pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λαός που δεν αντιδρά, έχει τη μοίρα του Σίσυφου

20/03/2017 - 9:06πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Είμαστε η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Ορίσαμε από νωρίς τη νομοθεσία, αλλά προτιμήσαμε την αυθαιρεσία. Δημιουργήσαμε κάθε δίκαιο θεσμό, αλλά χτίσαμε και το αυθαίρετο. Μιλήσαμε για την αξιοκρατία, αλλά προτιμήσαμε την κομματοκρατία, επειδή έτσι μας βολεύει.

Συχνά εκδηλωνόμαστε ως κοινωνία αντιφατικά. Άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε. Λέμε όχι στη διαφθορά, αλλά στον παγκόσμιο πίνακα βρισκόμαστε ψηλά.

Επαινούμε την ηθική, αλλά υιοθετούμε και την «αρπαχτή», από την εποχή του Άρπαλου, που έκλεψε το θησαυροφυλάκιο με τις συντάξεις των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Λέμε ότι είμαστε χριστιανοί, αλλά αδιαφορούμε για ό,τι το χριστιανικό όταν αυτό αντίκειται στο προσωπικό μας συμφέρον. Λέμε ότι θαυμάζουμε τον Καζαντζάκη, αλλά αντί να διαβάζουμε τα βιβλία του, αποστηθίζουμε κάποια από τα τσιτάτα του για να δείξουμε ότι είμαστε μορφωμένοι.

Μιλάμε για ανθρωπισμό, αλλά την ίδια στιγμή λησμονούμε τον συνάνθρωπό μας που υποφέρει. Νιώθουμε περήφανοι για τους προγόνους μας, τους επικαλούμαστε συχνά, αλλά αιώνες τώρα δεν μπορούμε να τους ξεπεράσουμε γιατί δεν στηρίξαμε τις αρχές και τις αξίες τους. 

Ο Δημοσθένης –σύμφωνα με τον Πλούταρχο– ωφελήθηκε από τα κλοπιμαία του Άρπαλου με μια χρυσή κύλικα και 20 χρυσά τάλαντα. Το γεγονός αυτό τον οδήγησε σε δίκη και υποχρεώθηκε να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό σε πενταπλάσια αξία. Επειδή όμως δεν το κατείχε, καταδικάσθηκε σε θάνατο και κλείσθηκε στην φυλακή, μέχρι που να δραπετεύσει στην Καλαυρία, στο ναό του Ποσειδώνα, όπου εκεί μέσα ήπιε το κώνειο. Τον καιρό εκείνο δεν υπήρχε κανένας νόμος αντίστοιχος με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, που τον επινόησε κάποιος δαιμόνιος νους, για να απαλλάξει από την τιμωρία τους υπουργούς.

Είμαστε η χώρα που όρισε την πολιτική ως επιστήμη, η οποία αποσκοπεί στα καλά και τα δίκαια, με βάση τον ορισμό του Αριστοτέλη, αλλά δεν εφαρμόστηκε για πολύ, κι αυτό 2.500 χιλιάδες χρόνια πίσω.

Αν κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην αρχαία ιστορία θα δούμε ότι ο Σωκράτης, ο θεμελιωτής της ηθικής φιλοσοφίας, καταδικάστηκε να πιει το κώνειο. Ο Φειδίας, ο μεγαλύτερος γλύπτης όλου του κόσμου κι όλων των εποχών, καταδικάστηκε για ιεροσυλία. Ο Αναξαγόρας, επειδή υποστήριξε ότι η σελήνη δεν έχει δικό της φως, βίωσε την καταδίκη από το αμαθέστατο ιερατείο.

Τα χρόνια κυλούσαν και η ιστορία επαναλαμβανόταν πάντοτε με κοινή τη μοίρα των αθώων. Ο Ανδρούτσος φυλακίσθηκε στην Ακρόπολη και δολοφονήθηκε από τον Γκούρα, ο Κολοκοτρώνης κλείσθηκε σε μπουντρούμι, ο Καποδίστριας μαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε έξω από την εκκλησία, ο Λαμπράκης σκοτώθηκε από το παρακράτος και η ζωή δεν άλλαξε σε τίποτα από την εποχή των κοτζαμπάσηδων στον έρμο τούτο τόπο.

Την εύνοια, από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους το 1830 και μετά, την είχαν οι φιλήκοοι των ξένων.

Οι πολιτικοί συνεργάτες των ξένων κρατών κι εταιρειών, εκείνων που ήθελαν να έχουν την Ελλάδα μονοπώλιο για τα προϊόντα τους. Έτσι χτίστηκαν τα μεγάλα τζάκια. Με τις συναλλαγές τους με το κράτος, από την εποχή που φαγώθηκαν τα δάνεια για την επανάσταση του 1821 και αποκτήθηκαν οι μεγάλες γαίες.

Είμαστε η χώρα της οποίας τα πιο λαμπρά μυαλά, με πτυχία και μεταπτυχιακά, φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ πίσω εδώ μένουν οι άνεργοι και οι ηλικιωμένοι για να εξοφλήσουν το δημόσιο χρέος. Ζούμε σε μια πατρίδα προδομένων πολιτών και δοτών πολιτικών. Την ευθύνη για την κατάσταση την έχουμε όλοι μας. Στη Γαλλία έχουν ξεσηκωθεί για τα μέτρα λιτότητας, στην Ιρλανδία φυλακίσθηκαν οι υπεύθυνοι για τα μνημόνια, ενώ εδώ ο λαός έχει πάθει από το καθισιό παραλυσία.

Ζει όπως ο τυφλός Φινέας, που οι Άρπυιες αρπάζουν το φαγητό από μπροστά του.

Όμως, είτε λαός είσαι είτε τυφλός, αν δεν αντιδράς στα αρπαχτικά που σου κλέβουν το δίκιο, θα έχεις πάντα τη μοίρα του Σίσυφου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολυκατοικίες του Μεταξουργείου στην Αθήνα, από ψηλά (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Έχετε κλειστό σπίτι ή έγκριση στο «Σπίτι μου ΙΙ»; Τι πρέπει να προλάβετε έως τις 31 Αυγούστου

11 λεπτά πριν
Συνεχίζεται για 2η ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά στη Βοιωτία, στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού, από τη Δομβραίνα εως το Πόρτο Γερμενό, Σάββατο 1 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINSSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Βοιωτία – Δυτική Αττική σε πύρινο κλοιό: Δύο μεγάλα μέτωπα, εκκενώσεις και απεγκλωβισμοί

35 λεπτά πριν
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

59 λεπτά πριν
H φωτιά καταπίνει δασική έκταση στην Αιγιαλεία (φωτ.: patrapress.gr)

Αιγιάλεια: Ολονύχτια μάχη για να μείνουν οι φλόγες μακριά από τα χωριά

1 ώρα πριν
Θαλασσινά μπάνια στη Σαμψούντα, 1903

Αύγουστος ή Αλωνάρτ’ς: Για γάμους και για στύπα – Ο αγαπημένος μήνας των Ποντίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Πρωτομηνιά με αίθριο καιρό – Παραμένουν ισχυροί οι άνεμοι, στα ίδια επίπεδα η θερμοκρασία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign