Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε το πρωί η επίσκεψη του Γιάννη Μουζάλα στο Ελληνικό, στις παλιές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου. Ομάδα προσφύγων πραγματοποίησε κατάληψη στο χώρο αφίξεων, βάζοντας λουκέτο στην πόρτα και εμποδίζοντας την είσοδο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος έφτασε χωρίς συνοδεία ή αστυνομική δύναμη.
Γρήγορα στην πύλη συνωστίστηκαν αυτοί που διαμαρτύρονταν, γυναίκες, παιδιά αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος κάποια στιγμή πήρε αγκαλιά ένα προσφυγόπουλο που είχε αναστατωθεί.
Η ένταση κλιμακώθηκε καθώς καμία πλευρά δεν έκανε πίσω, με αποτέλεσμα στο σημείο να φτάσουν και αστυνομικοί. Τελικά, ο υπουργός, έπειτα από διαβουλεύσεις, μπήκε μέσα στο χώρο, απ’ όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.
Όπως είπε στους δημοσιογράφους, δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας στο Ελληνικό. Διευκρίνισε ότι είναι μια ψευδής είδηση που διέδωσαν ελληνικές οργανώσεις, και κατήγγειλε ότι κάποιοι «λεγόμενοι απεργοί πείνας» απαγόρευσαν την είσοδο φορτηγών που φέρνουν το φαγητό. Ακόμα, υπογράμμισε ότι «οι ίδιοι που φωνάζουν ότι θέλουν γιατρούς εμπόδισαν τη διακομιδή ασθενούς στο Ασκληπιείο».
Αν και δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τα προβλήματα, εντούτοις κατέληξε λέγοντας: «Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος σε αυτή τη δομή, μπορεί να φύγει».
Ο Γιάννης Μουζάλας προχώρησε και σε άλλες καταγγελίες για αλληλέγγυες οργανώσεις που παραβιάζουν τους νόμους του κράτους, και υποστήριξε ότι αυτές ευθύνονται για τη σημερινή ένταση. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα πράγματα στο χώρο ήταν ήρεμα και ότι στα επεισόδια συμμετείχαν «όχι πάνω από 30 άνθρωποι», σε ένα χώρο που διαμένουν 700.
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
«Δεν θέλουμε βία, δεν θα ασκήσουμε βία, δεν θα δεχθούμε βία», συνέχισε. Όταν ρωτήθηκε για ένα παιδί που δέχθηκε χτυπήματα την ώρα που ο ίδιος προσπαθούσε να μπει στον υπό κατάληψη χώρο, απάντησε: «Ήμουν μπροστά. Δεν αποκλείεται να μου ξέφυγε κάτι, αλλά βάσει αυτών που είδα δεν αντιλήφθηκα [κάτι τέτοιο]. Αν θέλετε να πλασάρετε μισή άποψη δικαίωμά σας».
Μάλιστα διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει να στηθούν χειραγωγημένα σκηνικά, και επέμεινε ότι συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις πάνε να δημιουργήσουν θέμα στο Ελληνικό.
«Προσπαθούμε με τις δυνάμεις που έχουμε να απαλύνουμε ό,τι μπορούμε να απαλύνουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με πολλά λάθη, πολλές αδυναμίες και με πολλά καλά πράγματα που σε άλλες χώρες δεν είχαν [οι πρόσφυγες]. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια χωρίς ιδεοληψίες», πρόσθεσε.