Δράκοι και μαχητές κουνγκ–φου θα «εισβάλλουν» το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη και υπό τους ήχους κινέζικης μουσικής θα δώσουν τη γεμάτη με τη μαγεία της Ανατολής παράστασή τους και το έναυσμα για τον εορτασμό της κινέζικης Πρωτοχρονιάς.
Η κινέζικη Πρωτοχρονιά γιορτάζεται για δεύτερη χρονιά επισήμως στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, φέτος οι εκδηλώσεις θα επεκταθούν και σε άλλα σημεία της πόλης (ΧΑΝΘ, πλατεία Αριστοτέλους) εκτός από την οδό Αισώπου, όπου βρίσκεται η Τσάιναταουν. Επίσης, στη φετινή διοργάνωση των εκδηλώσεων θα συμβάλει, εκτός από την κινέζικη παροικία της πόλης και το Δήμο Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ-HELEXPO, μια και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα κατά την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την κινέζικη Πρωτοχρονιά θα γίνουν παρουσία του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Τζόου Σιαολί.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / MotionTeam / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
Οι εκδηλώσεις
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου μπροστά από τη νότια πύλη της ΔΕΘ. Εκεί θα κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη ημέρα οι δράκοι, ενώ νεαροί θα παρουσιάζουν επιδείξεις κουνγκ–φου. Έξω από τη ΔΕΘ θα γίνει έπαρση της ελληνικής και της κινεζικής σημαίας, ενώ η μπάντα του δήμου θα παιανίζει τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.
Εκεί, θα αποκαλυφθεί το σύμβολο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.
Γύρω στις 11:00 θα ξεκινήσουν οι κύριες εκδηλώσεις του εορτασμού της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, στην Τσάιναταουν της οδού Αισώπου, που θα είναι στολισμένη σε όλο το μήκος της με σημαιούλες και τα γνωστά κινέζικα κόκκινα φαναράκια. Θα γίνει παρέλαση των δράκων και οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν κινέζικα φαγητά. Παρών αναμένεται να είναι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.
Στις 16:00 οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου για δύο ώρες θα ακούγεται κινέζικη μουσική και θα γίνεται παρέλαση των δράκων, καθώς και επιδείξεις κουνγκ-φου.