pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

11/04/2017 - 6:32μμ
Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 16 Απριλίου οι Τούρκοι πολίτες που μένουν στη χώρα θα κληθούν να αποφασίσουν με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι» σχετικά με το Σύνταγμα της χώρας το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου – η Εθνοσυνέλευση έχει ήδη ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά απαιτείται και η έγκρισή τους από το λαό για να γίνουν νόμος του κράτους. Στις ψήφους προσμετρώνται  και εκείνες της διασποράς, η οποία τις προηγούμενες ημέρες ψήφισε στις πρεσβείες και τα προξενεία.

Η Deutche Welle και η εφημερίδα Guardian κατέγραψαν έξι βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τις κάλπες στην Τουρκία:

Τι αφορά το δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα θα αλλάξει το τουρκικό πολιτικό σύστημα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Θα καταργηθεί το γραφείο του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος ο οποίος θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό θα είναι πλέον ο επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της κυβέρνησης, καθώς και επικεφαλής του κράτους.

Ο πρόεδρος θα αποκτήσει επιπλέον εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να καταρτίζει τον προϋπολογισμό, να διορίζει και να καθαιρεί υπουργούς και να εκδίδει σε κάποιες περιπτώσεις διατάγματα. Ωστόσο, θα του επιτρέπεται να διατηρεί σχέση με κάποιο πολιτικό κόμμα – το ισχύον σύστημα προβλέπει ότι ο πρόεδρος πρέπει να κυβερνά «ουδέτερος» και (τουλάχιστον εικονικά) να μην έχει κομματικούς δεσμούς.


(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του προέδρου από το 2005. Το σχέδιό του ενισχύθηκε έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, το οποίο του επέτρεψε να ισχυριστεί πιο πειστικά ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Σε περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» θα μπορεί να διεκδικήσει δύο θητείες και στην προεδρία, κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά μπορεί να μείνει στην εξουσία έως το 2029.

Ποιοι τάσσονται υπέρ του «Ναι»
«Evet», δηλαδή «Ναι», λένε οι υποστηρικτές του Κόμματος  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν. Ισχυρίζονται ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για τον εξορθολογισμό της τουρκικής κυβέρνησης, ώστε αυτή να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολιτικού περιβάλλοντος.

Πιο αναπάντεχη είναι η υποστήριξη του ακροδεξιού MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), καθώς ήταν παραδοσιακά αντίθετο στην ιδέα ενός προεδρικού συστήματος. Φήμες θέλουν τον ηγέτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να έχει εξασφαλίσει θέση αντιπροέδρου με αντάλλαγμα τη συνεργασία του.


(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Ποιοι τάσσονται υπέρ του «Όχι»
Το δημοψήφισμα βρίσκει κάθετα αντίθετα τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή το κεμαλικό και σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), και το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις για την προώθηση της δημοκρατίας λένε επίσης «hayir» (όχι) στο δημοψήφισμα – υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές ουσιαστικά θα επιτρέψουν στον Ταγίπ Ερντογάν να κυβερνά ως δικτάτορας.

Το «Ναι» ισοδυναμεί με θάνατο της δημοκρατίας στην Τουρκία;
Στο παραπάνω ερώτημα η Deutche Welle και η εφημερίδα Guardian σημειώνουν ότι η απάντηση εξαρτάται από το ποιος καλείται να τη δώσει. Οι προτεινόμενες αλλαγές επιτρέπουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας: για παράδειγμα, το κοινοβούλιο θα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να παρακάμπτει τις προεδρικές αποφάσεις, να διεξάγει έρευνες ακόμη και να παραπέμπει τον πρόεδρο με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ωστόσο, ακόμα και σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υπονομεύσει σημαντικά τη δημοκρατία στην Τουρκία, και στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος.

Έτσι, δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί την Τουρκία να γίνεται πιο δημοκρατική, αν ο σημερινός πρόεδρος αποκτήσει περισσότερες εξουσίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταδικάσει τη συγκέντρωση εξουσιών στην τουρκική προεδρία και έχει χαρακτηρίσει τις προτεινόμενες αλλαγές «υπερβολικές».


(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Με ποιον τρόπο θα επηρεάσει το δημοψήφισμα τη θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη;
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη έχουν πληγεί σημαντικά. Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθούσε Τούρκους πολίτες που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες, και ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για «ναζιστικές πρακτικές» κυρίως την Άνγκελα Μέρκελ.

Αυτό από μόνο του αρκεί για να βάλει στον πάγο την ήδη τελματωμένη προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν επικρατήσει το «Ναι», οι επικριτές του Τούρκου προέδρου είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξουν πως η χώρα δεν ικανοποιεί τα απαιτούμενα κριτήρια.

Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Παρά τις κάποιες μεμονωμένες εκκλήσεις να εκδιωχθεί η χώρα από τη στρατιωτική συμμαχία, υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα ώστε να θεωρείται αυτό πιθανό. Επιπλέον, η δυτική Ευρώπη χρειάζεται τη συνεργασία της Τουρκίας για να ελέγξει την προσφυγική ροή από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;
Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται στο 10%, κάτι που μπορεί να κρίνει και αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις έχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, μια ακόμη ένδειξη της πόλωσης του εκλογικού σώματος. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πινακίδα για τα έργα του μετρό στην Κυψέλη. Τρίτη 25 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό στην Κυψέλη: 3,5 μήνες ακίνητος ο μετροπόντικας – Οι καθιζήσεις που πάγωσαν τη διάνοιξη της Γραμμής 4

25/08/2026 - 11:33μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Caroline Brehman)
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Πρωτοφανής έξαρση σαλμονέλας με τουλάχιστον 306 κρούσματα

25/08/2026 - 9:39μμ
Από τα εγκαίνια της 1ης ΔΕΘ, το 1926 (φωτ.: ΔΕΘ-Helexpo)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 1926-2026: 100 χρόνια με άνθρωπο-κανόνι, φραπέ και την πρώτη τηλεοπτική εικόνα

25/08/2026 - 7:45μμ
Ανεφοδιασμός ελικοπτέρου στη φωτιά της Σαλαμίνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτωπα των πυρκαγιών: Νέα φωτιά στον Άγιο Βλάσιο Βοιωτίας – Δύσκολη η κατάσταση στη Σαλαμίνα

25/08/2026 - 7:17μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο 48χρονος αστυνομικός που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία

25/08/2026 - 6:22μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά και στη Σαλαμίνα, πίσω από το ναύσταθμο

25/08/2026 - 5:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαύριο: Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στο Καλοπήγαδο – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

25/08/2026 - 4:59μμ
Καπνός από τη φωτιά στη Στεφάνη Βοιωτίας, όπως φαίνεται από τα διόδια Ελευσίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα. Τρίτη 25 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Christina Apostolopoulou)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα στη Στεφάνη Βοιωτίας – Από εκεί είχε ξεκινήσει η καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας το 2007

25/08/2026 - 4:07μμ
Ο Οσμάν Καβαλά παραμένει φυλακισμένος στη Σηλυβρία από τον Οκτώβριο του 2017, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΕΔΔΑ για την απελευθέρωσή του (φωτ.: dpa / Kerem Uzel)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαστούκι στην Τουρκία από το ΕΔΔΑ: Απελευθερώστε τον Καβαλά – Άκυρη η ισόβια καταδίκη

25/08/2026 - 3:28μμ
Ο Ρόμπερτ Κοτσαριάν, επικεφαλής της Συμμαχίας της Αρμενίας, ψηφίζει για τις βουλευτικές εκλογές σε εκλογικό τμήμα στο Γερεβάν. 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Vahram Baghdasaryan / Photolure)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος Ρόμπερτ Κοτσαριάν – Στο μικροσκόπιο η οικογενειακή περιουσία

25/08/2026 - 2:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πινακίδα για τα έργα του μετρό στην Κυψέλη. Τρίτη 25 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Μετρό στην Κυψέλη: 3,5 μήνες ακίνητος ο μετροπόντικας – Οι καθιζήσεις που πάγωσαν τη διάνοιξη της Γραμμής 4

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Νέο χρυσό με ρεκόρ ο Χρήστου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο η Γκίκα στην πάλη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Kristopher Harris / flickr.com / commons.wikimedia.org)

Ντόλι Πάρτον: Έφυγε από τη ζωή η εμβληματική και πλέον επιτυχημένη τραγουδίστρια της κάντρι – Και όχι μόνο

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Caroline Brehman)

Βέλγιο: Πρωτοφανής έξαρση σαλμονέλας με τουλάχιστον 306 κρούσματα

4 ώρες πριν
(Φωτ,: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ιστορικό χάλκινο μετάλλιο στο μπάντμιντον η Σωτηρίου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV