pontosnews.gr
Τρίτη, 10/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Κυπριακό επί τάπητος στο ΑΠΘ από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη

28/11/2016 - 10:54πμ
Κυπριακό: Ακύρωση της συνάντησης των διαπραγματευτών προκάλεσαν οι Τουρκοκύπριοι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Φως στα όσα συμβαίνουν στο πλαίσιο των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αναμένεται να ρίξει σήμερα ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης με την ομιλία του στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Η ομιλία του με τίτλο «Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» έχει προγραμματιστεί για τις 19:00.

Όσοι βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω livestreaming.

Την εκδήλωση, που είναι ανοιχτή για το κοινό, διοργανώνουν ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ και η Ομοσπονδία Κυπριακών Σωματείων Ελλάδας (ΟΚΟΕ).

Ποιος είναι ο Κύπριος διαπραγματευτής
Ο Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννη διορίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2013 ως διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Την περίοδο 1/3/2013–31/8/2013 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής (Γενικός Γραμματέας) του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.


Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τον Οζντίλ Ναμί, τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή (φωτ.: cyprus.com)

Από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα. Το χαρτοφυλάκιο του περιελάμβανε την γενική ευθύνη και πολιτική εποπτεία για την  προετοιμασία και τη διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Είχε, πρόσθετα προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, την ευθύνη εκπροσώπησης της Δημοκρατίας, την προεδρία σχηματισμών του Συμβουλίου, τις Διαθεσμικές Σχέσεις και την εκπροσώπηση της Προεδρίας και του Συμβουλίου της ΕΕ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άλλων θεσμών, Διασκέψεων και Συναντήσεων.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία το 1987. Υπηρέτησε σε  διάφορες θέσεις, υπηρεσίες και Αποστολές. Διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου τριών διαδοχικών Υπουργών Εξωτερικών (1995-97, 2002-2003). Διετέλεσε Πρέσβης της Κύπρου στην Ιρλανδία από το 1997 ως το 1999 και στην Γαλλία από το 1999 ως το 2002 (με παράλληλες διαπιστεύσεις στην Ανδόρα, την Τυνησία και το Μαρόκο), Πρέσβης-Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου  στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από το 2003 ως το 2008 (με παράλληλες διαπιστεύσεις στη Βραζιλία, την Αγία Λουκία, τη Γρενάδα και την Αντίγκουα & Μπαρμπούντα), και Πρέσβης–Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ στις Βρυξέλλες από το 2008 ως το 2011.


Στιγμιότυπο από τις διαπραγματεύσεις (φωτ.: maxhnews.com.cy)

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, εξελέγη και υπηρέτησε ως ένας από τους Αντιπροέδρους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από το 2007 ως το 2008. Ενήργησε ως διαμεσολαβητής (facilitator) και Σύμβουλος του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης για την μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας (2007). Από το 2003 ως το 2008 ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις σχέσεις με την φιλοξενούσα χώρα. Προήδρευσε επίσης σειράς άλλων Επιτροπών και Διασκέψεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αντιπρόεδρος και Γενικός Εισηγητής της 3ης Διάσκεψης των Η.Ε. για την Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (Αδις Αμπέμπα 2015).

Ήταν υποψήφιος της Κύπρου για την Προεδρία της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, (2016-2017) και απέτυχε να εκλεγεί με πολύ μικρή διαφορά ψήφων (90-94)

Από το 2002 ως το 2008 ήταν μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις Διακοινοτικές Συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Κύπριος διαπραγματευτής κατέχει τον  τίτλο του διδάκτορος (PhD) στην Πολιτική Κοινωνιολογία  του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Έχει επίσης μεταπτυχιακά διπλώματα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Πολιτικές Επιστήμες  της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1984 του απονεμήθηκε το Δίπλωμα της Ακαδημίας  Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, η μεγαλύτερη διεθνής διάκριση στον χώρο του διεθνούς δικαίου. 

Έχει παρασημοφορηθεί ως Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας και ως Μέγας Ταξιάρχης του Τάγματος Διπλωματικής Αξίας της Ρουμανίας.

Του έχει επίσης απονεμηθεί το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας Γιάννος Κρανιδιώτης. Ο Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης γεννήθηκε στον Αγρό στις 20 Ιουλίου 1956.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Αναχώρησε για την Κύπρο το αντιτορπιλικό HMS Dragon

10/03/2026 - 8:02μμ
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (φωτ.: EPA / Alex Mita)
ΚΥΠΡΟΣ

Σύλληψη στην Κύπρο για σχέδιο επιθέσεων της Χαμάς στην Ευρώπη – Ύποπτος για μεταφορά πυρομαχικών

10/03/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

9/03/2026 - 11:07μμ
Από αριστερά, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια δηλώσεων στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους στη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο (φωτ.: EPA/Gonzalo Fuentes / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Εμ. Μακρόν: Όταν επιτίθεται κάποιος στην Κύπρο επιτίθεται σε όλη την Ευρώπη – Κ. Μητσοτάκης: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει ποτέ μόνη

9/03/2026 - 3:56μμ
Από αριστερά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάφο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Οι ΗΠΑ αποσύρουν μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό από τη νότια Τουρκία

9/03/2026 - 2:14μμ
Τούρκος πιλότος πολεμικού αεροσκάφους (φωτ.: Χ/T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Τουρκία έστειλε έξι F-16 στα κατεχόμενα

9/03/2026 - 9:47πμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνομιλεί με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 20 Μαρτίου 2025 (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Μακρόν στην Κύπρο μετά την επίθεση με drone – Μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία

8/03/2026 - 1:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)
ΚΥΠΡΟΣ

«Στα κόκκινα» η ανατολική Μεσόγειος: Πιθανή ανάπτυξη τουρκικών F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου

7/03/2026 - 8:42μμ
Το αντιτορπιλικό Dragon αγκυροβολημένο στη ναυτική βάση του Πόρστμουθ (φωτ.: EPA/Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας/Helayna Birkett)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Το αντιτορπιλικό Dragon καθυστερεί να φύγει για Κύπρο λόγω… ωραρίου στη ναυτική βάση

7/03/2026 - 3:09μμ
Η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» στο λιμάνι της Λεμεσού, 4 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / George Christoforou)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος στο επίκεντρο της κρίσης στη Μέση Ανατολή – Ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία σπεύδουν για την προστασία της

5/03/2026 - 1:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Πολύμνια Παναγιωτίδου περιλαμβανόταν στο «Εθνικόν Ημερολόγιον» του 1900, επιμέλεια Κωνστ. Φ. Σκοκού (Αθήνα)

Πολύμνια Παναγιωτίδου: Η Πόντια που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες φαρμακοποιούς

27 λεπτά πριν
Ιρανοί αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας, με φόντο τη φωτογραφία του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Στόχος η αύξηση του κόστους του πολέμου μέχρι οι ΗΠΑ να πουν «αρκετά, σταματάμε» – Ισραήλ: «Δεν επιδιώκουμε έναν ατέρμονο πόλεμο»

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος«Ποντιακή Εστία Κρέφελντ»- Pontischer Verein Krefeld)

Έτοιμοι να χορέψουν ποντιακά στο Κρέφελντ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Νέες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα

2 ώρες πριν
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)

Βρετανία: Αναχώρησε για την Κύπρο το αντιτορπιλικό HMS Dragon

2 ώρες πριν
Χρηματιστής κοιτά τις τιμές των μετοχών που πέφτουν στο Καράτσι του Πακιστάν, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή (φωτ.: EPA/Rehan Khan)

Ιράν: «Οποιαδήποτε επίθεση σε υποδομές θα απαντηθεί» – Πέφτουν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign