pontosnews.gr
Τετάρτη, 30/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Δρώντες τα αίσχιστα λόγους αρίστους ποιούσι»

13/03/2017 - 9:06πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αν πράγματι ισχύει αυτό που λέει ο Ηράκλειτος, ότι ένας ικανός άνθρωπος κάνει όσο δέκα χιλιάδες, τότε οι λίγοι αλλά ικανοί είναι περισσότερο σημαντικοί από τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανίκανων ανθρώπων…

Είναι γνωστό πως κάθε εποχή συνδέεται ιστορικά με τους ταγούς της. Πως κάθε δημιούργημα, πολιτικό ή κοινωνικό, θεωρείται έργο του πολιτικού και όχι του λαού, αν κρίνουμε από τις ένθετες πλάκες στα δημόσια κτήρια.

Πουθενά, μα πουθενά, δεν θα δούμε ούτε μία επιγραφή που να γράφει ότι το παρόν κτήριο ανεγέρθηκε από το λαό, κι ας είναι εκείνος που πληρώνει το μάρμαρο! Το ίδιο ισχύει και για κάθε πολιτική απόφαση: Η «σεισάχθεια» θα παραπέμπει πάντοτε στον Σόλωνα, η διαίρεση της Αθήνας σε δήμους στον Κλεισθένη, το δίκαιο στον Αριστείδη και τα «μνημόνια» σε όλους τους πρωθυπουργούς της χώρας από το 2010 και μετά.

Είναι αλήθεια πως για να πάει καλά η παιδεία, εκτός από βιβλία, δασκάλους και σωστές πολιτικές θέλει και μελετηρούς μαθητές. Το ίδιο θα έλεγα και για την πολιτική. Εκτός από κόμματα και καλούς πολιτικούς, χρειάζεται και συνειδητούς πολίτες.

Μέτρα που δεν έχουν τη στήριξη της κοινωνίας δεν περπατούν όσο καλά κι αν είναι, διότι η κάθε κοινωνία δέχεται αλλαγές ανάλογα με τον τρόπο που λειτουργεί και σκέφτεται. Κανένας νόμος δεν φέρνει την αλλαγή, αν δεν εφαρμόζεται. Αν δεν συνάδει με τη νοοτροπία του Έλληνα. Κραυγαλέο παράδειγμα, ο νόμος που αφορά το κάπνισμα. Σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι χώροι όπου δεν εφαρμόζεται.

Το Ευαγγέλιο δεν κάνει από μόνο του κανέναν χριστιανό, όταν ο αυτός που το διαβάζει δεν τηρεί πιστά τα γραφόμενά του.

Είναι νοητό πως η κρίση των αξιών προηγείται από την κρίση των θεσμών. Η κοινωνία αλλάζει ως το βαθμό που αλλάζουν τα ίδια τα μέλη της. Όσο δεν μένουν αδρανείς αυτοί που μπορούν να την αλλάξουν.

Ζούμε σε καιρούς πενιχρούς από ιδέες πατριωτικές. Οι εποχές που ανέδειξαν ιστορικά τον Έλληνα πάνε πολλούς αιώνες πίσω. Στις μέρες μας ο άνθρωπος δεν κρίνεται από το «είναι» του, αλλά από το «έχειν» του. Οι αρετές απέγιναν κι απέμειναν στολίδια για τα παραμύθια. Οι γιορτές παρέμειναν χαρές μόνο για όσους μπορούν να τις χαρούν. Οι αξίες όπως και τα «φυλαχτά» είναι κλεισμένες στα παλιά σεντούκια.

Πολιτική σημαίνει στις μέρες μας να μετατρέπεις τη λαϊκή εντολή σε προσωπική ισχύ. Να αναπληρώνεις το κενό του έργου σου με το περίσσευμα του λόγου σου. Να μετατρέπεις το κακό σε καλό, με τη δύναμη της διαφήμισης. «Δρώντες τα αίσχιστα άριστους λόγους ποιούσι», λέει ο Δημόκριτος.

Την πολιτική σήμερα την διαμορφώνει αρχικά η επικοινωνία και μετά η κοινωνία. Πρώτα παραγγέλνεται η δημοσκόπηση και μετά γίνεται η συζήτηση γι’ αυτήν.

Πρώτα μιλούν οι ξένοι «οίκοι» αξιολόγησης και μετά ψηφίζουν οι πολίτες…

Το καράβι που το λένε «Ελλάδα» βουλιάζει, με τα αμπάρια του γεμάτα σαβούρα. Η χώρα δεμένη με τα δεσμά της τρόικας πέφτει από τον ένα βυθό στον άλλο, δίχως να υπάρχει τέλος… Η βρόμα στο ψάρι από το κεφάλι έχει φθάσει στην ουρά, σε μια «ψαραγορά» όπου η δυσωδία δεν αφήνει την κοινωνία να αναπνέει.

Από το ομηρικό «Είς οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης», φθάσαμε στο σημερινό και ολίγον παραποιημένο «Είς οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάρτης». Φθάσαμε σε μια συνειδησιακή παρακμή όπου η πατρίδα ταυτίζεται με την παρτίδα και ο πατριώτης με τον παρτάκια.

Πριν από αιώνες διατύπωσε ο Πυθαγόρας την άποψη ότι «η μονάδα είναι το παν». Πράγματι. Τη μονάδα αυτή αναζητούν οι άνθρωποι σε γη και ουρανό. Σ’ αυτήν πιστεύουν, αυτήν ψηφίζουν κι από αυτήν ελπίζουν ν’ αλλάξει η ζωή τους. Άλλωστε και στη δημοκρατία την πραγματική εξουσία την έχουν οι λίγοι: Όσοι από συλλογική την μετατρέπουν σε αντιπροσωπευτική, ώσπου τελικά την εκφράζει ο ένας…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
«Η παραβολή των σοφών και ανόητων παρθένων» (1822), από τον Ουίλιαμ Μπλέικ (πηγή: freechristimages.com / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Β’)

22/09/2026 - 9:54πμ
Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΓΝΩΜΕΣ

Θέλει αρετή και τόλμη

20/09/2026 - 3:31μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή ο πλανήτης

18/09/2026 - 4:08μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

15/09/2026 - 9:27πμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Βουλγαρία: 48 ιερά κειμήλια επιστρέφονται στην Ελλάδα – Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ιερά Σύνοδος

25 λεπτά πριν
Η Λένα Παπαληγούρα είναι η Άννα Καρένινα στη νέα μεγάλη παραγωγή στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (φωτ.: Διονύσης Κούτσης)

Άννα Καρένινα: Η ηρωίδα του Τολστόι ανεβαίνει ξανά στο αθηναϊκό σανίδι

1 ώρα πριν
Τμήμα χειρόγραφης καταγραφής σε Καραμανλήδικα όπου αναφέρονται ονόματα Τούρκων διωκτών χριστιανών στο Αλατζάμ της Σαμψούντας (πηγή: archives.lib.auth.gr/u-2360)

Τεκμήρια Γενοκτονίας στο αρχείο της ΕΛΘ: Ονόματα Τούρκων που εκδίωξαν χριστιανούς στη Σαμψούντα

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: pontosnews.gr)

Κέντρο Ποντιακών Μελετών: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κολωνάκι: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο 3/10 λόγω του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί σε καταυλισμό (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: Επιχειρήσεις με αστυνομικό σκύλο και drone σε οικισμούς σε Ασπρόπυργο και Κορωπί – Συνολικά 19 συλλήψεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV