Στις κάλπες καλούνται σήμερα 6.724.172 ψηφοφόροι στη Σερβία για να εκλέξουν πρόεδρο Δημοκρατίας. Το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα διεκδικούν έντεκα υποψήφιοι. Φαβορί για τη νίκη θεωρείται ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού και νυν πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις μάλιστα θέλουν τον Βούτσιτς νικητή από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψήφων που απαιτείται για την ανάδειξη προέδρου Δημοκρατίας.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς από υπερεθνικιστής, ο οποίος το 1992, από το βήμα της Βουλής, ζητούσε να εκτελούνται εκατό Βόσνιοι μουσουλμάνοι για κάθε έναν νεκρό Σέρβο στρατιώτη, μετατράπηκε, τα τελευταία χρόνια, σε ένθερμο ευρωπαϊστή, υπέρμαχο του νεοφιλελευθερισμού. Από το 2012 που ανέλαβε την εξουσία, σε κυβερνητικό επίπεδο, ο Βούτσιτς διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επικοινωνιακή πολιτική του, τη χαρισματικότητα του, την δεινή ρητορική του, τον λαϊκισμό αλλά και την επίδειξη αυταρχικής συμπεριφοράς προς τους συνεργάτες του, αφού πολλές φορές έφτασε σε σημείο να επιπλήττει βαρύτατα, μπροστά στην κάμερες, υπουργούς του και αξιωματούχους.
Έντεκα συνολικά υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία με τον κεντρώο Βουκ Γιέρεμιτς, που είχε θέσει πρόσφατα υποψηφιότητα για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και τον σοσιαλδημοκράτη φιλοδυτικό Σάσα Γιάνκοβιτς, πρώην συνήγορο του πολίτη, να αποτελούν τις πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις. Στις εκλογές κατεβαίνει και ο υπερεθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι, πρώην πολιτικός μέντορας του Βούτσιτς. Κανείς εξ αυτών ωστόσο δεν δείχνει ότι μπορεί να απειλήσει την πολιτική παντοδυναμία του Βούτσιτς.
Για να ανακηρυχθεί κάποιος υποψήφιος, πρόεδρος Δημοκρατίας απαιτείται να λάβει το 50% συν μία ψήφο. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί την πρώτη Κυριακή τότε η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί σε 15 ημέρες με την συμμετοχή των δύο υποψηφίων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.