Εξεταστική επιτροπή η οποία θα διερευνήσει περιπτώσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας την περίοδο 1997-2014 ζητούν σύσσωμες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Οι «αμαρτωλές» περιπτώσεις για τις οποίες ζητείται διερεύνηση είναι αυτές του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Ερρίκος Ντυνάν, της φαρμακευτικής δαπάνης, και των προμηθειών.
Στην πρότασή τους οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρονται σε φαινόμενα συναλλαγής πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα των προμηθειών και του φαρμάκου, και σε φαινόμενα «φτιαχτής» ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς,«που απέκτησαν δομικά χαρακτηριστικά στο χώρο της υγείας την τελευταία 20ετία».
Τα παραπάνω φαινόμενα, λένε οι βουλευτές, οργανώθηκαν και συντηρήθηκαν από το καθεστώς ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, ασυδοσίας και αδιαφανούς διαχείρισης δημόσιου χρήματος, και «με πολιτική ανοχή και ασυλία που προσέφεραν τα κόμματα εξουσίας, τα στελέχη τους και το πελατειακό σύστημα».
Αντίδραση από τον Ανδρέα Λοβέρδο
Ο πρώην υπουργός Υγείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την επιλογή της περιόδου προς διερεύνηση. «Μας προκάλεσε εντύπωση που σταματούν στο 2014. Πηγαίνουν πονηρά προς τα πίσω για να αποφύγουν δική τους περιπέτεια με κάποια κομμάτια της Δεξιάς που τους στηρίζουν», είπε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας, όμως, να δώσει διευκρινήσεις.
Ακόμα, δήλωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα προτείνει να γίνει διερεύνηση και για την περίοδο 2015-2016, όπου υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως εξήγησε. «Για την όποια αντιπρόταση απαιτούνται 60 υπογραφές. Διατηρούμε μια ανεπαίσθητη ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει», κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.