο SEATRAC στα Νέα Φλογητά

17/08/2026 - 10:40μμ
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου ΠΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τροιζήνα: Συνελήφθη 40χρονος για πυρκαγιά από πρόθεση – Εξετάζεται η εμπλοκή του σε 9 ακόμη εμπρησμούς

17/08/2026 - 10:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

«Σιωπή!» – Το επεισόδιο Τραμπ με δημοσιογράφο του CNN την ώρα που η δημοτικότητά του «βουλιάζει» στο 33%

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: aade.gr)

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή για 1 στα 2 τουριστικά σκάφη στη Σαντορίνη έδειξε η επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω 2026»

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: Κασσιτερά-Σύλλογος Ποντίων Σαπών)

Ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» στήνει μεγάλο ποντιακό γλέντι

56 λεπτά πριν
Μέρος της αφίσας για τις εκδηλώσεις (φωτ.:  Αγιορειτική Εστία)

Ίμβρος: «Θεοτόκεια 2026» με αφιέρωμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

1 ώρα πριν
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 7χρονο κορίτσι μετά από επίθεση σκύλου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Βικτώρια: Ο Δεκαπενταύγουστος της ελληνικής διασποράς με πίστη, χορό και παράδοση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV