Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Türkiye και αφορά τις προοπτικές που διαγράφονται στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ. Η αρθρογράφος Τζερέν Κενάρ και η εφημερίδα Türkiye ανήκουν κι αυτές στο στρατόπεδο Ερντογάν και δικαιούμαστε να πούμε ότι στο άρθρο αντικατοπτρίζονται οι απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης και του ίδιου του προέδρου της Τουρκίας.
Βασικά προβλήματα που περιμένουν την επίλυσή τους, σύμφωνα με την αρθρογράφο, είναι το Κουρδικό, ο Γκιουλέν, η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και οι τάσεις που υπάρχουν στο επιτελείο του Τραμπ εναντίον μουσουλμανικών οργανώσεων.
Το ζήτημα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είναι κορυφαίας σημασίας για την πορεία των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και θα το παρακολουθούμε, για να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας.
Της Τζερέν Κενάρ (Ceren Kenar), εφ. Türkiye.
Τα προβλήματα που θα επηρεάσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας την περίοδο Τραμπ
Η Τουρκία παρακολούθησε από κοντά την προεδρική μάχη στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν σε άσχημα επίπεδα κατά τη θητεία του Ομπάμα, είχε κλονίσει τη φήμη των δημοκρατικών στα μάτια της κοινής γνώμης στην Τουρκία. Η πολιτική του Ομπάμα στο Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο, σε συνδυασμό με την ανεκτική στάση του στον Γκιουλέν και την οργάνωσή του και την ανοιχτή στήριξη σε PYD-PKK, είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση των αντιαμερικανικών συναισθημάτων στην τουρκική κοινή γνώμη, και οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας πέρασαν μια από τις χειρότερες περιόδους.
Για το λόγο αυτόν η εκλογή του Τραμπ προκάλεσε θετικά συναισθήματα στην Τουρκία. Η προσδοκία ότι ο νέος πρόεδρος μπορούσε να ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, και πως ο Τραμπ και το επιτελείο του ίσως και να κρατούσαν διαφορετική στάση στο θέμα του Γκιουλέν, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, προκάλεσε ενθουσιασμό.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι περιμένουμε εύκολες μέρες στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αυτήν τη στιγμή τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τις σχέσεις των δύο χωρών είναι η στάση των ΗΠΑ στα ζητήματα της οργάνωσης Γκιουλέν και του PYD-PKK. Εκτιμάται ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μια στάση ποιο ανοιχτή προς τις θέσεις της Τουρκίας για το ζήτημα του Γκιουλέν, υπάρχει όμως η πιθανότητα να συνεχιστεί η διάσταση απόψεων στο θέμα του PYD-PKK.
Ο διπλωμάτης ΜακΓκέρκ, υπεύθυνος για τη διαχείριση της κρίσης σε Ιράκ και Συρία, είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της άποψης ότι στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να στηριχτεί το PYD. Η στάση της Άγκυρας ως προς το όνομα αυτό είναι ψυχρή και επιφυλακτική. Το γεγονός ότι ο ΜακΓκέρκ είχε επισκεφτεί τους μαχητές του PKK-PYD στο Κομπάνι και είχε φωτογραφηθεί μαζί τους, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Τουρκία. Μάλιστα είχε επιβεβαιωθεί και από υψηλόβαθμους αξιωματούχους ότι ο πρόεδρος Ερντογάν κατά τη συνάντηση του με τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει αυτοπροσώπως τον ΜακΓκέρκ για τη στάση του.
Συνεπώς η αλλαγή της στάσης του Τραμπ στο θέμα του Γκιουλέν δεν θα είναι αρκετή για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Όσο για το ζήτημα PYD-PKK, ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής από πλευράς των ΗΠΑ.
Πέρα από αυτό, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να περάσουν δύσκολες μέρες και σε άλλα ζητήματα. Η αυστηρή στάση ορισμένων μελών του επιτελείου Τραμπ προς τις ισλαμικές ομάδες ανοίγει ένα εν δυνάμει πεδίο αντιπαραθέσεων. Στελέχη της ομάδας του Τραμπ, τα οποία πρότειναν να συμπεριληφθεί η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, βρίσκονται στο νέο κυβερνητικό επιτελείο. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο επιτελείο του Τραμπ συμπεριλαμβάνονται επικίνδυνοι προβοκάτορες και φανατικοί που θέλουν να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεν θα αντιμετωπιστούν θετικά από την κυβέρνηση της Τουρκίας και την τουρκική κοινή γνώμη.
Δηλαδή ακόμη και αν ο Τραμπ ακολουθήσει σε κάποια ζητήματα διαφορετική πολιτική από τον Ομπάμα, αυτό δεν σημαίνει ότι έρχονται εύκολες μέρες για τις σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας.
Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.
Επιμέλεια-πρόλογος: Σάββας Καλεντερίδης.