Του Σάββα Καλεντερίδη
Την απελευθέρωση του δικαστή Αϊντίν Σεφά Ακάι που βρίσκεται προφυλακισμένος για συμμετοχή στην «τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν» ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) από την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει παραβιάσει την Αρχή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Όπως αποφάνθηκε ο Μηχανισμός για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια των Ηνωμένων Εθνών (MICT), η προφυλάκιση του κατόχου και διπλωματικής ασυλίας δικαστή Ακάι γιατί συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο μέσω του κρυπτογραφικού συστήματος ByLock, που σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, χρησιμοποιούσαν τα φερόμενα ως μέλη του δικτύου Γκιουλέν, είναι παράνομη.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Θίοντορ Μερόν που δίκασε τους εγκληματίες πολέμου της Ρουάντα και της Γιουγκοσλαβίας. Ο δικαστής ζήτησε από την Τουρκία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον δικαστή Ακάι, δίνοντας μάλιστα προθεσμία μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2017!
Η εκτέλεση της απόφασης, επειδή σχετίζεται με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι υποχρεωτική για την Τουρκία.
Ο Μέρον είχε δηλώσει τους προηγούμενους μήνες ότι εξαιτίας της προφυλάκισης του Ακάι, είχε παραλύσει η διαδικασία της δίκης που αφορά του εγκληματίες πολέμου στη Ρουάντα.
Οι δύο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς προσέρχονται στον Άρειο Πάγο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
Είναι προφανές πως η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στην ουσία δικαιώνει την Ελλάδα και την απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, να μην κάνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα θα εκτιμήσει ανάλογα αυτήν την απόφαση, για να απαλλαγεί από το ενοχικό σύνδρομο που την κατατρύχει, σε μία υπόθεση που έχει απόλυτο δίκαιο.