pontosnews.gr
Παρασκευή, 23/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πετιμέζι με σπόρους από τον Πόντο παράγεται στην Ξάνθη και το γεύεται όλη η Ελλάδα

2/04/2017 - 7:56μμ
Πετιμέζι με σπόρους από τον Πόντο παράγεται στην Ξάνθη και το γεύεται όλη η Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με σπόρους από τον Πόντο, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή της πρωτεύουσάς του, της Τραπεζούντας, πέντε γυναίκες από τη Γενισέα Ξάνθης καλλιεργούν ζαχαροκάλαμα και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας (με βάση πανεπιστημιακές αναλύσεις) πετιμέζι. Καθημερινά και για πολλές ώρες ρίχνονται στην κοπιώδη καλλιέργεια της γης, αλλά και στον πολύ δύσκολο καθαρισμό των καλάμων από τα φύλλα, για να μη αλλοιώνεται το παραγόμενο προϊόν, με στόχο να το διασώσουν όπως το παρήγαν οι πρόγονοί τους στη αλησμόνητη πατρίδα, αλλά και οι γονείς τους πριν από 60-70 χρόνια στη Γενισέα.

Τη δουλειά τους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα, αφού η απόκτησή τους είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν με πείσμα και μεράκι αυτό που ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, αν και (τουλάχιστον από το 2014 και μετά) δεν έχουν κέρδος ούτε ένα ευρώ, αφού μέχρι πρότινος δεν είχαν και την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία. Αυτό φαίνεται να αλλάζει ως έναν βαθμό τελευταία, αφού άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για το πετιμέζι της Γενισέας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ και ο Δήμος Αβδήρων τους παραχώρησε ακόμα έξι στρέμματα και μια μικρή αποθήκη για 25 χρόνια, προκειμένου να γίνει μια μικρή μονάδα παραγωγής.

Οι πρόγονοι, οδηγοί στην προσπάθεια των πέντε γυναικών

Οι πέντε γυναίκες παίρνουν μέρος σε κάθε ευκαιρία και σε διεθνείς εκθέσεις προκειμένου να προβάλουν το προϊόν τους, και είναι σημαντικό ότι έχουν δεχτεί κρούσεις για εξαγωγές. Ωστόσο καμία παραγγελία δεν έχει γίνει, αφού καμία επιχείρηση του εξωτερικού δεν δέχεται να προμηθευτεί ποσότητα μικρότερη από έξι τόνους.

Σήμερα η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Γενισέα» παράγει δύο τόνους πετιμέζι το χρόνο στα περίπου είκοσι στρέμματα που καλλιεργεί ζαχαροκάλαμα.

Το πετιμέζι τους βρίσκεται σε διάφορα παραδοσιακά μπακάλικα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Αθήνα, ωστόσο δεν σημειώνεται ο επιθυμητός αριθμός πωλήσεων, αφού ο κόσμος δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής πολλά για το συγκεκριμένο προϊόν.

Βρήκαν τυχαία τους σπόρους στον Πόντο

Όπως ανέφερε στο pontosnews.gr η πρόεδρος του συνεταιρισμού Αναστασία Αμανατίδου, καλλιεργούσαν ζαχαροκάλαμα και παρήγαν πετιμέζι σε σημαντικές ποσότητες οι κάτοικοι της περιοχής κατά τις δεκαετίες του ’40 και του ’50. Μετά η συγκεκριμένη καλλιέργεια άρχισε να φθίνει, λόγω του ότι ήταν ιδιαίτερα κοπιώδης και κοστοβόρα.

Το 1999 οι γυναίκες της Γενισέας δημιούργησαν το συνεταιρισμό με εννέα σκοπούς, μεταξύ των οποίων ήταν και η διάσωση εθίμων και παραδόσεων της περιοχής τους, που σε μεγάλο βαθμό κατοικείται από απογόνους προσφύγων.

«Το 2006 αποφασίσαμε να αναβιώσουμε την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου κα την παραγωγή πετιμεζιού, όπως οι γονείς μας. Μας είπαν ότι στο παρελθόν προμηθεύονταν τους σπόρους από τη Βουλγαρία. Πήγαμε στη γειτονική χώρα, την οργώσαμε, αλλά δεν βρήκαμε πουθενά σπόρους. Στη συνέχεια πήραμε σπόρους από τα εργοστάσια ζάχαρης στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη. Παρήγαμε το πετιμέζι, αλλά οι γονείς μας μας είπαν ότι δεν έχει την ίδια γεύση με αυτό του παρελθόντος κι έτσι καταλάβαμε ότι ήταν υβρίδιο».

Οι γυναίκες επί το έργον

Το καλοκαίρι του 2012 οι γυναίκες πήγαν ένα ταξίδι στην Τραπεζούντα κι εκεί κάποιοι Τούρκοι τούς κέρασαν πετιμέζι. «Αυτοί οι Τούρκοι έμεναν στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά τα καλοκαίρια έρχονταν στα εξοχικά τους στην Τραπεζούντα. Είδαμε ότι το πετιμέζι που μας κέρασαν είχε τη γεύση αυτού που παρήγαν οι πρόγονοί μας. Το ετοίμαζαν για προσωπική τους κατανάλωση. Τους ρωτήσαμε για τους σπόρους και μας είπαν ότι τους έφεραν στην περιοχή Βούλγαροι τον 19ο αιώνα. Τους ζητήσαμε να μας δώσουν σπόρους, δεν το αρνήθηκαν.

»Πλέον, που βλέπουν ότι το βγάλαμε στην αγορά, άρχισαν κι αυτοί σιγά-σιγά να το παράγουν για πώληση».

Οι γυναίκες έστειλαν το πετιμέζι τους για ανάλυση σε πανεπιστήμια – και κυρίως στο περισσότερο εξειδικευμένο για τέτοια θέματα, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Αποδείχθηκε ότι το πετιμέζι των γυναικών της Γενισέας μεταξύ άλλων στα 100 γραμμάρια περιέχει 11,1 γραμμάρια αντιοξειδωτικών ουσιών, κάλιο και μαγνήσιο.

«Ο καθηγητής του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Βάιος Καραθάνος, μας είπε ότι το προϊόν μας είναι εξαιρετικό και να μη σταματήσουμε να το παράγουμε. Αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε κι εμείς», σημειώνει η Αναστασία Αμανατίδου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Αργυρούπολη του Πόντου, όπου βρισκόταν το Μαυραγγέλ', στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαυραγγέλ’: Το ελληνικό χωριό της Αργυρούπολης στον Πόντο όπου γράφτηκε μια ξεχασμένη σελίδα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

22/01/2026 - 10:14μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική Συνέλευση ετοιμάζει ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

22/01/2026 - 9:18μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στις 19 Μαΐου 2025 στο Παραλίμνι, για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος και Πόντος συναντιούνται στο Παραλίμνι: Μνημείο Γενοκτονίας με ορίζοντα τη 19η Μαΐου 2026

22/01/2026 - 3:59μμ
Βελανίδι σε δέντρο 12 ετών που έχει φυτευτεί  σε χώρο που βρίσκεται προς το Σούνιο, περίπου 2 χλμ. από τη θάλασσα (φωτ.: Facebook / Φυτεύουμε βελανιδιές / Pacos Akis)
ΠΟΝΤΟΣ

Δάσος Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – 353 βελανιδιές στα Μελίσσια

22/01/2026 - 1:36μμ
Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης στη διάρκεια παράστασης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκινεί ο Τάκης Βαμβακίδης μιλώντας για τη μάχη ζωής που έδωσε: «Η Παναγία Σουμελά ήταν η δύναμή μου»  

22/01/2026 - 11:30πμ
Στιγμιότυπο από τις πρόβες (φωτ.: Ροζαλία Ελευθεριάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακριτικός Κύκλος» για πρώτη φορά στην Κέρκυρα: Ήχοι από Πόντο, Καππαδοκία και Κύπρο σε μορφή αρχαίας τραγωδίας

22/01/2026 - 9:50πμ
Από τις συλλογές της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, με τη λεζάντα: «Το χιόν' σο γόνατον!»
ΠΟΝΤΟΣ

Σήμερα το 112, τότε έξι μήνες χιόνια: Πώς αντιμετώπιζαν το χειμώνα στον Πόντο

21/01/2026 - 8:05μμ
Ο κορμός του ίταμου έχει περίμετρο 6,12μ (φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)
ΠΟΝΤΟΣ

Αρτίτσι: Το 1.074 ετών δέντρο στο Μπέλλες που θύμιζε στους Πόντιους πρόσφυγες την πατρίδα που έχασαν

21/01/2026 - 7:06μμ
Η Μιμή Ντενίση στην εκπομπή «Στην Αγκαλιά του Φάνη», του Φάνη Λαμπρόπουλου (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιμή Ντενίση: Με πονάει που η Γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι παγκοσμίως γνωστή

21/01/2026 - 5:34μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση, Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Νομού Ροδόπης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χωρίς στέγη ο Σύλλογος Καππαδοκών Ροδόπης – Πίτα έκοψαν, σπίτι δεν βρήκαν

21/01/2026 - 3:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Σπύρος Καρατζαφέρης το 2005 (φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

Σπύρος Καρατζαφέρης: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο γνωστός δημοσιογράφος

13 λεπτά πριν

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας προσκαλεί μέλη και φίλους στην κοπή της βασιλόπιτάς της

42 λεπτά πριν
Ο Νικολάι Χαρίτο ανάμεσα στα «Χρυσάνθεμα» (φωτ.: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας/ Εικ.: pontosnews.gr)

Νικολάι Χαρίτο (1886-1918): Το νόθο παιδί που μεγάλωσε στα πλούτη, επαναστάτησε κατά του τσάρου και δολοφονήθηκε για τα μάτια μιας Βέρας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au)

Η κυπριακή κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας βραβεύει τους Κύπριους ομογενείς για την προσφορά τους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Κηφισός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι τις 15:00 – Ποια τμήματα της λεωφόρου αφορούν

2 ώρες πριν
Από την αφίσα της παράστασης

«Έφυγες με το Πατρίς»: Ιστορίες Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία ζωντανεύουν στη σκηνή του θεάτρου και συγκινούν

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign