pontosnews.gr
Κυριακή, 22/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η προσφυγική κρίση δυσχεραίνει τις συμφωνίες με την Τουρκία

8/03/2017 - 5:01μμ
Η προσφυγική κρίση δυσχεραίνει τις συμφωνίες με την Τουρκία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Άρθρο του Μάρκους Φέλντνκίρχεν (Markus Feldenkirchen) στο spiegel.de.

Ο φόβος ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία για το προσφυγικό και να επιτρέψει μάζες μεταναστών να βρουν το δρόμο τους προς τη Γερμανία έχει δεσμεύσει τις πολιτικές της Άνγκελας Μέρκελ απέναντι στον αυταρχικό ηγέτη.

Είναι η ώρα να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση που θα μειώνει την εξάρτησή μας από την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να εκφωνήσει έναν μεγάλο λόγο στην Γερμανία σύντομα. Ελπίζει να τον χρησιμοποιήσει σαν μια ευκαιρία για να προωθήσει τις προτεινόμενες αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα που θα είναι το αποφασιστικό βήμα στη μεταμόρφωση της χώρας του από ένα αυταρχικό, δεσποτικό κράτος σε δικτατορία. Είναι ο ορισμός του θράσους: Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να επωφεληθεί των ελευθεριών του συναθροίζεσθαι και της έκφρασης που έχουμε στη Γερμανία, ώστε να προωθήσει την εξάλειψη ακριβώς αυτών των αστικών ελευθεριών στην Τουρκία. Πρέπει να το δεχτούμε αυτό;

Υπάρχουν ισχυρές φωνές εκεί έξω που θα ήθελαν να απαγορεύσουν τις εμφανίσεις του Ερντογάν και των μελών του υπουργικού συμβουλίου που ελέγχει. Κάποιες πόλεις έχουν ήδη επισήμως ακυρώσει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, επικαλούμενες πιθανά θέματα ασφαλείας. Αυτές οι ακυρώσεις έκαναν τον Ερντογάν το σαββατοκύριακο να τις συγκρίνει με μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί –μια σύγκριση τόσο εξωφρενική όσο και ανόητη–, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ Γερμανών και Τούρκων πολιτικών.

Ωστόσο εκείνοι που επιδιώκουν την απαγόρευση ομιλιών επειδή δεν τους αρέσει το περιεχόμενό τους, απλώς επιδεικνύουν τα ίδια αντανακλαστικά με τον δεσπότη. Στα μέσα Φεβρουαρίου η τουρκική Δικαιοσύνη, υπό τον έλεγχο του Ερντογάν, συνέλαβε τον Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή στην Τουρκία της καθημερινής εφ. Die Welt και πολίτη διπλής (γερμανικής-τουρκικής) υπηκοότητας, επειδή τα άρθρα του δεν είναι αρεστά στο καθεστώς. Περισσότεροι από 150 δημοσιογράφοι έχουν ήδη σιγήσει υπό τον καταπιεστικό μηχανισμό του Ερντογάν.


Εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Ντενίζ Γιουτζέλ στο Γκάγκεναου, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Οι Γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει επίσης να αποφύγουν την κενή εκδίκηση. Οι ταξιδιωτικές οδηγίες ή οι οικονομικές κυρώσεις τις οποίες κάποιοι προτείνουν, είναι πράξεις επιπόλαιες που μπορεί να ικανοποιήσουν μια ανάγκη εκδίκησης, αλλά δεν θα βοηθήσουν κανέναν. Όσο δύσκολο κι αν είναι, η συνέχιση του διαλόγου με τον Ερντογάν και το καθεστώς του παραμένει ζωτικής σημασίας, αν μη τι άλλο για να βοηθηθούν τα θύματα του καθεστώτος – όπως ο Γιουτζέλ. Αλλά αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνεται με αυτοπεποίθηση, με ανεξαρτησία, και σε αρμονία με τα πιστεύω μας.

Οδηγούμενη από φόβο
Δυστυχώς, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η κυβέρνησή της είναι οτιδήποτε παρά βέβαιοι όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν. Αντιθέτως είναι θλιβερά αμήχανοι, κι αυτό πρωτίστως διότι οι πολιτικές της Μέρκελ για την Τουρκία υπαγορεύονται κυρίως από φόβο. Την παραλύει η ανησυχία ότι ο Ερντογάν μπορεί να θέσει τέρμα στη συμφωνία για το προσφυγικό – μια απειλή που έχει κατ’ επανάληψη εκτοξευθεί. Ο στόχος της συμφωνίας δεν είναι τόσο περίπλοκος: ο Ερντογάν, του οποίου η χώρα φιλοξενεί περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες, έχει συμφωνήσει να αποτρέψει μεταναστευτικά κύματα προς τη Γερμανία, και για τις υπηρεσίες του ως θυρωρός έχει εισπράξει ένα γενναίο χρηματικό ποσό. Και δεν μιλάμε απλώς για τα δισεκατομμύρια ευρώ για την φροντίδα των προσφύγων στην Τουρκία, αλλά και για την επαίσχυντη σιωπή ως προς την καταπάτηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεδομένου ότι ένα νέο κύμα προσφύγων θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητες της Μέρκελ για επανεκλογή το προσεχές φθινόπωρο, η καγκελάριος είναι εμφανώς υποταγμένη στην προσέγγισή της με τον Ερντογάν.

Όταν πέρυσι ο Γερμανός κωμικός Γιαν Μπέμερμαν απήγγειλε ένα αγρίως επικριτικό ποίημα για τον Ερντογάν στον αέρα, η Μέρκελ άμεσα το αποκήρυξε ως «σκοπίμως υβριστικό». Η προληπτική υποταγή δύσκολα εκλαμβάνεται ως αξιοπρέπεια. Στον αντίποδα, το γεγονός ότι ο στρατός του Ερντογάν καταστρέφει κουρδικά χωριά και φυλακίζει όχι μόνο δημοσιογράφους αλλά και αμέτρητους δημόσιους λειτουργούς, σπανίως σχολιάζεται (αν ποτέ σχολιάζεται) από τη γερμανική κυβέρνηση. Αντιθέτως η Μέρκελ υπέβαλε τα σέβη της στον πρόεδρο σε δύο περιστάσεις ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών στην Τουρκία, και με αυτόν τον τρόπο (ενσυνειδήτως ή όχι) έγινε συνεργός.


Από την πρόσφατη (2/2/2017) επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα (φωτ.: EPA / Tumay Berkin)

Η κυβέρνηση Μέρκελ έχει επίσης αντιδράσει παράξενα στην περίπτωση του δημοσιογράφου Γιουτζέλ. Δεν ήταν σύμπτωση που ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε μια συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα. Όταν όμως οι κυβερνήσεις επιθυμούν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας κλητεύουν τους πρέσβεις, όπως έκανε η τουρκική κυβέρνηση στον Γερμανό πρέσβη την Πέμπτη, όταν οι Αρχές του Γκάγκεναου ακύρωσαν μια εκδήλωση προπαγάνδας με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης. Αλλά ακόμη κι αυτό παραπάει για αυτήν τη γερμανική κυβέρνηση, παρόλο που ένας από τους πολίτες της έχει στερηθεί της ελευθερίας του για τον απλό λόγο ότι έκανε τη δουλειά του –βοηθώντας την προάσπιση της ελευθερίας.

Για να αποπνεύσει εμπιστοσύνη και να ενεργήσει ακόμη μια φορά σύμφωνα με τις γερμανικές αξίες, η Μέρκελ πρέπει να υπερνικήσει το φόβο της μια για πάντα.

Αυτό δεν σημαίνει να τερματίσει η ίδια τη συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί υπό το φόβο μήπως το πράξει ο Ερντογάν. Είναι καιρός να αναπτύξουμε εναλλακτικές προωθώντας μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική που δεν θα αναθέτει στην Τουρκία την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά αντιθέτως θα επιφορτίζει την ίδια την ΕΕ με αυτήν την ευθύνη. Οι χώρες κλειδιά που εμπλέκονται στην προσφυγική κρίση, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Ελλάδας, πρέπει να ενισχυθούν τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο ειδικών και υποδομών που απαιτούνται ώστε να εγγράφονται οι μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να εξετάζονται όλες οι υποθέσεις και να λαμβάνονται οι αποφάσεις για το αν πρέπει να απελαθούν ή όχι.

Τώρα είναι η ώρα να απελευθερωθεί η Ευρώπη από τα δεσμά του Ερντογάν.

Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιρανός εργάτης επισκευάζει δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ καπνός εξακολουθεί να υψώνεται από το διυλιστήριο πετρελαίου Shahran μετά από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη. 8 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος επεκτείνεται σε ρεύμα και νερό – Στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές

22/03/2026 - 11:13μμ
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την οδό Σωτήρος στη συνοικία των Καμινάδων στην Καρδίτσα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: neosagon.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Καρδίτσα: Δύο ανήλικοι πίσω από τη δολοφονία 51χρονου τραγουδιστή

22/03/2026 - 9:37μμ
Επιβάτες και κτηνοτρόφοι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, 
Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Κτηνοτρόφοι μπλόκαραν το λιμάνι – Πλοίο έφυγε μόνο με επιβάτες

22/03/2026 - 9:15μμ
Το πλοίο MSC Ela με σημαία Παναμά αποχωρεί από το λιμάνι της Αμβέρσας
(φωτ.: EPA / Οlivier Ηoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η σύγκρουση Ιράν-ΗΠΑ: Απειλές για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ και φόβοι για παγκόσμιο σοκ

22/03/2026 - 8:27μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Μαθητές των Βριλησσίων θα παρελάσουν στο Αγαθονήσι, μαζί με τα 6 παιδιά του ακριτικού νησιού

22/03/2026 - 8:03μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Καρδίτσα: Νεκρός γνωστός τραγουδιστής – Έφερε μαχαιριές στο στήθος και στα χέρια

22/03/2026 - 7:35μμ
Από την περσινή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

22/03/2026 - 5:43μμ
Κρούσματα αφθώδους πυρετού σε κτηνοτροφική μονάδα της Λέσβου, στο χωριό Πελόπη (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην ίδια περιοχή

22/03/2026 - 5:15μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ταξί: Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία από τις 05:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας

22/03/2026 - 4:48μμ
Φωτογραφία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε κατεστραμμένη αίθουσα νηπιαγωγείου στη Ντιμόνα του Ισραήλ, μετά από ιρανικό πυραυλικό χτύπημα (φωτ.: EPA/Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε Ισραηλινούς στρατιώτες – Ρουκέτες σε αμερικανικό διπλωματικό κέντρο στη Βαγδάτη

22/03/2026 - 4:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

2 λεπτά πριν
Ιρανός εργάτης επισκευάζει δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ καπνός εξακολουθεί να υψώνεται από το διυλιστήριο πετρελαίου Shahran μετά από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη. 8 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος επεκτείνεται σε ρεύμα και νερό – Στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: Pexels)

Λογαριασμό για 6 μέτρα κάνει η κυβέρνηση: Από το fuel pass έως το market pass και μέτρα για το ρεύμα

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Φινάλε στην κορυφή η ΑΕΚ – Γκέλες για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την οδό Σωτήρος στη συνοικία των Καμινάδων στην Καρδίτσα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: neosagon.gr)

Καρδίτσα: Δύο ανήλικοι πίσω από τη δολοφονία 51χρονου τραγουδιστή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign