pontosnews.gr
Παρασκευή, 22/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αβέβαιο το μέλλον στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

24/01/2017 - 1:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA)

(Φωτ. αρχείου: EPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Türkiye και αφορά τις προοπτικές που διαγράφονται στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ. Η αρθρογράφος Τζερέν Κενάρ και η εφημερίδα Türkiye ανήκουν κι αυτές στο στρατόπεδο Ερντογάν και δικαιούμαστε να πούμε ότι στο άρθρο αντικατοπτρίζονται οι απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης και του ίδιου του προέδρου της Τουρκίας.

Βασικά προβλήματα που περιμένουν την επίλυσή τους, σύμφωνα με την αρθρογράφο, είναι το Κουρδικό, ο Γκιουλέν, η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και οι τάσεις που υπάρχουν στο επιτελείο του Τραμπ εναντίον μουσουλμανικών οργανώσεων.

Το ζήτημα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είναι κορυφαίας σημασίας για την πορεία των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και θα το παρακολουθούμε, για να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας.

Της Τζερέν Κενάρ (Ceren Kenar), εφ. Türkiye.

Τα προβλήματα που θα επηρεάσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας την περίοδο Τραμπ
Η Τουρκία παρακολούθησε από κοντά την προεδρική μάχη στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν σε άσχημα επίπεδα κατά τη θητεία του Ομπάμα, είχε κλονίσει τη φήμη των δημοκρατικών στα μάτια της κοινής γνώμης στην Τουρκία. Η πολιτική του Ομπάμα στο Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο, σε συνδυασμό με την ανεκτική στάση του στον Γκιουλέν και την οργάνωσή του και την ανοιχτή στήριξη σε PYD-PKK, είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση των αντιαμερικανικών συναισθημάτων στην τουρκική κοινή γνώμη, και οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας πέρασαν μια από τις χειρότερες περιόδους.

Για το λόγο αυτόν η εκλογή του Τραμπ προκάλεσε θετικά συναισθήματα στην Τουρκία. Η προσδοκία ότι ο νέος πρόεδρος μπορούσε να ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, και πως ο Τραμπ και το επιτελείο του ίσως και να κρατούσαν διαφορετική στάση στο θέμα του Γκιουλέν, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, προκάλεσε ενθουσιασμό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι περιμένουμε εύκολες μέρες στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αυτήν τη στιγμή τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τις σχέσεις των δύο χωρών είναι η στάση των ΗΠΑ στα ζητήματα της οργάνωσης Γκιουλέν και του PYD-PKK. Εκτιμάται ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μια στάση ποιο ανοιχτή προς τις θέσεις της Τουρκίας για το ζήτημα του Γκιουλέν, υπάρχει όμως η πιθανότητα να συνεχιστεί η διάσταση απόψεων στο θέμα του PYD-PKK.

Ο διπλωμάτης ΜακΓκέρκ, υπεύθυνος για τη διαχείριση της κρίσης σε Ιράκ και Συρία, είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της άποψης ότι στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να στηριχτεί το PYD. Η στάση της Άγκυρας ως προς το όνομα αυτό είναι ψυχρή και επιφυλακτική. Το γεγονός ότι ο ΜακΓκέρκ είχε επισκεφτεί τους μαχητές του PKK-PYD στο Κομπάνι και είχε φωτογραφηθεί μαζί τους, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Τουρκία. Μάλιστα είχε επιβεβαιωθεί και από υψηλόβαθμους αξιωματούχους ότι ο πρόεδρος Ερντογάν κατά τη συνάντηση του με τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει αυτοπροσώπως τον ΜακΓκέρκ για τη στάση του.

Συνεπώς η αλλαγή της στάσης του Τραμπ στο θέμα του Γκιουλέν δεν θα είναι αρκετή για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Όσο για το ζήτημα PYD-PKK, ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής από πλευράς των ΗΠΑ.

Πέρα από αυτό, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να περάσουν δύσκολες μέρες και σε άλλα ζητήματα. Η αυστηρή στάση ορισμένων μελών του επιτελείου Τραμπ προς τις ισλαμικές ομάδες ανοίγει ένα εν δυνάμει πεδίο αντιπαραθέσεων. Στελέχη της ομάδας του Τραμπ, τα οποία πρότειναν να συμπεριληφθεί η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, βρίσκονται στο νέο κυβερνητικό επιτελείο. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο επιτελείο του Τραμπ συμπεριλαμβάνονται επικίνδυνοι προβοκάτορες και φανατικοί που θέλουν να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεν θα αντιμετωπιστούν θετικά από την κυβέρνηση της Τουρκίας και την τουρκική κοινή γνώμη.

Δηλαδή ακόμη και αν ο Τραμπ ακολουθήσει σε κάποια ζητήματα διαφορετική πολιτική από τον Ομπάμα, αυτό δεν σημαίνει ότι έρχονται εύκολες μέρες για τις σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας.

Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.
Επιμέλεια-πρόλογος: Σάββας Καλεντερίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παύση και τη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, το 2025 (φωτ.: EPA/ ERDEM SAHIN)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία: Ακυρώθηκε δικαστικά η εκλογή του Οζγκιούρ Οζέλ και το συνέδριο του CHP

22/05/2026 - 12:07πμ
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, το 2007 (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος/ Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

17Ν: Αποφυλακίστηκε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος μετά από 24 χρόνια

21/05/2026 - 9:09μμ
Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα βρίσκεται στο κτήριο του Πρωτοδικείου Αθηνών (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προθεσμία ζήτησαν οι πρώτοι ελεγχόμενοι – Ξεκινούν οι κλήσεις πολιτικών προσώπων

21/05/2026 - 7:03μμ
Δυνάμεις της αστυνομίας σε επιφυλακή στα Βορίζια του Δήμου Φαιστού (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Κρήτη: Δικογραφία-μαμούθ για ναρκωτικά, όπλα και παράνομες επιδοτήσεις

21/05/2026 - 5:04μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/couleur-1195798/)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας με ανοιξιάτικες μπόρες το μεσημέρι

21/05/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπό βροχή και δυνατούς ανέμους και σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης των Ποντίων – Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το απόγευμα

20/05/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Με βροχές και τοπικές καταιγίδες οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

19/05/2026 - 8:04πμ
Οι εκπρόσωποι των 19 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα Forward
ΕΛΛΑΔΑ

Οι εταιρείες που σηματοδοτούν το αύριο της ελληνικής επιχειρηματικότητας πρωταγωνίστησαν στα Forward Awards 2026

18/05/2026 - 5:02μμ
(Πηγή: iea.org/)
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Καμπανάκι» για ταχύτατη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου

18/05/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαϊκό Λαχείο: Όλοι οι λήγοντες κερδίζουν στην κλήρωση της Τετάρτης 20 Μαΐου

18/05/2026 - 2:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παύση και τη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, το 2025 (φωτ.: EPA/ ERDEM SAHIN)

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία: Ακυρώθηκε δικαστικά η εκλογή του Οζγκιούρ Οζέλ και το συνέδριο του CHP

2 ώρες πριν
(Επεξεργασία εικόνας: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μαρτυρία Κλεάνθη Δεληγιαννίδη: Μόλις είδαμε τον καπνό καταπράσινο, καταλάβαμε ότι τους κάψανε ζωντανούς

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/ Φρέντυ Γερμανός)

Φρέντυ Γερμανός: Ο άνθρωπος που δίδαξε την ευγένεια και το πνεύμα στην τηλεόραση και στον γραπτό λόγο

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από τη Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

«ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία»: Το νέο πολιτικό κίνημα της Μαρίας Καρυστιανού – Οι βασικοί άξονες της ιδρυτικής διακήρυξης

4 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/nickype-10327513/)

ΕΟΦ: Νέο «μπλόκο» στη λιανική πώληση ξηρού άνθους κάνναβης

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super League – Play Out: Αυλαία με 6άρα ο Ατρόμητος – Νίκες για Κηφισιά, Αστέρα

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign