pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Δρώντες τα αίσχιστα λόγους αρίστους ποιούσι»

13/03/2017 - 9:06πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν πράγματι ισχύει αυτό που λέει ο Ηράκλειτος, ότι ένας ικανός άνθρωπος κάνει όσο δέκα χιλιάδες, τότε οι λίγοι αλλά ικανοί είναι περισσότερο σημαντικοί από τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανίκανων ανθρώπων…

Είναι γνωστό πως κάθε εποχή συνδέεται ιστορικά με τους ταγούς της. Πως κάθε δημιούργημα, πολιτικό ή κοινωνικό, θεωρείται έργο του πολιτικού και όχι του λαού, αν κρίνουμε από τις ένθετες πλάκες στα δημόσια κτήρια.

Πουθενά, μα πουθενά, δεν θα δούμε ούτε μία επιγραφή που να γράφει ότι το παρόν κτήριο ανεγέρθηκε από το λαό, κι ας είναι εκείνος που πληρώνει το μάρμαρο! Το ίδιο ισχύει και για κάθε πολιτική απόφαση: Η «σεισάχθεια» θα παραπέμπει πάντοτε στον Σόλωνα, η διαίρεση της Αθήνας σε δήμους στον Κλεισθένη, το δίκαιο στον Αριστείδη και τα «μνημόνια» σε όλους τους πρωθυπουργούς της χώρας από το 2010 και μετά.

Είναι αλήθεια πως για να πάει καλά η παιδεία, εκτός από βιβλία, δασκάλους και σωστές πολιτικές θέλει και μελετηρούς μαθητές. Το ίδιο θα έλεγα και για την πολιτική. Εκτός από κόμματα και καλούς πολιτικούς, χρειάζεται και συνειδητούς πολίτες.

Μέτρα που δεν έχουν τη στήριξη της κοινωνίας δεν περπατούν όσο καλά κι αν είναι, διότι η κάθε κοινωνία δέχεται αλλαγές ανάλογα με τον τρόπο που λειτουργεί και σκέφτεται. Κανένας νόμος δεν φέρνει την αλλαγή, αν δεν εφαρμόζεται. Αν δεν συνάδει με τη νοοτροπία του Έλληνα. Κραυγαλέο παράδειγμα, ο νόμος που αφορά το κάπνισμα. Σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι χώροι όπου δεν εφαρμόζεται.

Το Ευαγγέλιο δεν κάνει από μόνο του κανέναν χριστιανό, όταν ο αυτός που το διαβάζει δεν τηρεί πιστά τα γραφόμενά του.

Είναι νοητό πως η κρίση των αξιών προηγείται από την κρίση των θεσμών. Η κοινωνία αλλάζει ως το βαθμό που αλλάζουν τα ίδια τα μέλη της. Όσο δεν μένουν αδρανείς αυτοί που μπορούν να την αλλάξουν.

Ζούμε σε καιρούς πενιχρούς από ιδέες πατριωτικές. Οι εποχές που ανέδειξαν ιστορικά τον Έλληνα πάνε πολλούς αιώνες πίσω. Στις μέρες μας ο άνθρωπος δεν κρίνεται από το «είναι» του, αλλά από το «έχειν» του. Οι αρετές απέγιναν κι απέμειναν στολίδια για τα παραμύθια. Οι γιορτές παρέμειναν χαρές μόνο για όσους μπορούν να τις χαρούν. Οι αξίες όπως και τα «φυλαχτά» είναι κλεισμένες στα παλιά σεντούκια.

Πολιτική σημαίνει στις μέρες μας να μετατρέπεις τη λαϊκή εντολή σε προσωπική ισχύ. Να αναπληρώνεις το κενό του έργου σου με το περίσσευμα του λόγου σου. Να μετατρέπεις το κακό σε καλό, με τη δύναμη της διαφήμισης. «Δρώντες τα αίσχιστα άριστους λόγους ποιούσι», λέει ο Δημόκριτος.

Την πολιτική σήμερα την διαμορφώνει αρχικά η επικοινωνία και μετά η κοινωνία. Πρώτα παραγγέλνεται η δημοσκόπηση και μετά γίνεται η συζήτηση γι’ αυτήν.

Πρώτα μιλούν οι ξένοι «οίκοι» αξιολόγησης και μετά ψηφίζουν οι πολίτες…

Το καράβι που το λένε «Ελλάδα» βουλιάζει, με τα αμπάρια του γεμάτα σαβούρα. Η χώρα δεμένη με τα δεσμά της τρόικας πέφτει από τον ένα βυθό στον άλλο, δίχως να υπάρχει τέλος… Η βρόμα στο ψάρι από το κεφάλι έχει φθάσει στην ουρά, σε μια «ψαραγορά» όπου η δυσωδία δεν αφήνει την κοινωνία να αναπνέει.

Από το ομηρικό «Είς οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης», φθάσαμε στο σημερινό και ολίγον παραποιημένο «Είς οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάρτης». Φθάσαμε σε μια συνειδησιακή παρακμή όπου η πατρίδα ταυτίζεται με την παρτίδα και ο πατριώτης με τον παρτάκια.

Πριν από αιώνες διατύπωσε ο Πυθαγόρας την άποψη ότι «η μονάδα είναι το παν». Πράγματι. Τη μονάδα αυτή αναζητούν οι άνθρωποι σε γη και ουρανό. Σ’ αυτήν πιστεύουν, αυτήν ψηφίζουν κι από αυτήν ελπίζουν ν’ αλλάξει η ζωή τους. Άλλωστε και στη δημοκρατία την πραγματική εξουσία την έχουν οι λίγοι: Όσοι από συλλογική την μετατρέπουν σε αντιπροσωπευτική, ώσπου τελικά την εκφράζει ο ένας…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η βάπτιση του Ιησού σε έργο των Andrea del Verrocchio και Leonardo da Vinci (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Γ’)

20/01/2026 - 9:32πμ
Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

18/01/2026 - 4:14μμ
Από διαδήλωση συμπαράστασης στον ιρανικό λαό, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: Ted Eytan  / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Μπορεί να αλλάξει χωρίς κατάρρευση;

17/01/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέγιστη υποκρισία

16/01/2026 - 4:28μμ
Η βάπτιση του Ιησού – Τοιχογραφία στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας (πηγή: Dosseman /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Β’)

13/01/2026 - 9:33πμ
Πρόσφυγας περπατά μπροστά από πορτρέτα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του Ναΐμ Κάσεμ και του εκλιπόντος Χασάν Νασράλα στο συγκρότημα Ιμάμ Αλί, στο Χερμέλ της κοιλάδας Μπεκάα στην Υεμένη. 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Πόσο κινδυνεύει το καθεστώς;

10/01/2026 - 9:33πμ
«Η Βάπτιση», Μονή Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό (Φωτ.: David Bjorgen / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Α’)

6/01/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το εκκρεμές του Ερντογάν

3/01/2026 - 9:26πμ
Το τρίτο μέρος της απεικόνισης της παραβολής του πλουσίου με τον φτωχό Λάζαρο σε μικρογραφία κώδικα (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Δ’)

30/12/2025 - 9:50πμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org/wiki/ File:4flag-turkey-israel-sky.jpg/ Newtimes.az)
ΓΝΩΜΕΣ

Εχθροί ή φίλοι;

28/12/2025 - 4:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«21 Απριλίου 1967. Εκ της Ελλάδος και πάλιν το φως» γράφει το καθεστωτικό έντυπο (πηγή: ΜΙΕΤ, Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ)

Απαγορευμένα προγράμματα, δίκες και λογοκρισία: Τεκμήρια της Χούντας στη Θεσσαλονίκη

7 λεπτά πριν
Φιλοκούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με την τουρκική αστυνομία στη Νουσαϊμπίν της Μαρντίν, κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των Κούρδων της Συρίας, 20 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Metin Yoksu)

Τελευταία πράξη για τους Κούρδους στη βόρεια Συρία;

36 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση, Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Νομού Ροδόπης)

Χωρίς στέγη ο Σύλλογος Καππαδοκών Ροδόπης – Πίτα έκοψαν, σπίτι δεν βρήκαν

1 ώρα πριν
Τα κύματα «σήκωσαν» ιστιοπλοϊκό που ήταν δεμένο στη στεριά, στη Γαύδο. Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)

Η κακοκαιρία «σαρώνει» την Κρήτη και τη Γαύδο – Ζημιές και διακοπές ρεύματος

1 ώρα πριν
Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)

Κακοκαιρία με 12 μποφόρ στο Ρίο: Η γέφυρα ξανά στην κυκλοφορία – Δείτε τα κύματα να την… μαστιγώνουν

2 ώρες πριν
Με σύγχρονο look and feel, τα καταστήματα Allwyn φέρνουν περισσότερη διασκέδαση και ακόμη πιο πολλές εκπλήξεις

Τα πρώτα καταστήματα Allwyn είναι εδώ – Νέα εποχή για το δίκτυο των καταστημάτων του ΟΠΑΠ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign