Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας Agos στην επέτειο των δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Στην Άγκυρα δεν δόθηκε άδεια για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων μνήμης. Η πρωτοβουλία Μνήμης για τον Χραντ στην Άγκυρα είχε καλέσει τον κόσμο στις 15:00 στη Λεωφόρο Γιουκσέκ.
Οι παρευρισκόμενοι όμως, ανάμεσα στους οποίους ήταν και βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ενημερώθηκαν ότι δεν τους δόθηκε η άδεια να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης, οπότε προχώρησαν μόνο στην τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Χραντ Ντινκ.
Τα παρατράγουδα όμως δεν έλειψαν καθώς η Αστυνομία επιτέθηκε σε ομάδα συγκεντρωμένων με την αιτιολογία ότι φώναξαν συνθήματα, και χτύπησε κάποιους από αυτούς.
Το γράμμα του Σελαχατίν Ντεμιρτάς
Ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, από τη φυλακή της Αδριανούπολης όπου κρατείται, δημοσιοποίησε με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας μια επιστολή για τον Χραντ Ντινκ. Στην επιστολή του εξέφρασε ντροπή για το γεγονός ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν από τη δολοφονία του δεν κατέστη δυνατό η Τουρκία να μετατραπεί σε ελεύθερη χώρα.
«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε βιώσιμη και ελεύθερη χώρα. Για το λόγο αυτό νιώθουμε ντροπή απέναντι στον Χραντ. Αλλά δε γονατίσαμε κιόλας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την επέτειο μνημόνευσαν με μήνυμά τους και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά και η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία, εξαίροντας τη συμβολή του Χραντ Ντινκ στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Από τη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Cem Turkel)
Στις 19 Ιανουαρίου 2007 ο 52χρονος δημοσιογράφος δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι μπροστά στα γραφεία της Agos που εκδίδεται στην τουρκική και την αρμενική γλώσσα. Ο Ντινκ εργαζόταν για τη συμφιλίωση μεταξύ Τούρκων και Αρμένιων, όμως ήταν μισητό πρόσωπο για τους Τούρκους εθνικιστές επειδή είχε χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων.
Ο 17χρονος τότε Ογκιούν Σαμάστ ομολόγησε το φόνο και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 23 ετών. Όμως η ταυτότητα των ηθικών αυτουργών παραμένει ακόμη αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων.