pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αβέβαιο το μέλλον στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

24/01/2017 - 1:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA)

(Φωτ. αρχείου: EPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Türkiye και αφορά τις προοπτικές που διαγράφονται στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ. Η αρθρογράφος Τζερέν Κενάρ και η εφημερίδα Türkiye ανήκουν κι αυτές στο στρατόπεδο Ερντογάν και δικαιούμαστε να πούμε ότι στο άρθρο αντικατοπτρίζονται οι απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης και του ίδιου του προέδρου της Τουρκίας.

Βασικά προβλήματα που περιμένουν την επίλυσή τους, σύμφωνα με την αρθρογράφο, είναι το Κουρδικό, ο Γκιουλέν, η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και οι τάσεις που υπάρχουν στο επιτελείο του Τραμπ εναντίον μουσουλμανικών οργανώσεων.

Το ζήτημα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είναι κορυφαίας σημασίας για την πορεία των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και θα το παρακολουθούμε, για να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας.

Της Τζερέν Κενάρ (Ceren Kenar), εφ. Türkiye.

Τα προβλήματα που θα επηρεάσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας την περίοδο Τραμπ
Η Τουρκία παρακολούθησε από κοντά την προεδρική μάχη στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν σε άσχημα επίπεδα κατά τη θητεία του Ομπάμα, είχε κλονίσει τη φήμη των δημοκρατικών στα μάτια της κοινής γνώμης στην Τουρκία. Η πολιτική του Ομπάμα στο Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο, σε συνδυασμό με την ανεκτική στάση του στον Γκιουλέν και την οργάνωσή του και την ανοιχτή στήριξη σε PYD-PKK, είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση των αντιαμερικανικών συναισθημάτων στην τουρκική κοινή γνώμη, και οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας πέρασαν μια από τις χειρότερες περιόδους.

Για το λόγο αυτόν η εκλογή του Τραμπ προκάλεσε θετικά συναισθήματα στην Τουρκία. Η προσδοκία ότι ο νέος πρόεδρος μπορούσε να ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, και πως ο Τραμπ και το επιτελείο του ίσως και να κρατούσαν διαφορετική στάση στο θέμα του Γκιουλέν, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, προκάλεσε ενθουσιασμό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι περιμένουμε εύκολες μέρες στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αυτήν τη στιγμή τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τις σχέσεις των δύο χωρών είναι η στάση των ΗΠΑ στα ζητήματα της οργάνωσης Γκιουλέν και του PYD-PKK. Εκτιμάται ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μια στάση ποιο ανοιχτή προς τις θέσεις της Τουρκίας για το ζήτημα του Γκιουλέν, υπάρχει όμως η πιθανότητα να συνεχιστεί η διάσταση απόψεων στο θέμα του PYD-PKK.

Ο διπλωμάτης ΜακΓκέρκ, υπεύθυνος για τη διαχείριση της κρίσης σε Ιράκ και Συρία, είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της άποψης ότι στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να στηριχτεί το PYD. Η στάση της Άγκυρας ως προς το όνομα αυτό είναι ψυχρή και επιφυλακτική. Το γεγονός ότι ο ΜακΓκέρκ είχε επισκεφτεί τους μαχητές του PKK-PYD στο Κομπάνι και είχε φωτογραφηθεί μαζί τους, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Τουρκία. Μάλιστα είχε επιβεβαιωθεί και από υψηλόβαθμους αξιωματούχους ότι ο πρόεδρος Ερντογάν κατά τη συνάντηση του με τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει αυτοπροσώπως τον ΜακΓκέρκ για τη στάση του.

Συνεπώς η αλλαγή της στάσης του Τραμπ στο θέμα του Γκιουλέν δεν θα είναι αρκετή για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Όσο για το ζήτημα PYD-PKK, ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής από πλευράς των ΗΠΑ.

Πέρα από αυτό, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να περάσουν δύσκολες μέρες και σε άλλα ζητήματα. Η αυστηρή στάση ορισμένων μελών του επιτελείου Τραμπ προς τις ισλαμικές ομάδες ανοίγει ένα εν δυνάμει πεδίο αντιπαραθέσεων. Στελέχη της ομάδας του Τραμπ, τα οποία πρότειναν να συμπεριληφθεί η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, βρίσκονται στο νέο κυβερνητικό επιτελείο. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο επιτελείο του Τραμπ συμπεριλαμβάνονται επικίνδυνοι προβοκάτορες και φανατικοί που θέλουν να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεν θα αντιμετωπιστούν θετικά από την κυβέρνηση της Τουρκίας και την τουρκική κοινή γνώμη.

Δηλαδή ακόμη και αν ο Τραμπ ακολουθήσει σε κάποια ζητήματα διαφορετική πολιτική από τον Ομπάμα, αυτό δεν σημαίνει ότι έρχονται εύκολες μέρες για τις σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας.

Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.
Επιμέλεια-πρόλογος: Σάββας Καλεντερίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στον Δήμο Καλαμαριάς μεταφέρθηκε το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

5/08/2026 - 11:29μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

5/08/2026 - 11:00μμ
(Φωτ.: mwlesvos.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Με τις καλύτερες… γεύσεις πέρασε στην ιστορία η τριήμερη 39η Γιορτή Σαρδέλας – Το σήμα κατατεθέν του κόλπου της Καλλονής

5/08/2026 - 10:35μμ
Εικόνα από το επίσημο site Sepahnews του Ιράν από τα Στενά του Ορμούζ. Το πλοίο που εικονίζεται δεν είναι το «Athe Nova» (φωτ.: EPA/ SEPAHNEWS HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Ιράν και Ομάν συμφώνησαν στον καθορισμό νέας διαδρομής διέλευσης των πλοίων

5/08/2026 - 9:12μμ
Καταστροφικό το πέρασμα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική, καθώς το τοπίο στο Πόρτο Γερμενό έχει αλλοιωθεί (φωτ.: Θεόδωρος Νικολάου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο κρατικής αρωγής για τους πληγέντες από τις φωτιές: Άμεσες αποζημιώσεις και φοροελαφρύνσεις

5/08/2026 - 7:49μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Σε εξέλιξη οι εργαστηριακοί έλεγχοι στο νερό της Σίβηρης

5/08/2026 - 5:44μμ
Το λάβαρο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης (φωτ. αρχείου: EPA/Riccardo Antimiani)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νομοθετική πρωτοβουλία για ειρήνευση με το PKK, αμνηστία στους πρώην μαχητές και αναστολή ποινών

5/08/2026 - 4:30μμ
Ο 55χρονος που είχε τον πατέρα του στον καταψύκτη, οδηγείται στα δικαστήρια Σπάρτης. Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μυστράς: «Μου απαγόρευε να μπω» – Η μαρτυρία της αδελφής για το ξενοδοχείο-«φρούριο»

5/08/2026 - 4:04μμ
Κινητοποίηση των γερμανικών Αρχών  στο αεροδρόμιο της Λειψίας (πηγή: Χ / Visegrád 24)
ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στη Λειψία: Το drone δίπλα σε ουκρανικό αεροσκάφος είχε εκρηκτική συσκευή – Υποψίες για Ρώσους πράκτορες

5/08/2026 - 2:53μμ
Καπνός από τη φωτιά στο Κορωπί, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Nou Vou)
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωπί: Φωτιά στα Δρίγγια – Ήχησε το 112, στη μάχη έξι εναέρια μέσα

5/08/2026 - 2:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Στη Σόφια θα κριθεί η πρόκριση του Παναθηναϊκού

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)

Θεσσαλονίκη: Στον Δήμο Καλαμαριάς μεταφέρθηκε το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

7 ώρες πριν
(Φωτ.: mwlesvos.gr)

Λέσβος: Με τις καλύτερες… γεύσεις πέρασε στην ιστορία η τριήμερη 39η Γιορτή Σαρδέλας – Το σήμα κατατεθέν του κόλπου της Καλλονής

7 ώρες πριν
Η διαφημιστική αφίσα της «Οδύσσειας» του Κρ.Νόλαν

Οδύσσεια, 2026 μ.Χ.: Από τον Όμηρο στον Κρίστοφερ Νόλαν – Τα έπη που πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Αποκλεισμός για τον Τσιτσιπά στον δεύτερο γύρο του Μόντρεαλ

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign