pontosnews.gr
Κυριακή, 17/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κλείδωσε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για Κυπριακό

22/11/2016 - 12:00μμ
Επανάληψη συνομιλιών και πολυμερής για το Κυπριακό τον Ιανουάριο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων στο Κυπριακό αναμένεται να θέσουν επί τάπητος ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί που διακόπηκαν στην Ελβετία, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν θα γίνει σε ουδέτερο έδαφος, μάλλον στις 4 Δεκεμβρίου.

Όπως μάλιστα σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες για το ότι «κλείδωσε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό», η Αθήνα με αφορμή τα όσα μεταδίδονται στο παρασκήνιο και το προσκήνιο, «ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας.


Ένα από τα σημεία της ουδέτερης ζώνης στην Λευκωσία (φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Εάν δεν γίνει η συγκεκριμένη συζήτηση και συμφωνία με την Τουρκία επί του θέματος, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες, όπως έχει ήδη διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές.

Γιατί κατέρρευσαν οι συνομιλίες
Παρά τις προσπάθειες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές. «Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν εμπλακεί σε σοβαρές και διαρκείς διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών στο Μοντ Πελεράν» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Για τις εξελίξεις θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

«Δεν είναι καλή η βραδιά για την πατρίδα μας»
Η διάσταση απόψεων στο θέμα του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ήταν η αιτία που δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν.

Στις 02:00, ώρα Ελλάδος, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη στο κριτήριο του εδαφικού, που αφορούσε τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι θα επέστρεφαν μετά τη λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ζήτημα αναφορικά με τη δυνατότητα επιστροφής της Μόρφου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι εάν υπήρχε πρόοδος στα κριτήρια για τους χάρτες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη, σε συνεννόηση και με την ελληνική κυβέρνηση, για ανακοίνωση ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης.

Εκφράζοντας λύπη και απογοήτευση για την κατάληξη των προσπαθειών στο Μοντ Πελεράν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την επιστροφή του σήμερα στην Κύπρο, θα παρουσιάσει όλα όσα έγιναν στην Ελβετία, θα γίνει ανασκόπηση της κατάστασης και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών».

Τόνισε, επίσης, πως η ελληνική κυπριακή πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που θα οδηγήσουν σε τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης, δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μια ιδιαίτερα υποσχόμενη διαδικασία, η οποία μέσα από μια πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση οδήγησε σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σύνολο του Κυπριακού λαού.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδοκίμασε την ανακοίνωση του γραφείου του Μουσταφά Ακιντζί, στην οποία γινόταν αναφορά σε κατάρρευση των συνομιλιών, εξαιτίας μαξιμαλιστικών θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Είναι ατυχές και λυπηρό να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους αναφορές λίγη ώρα μετά την αρνητική κατάληξη των συνομιλιών» είπε. Επίσης, σημείωσε ότι η κριτική αυτή είναι καταδικαστέα και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει όσα έγιναν στο τραπέζι των συνομιλιών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση για τη 19η Μαΐου στο Παραλίμνι. Στο βάθος διακρίνεται ο πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης (φωτ.: facebook/Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)
ΚΥΠΡΟΣ

19η Μαΐου: Η Κύπρος στέκεται και φέτος στο πλευρό του Πόντου

16/05/2026 - 11:03μμ
Μαθητές και μαθήτριες μαζί με τον «υπουργό» Παιδείας στον ανδριάντα του Μουσταφά Κεμάλ στην κατεχόμενη Λευκωσία, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / KKTC - Milli Eğitim Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Με παρελάσεις και φιέστες στα Κατεχόμενα η 19η Μαΐου – Την ώρα που ο ελληνισμός τιμά τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

14/05/2026 - 9:21πμ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, πριν από λίγες μέρες, στο συνέδριο DEFEA 2026 με τίτλο «Securing Tomorrow: Defence Strategies for the Future», στα Σπάτα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Βιτσαράς)
ΚΥΠΡΟΣ

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε εξέλιξη «αθόρυβη» πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό

13/05/2026 - 12:17μμ
Τμήμα της αφίσας για την εκδήλωση
ΚΥΠΡΟΣ

Ανθεστήρια Αμμοχώστου 2026: Μια γιορτή χρώματος και παράδοσης από όπου δεν θα λείψει ο Πόντος

28/04/2026 - 6:22μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΥΠΡΟΣ

Τραμπ: «Οι Ιρανοί μπορούν να μου τηλεφωνήσουν όποτε θέλουν» – Γιατί ακύρωσε το ταξίδι των απεσταλμένων στο Πακιστάν για τις διαπραγματεύσεις

26/04/2026 - 12:21πμ
(Φωτ.: armenpress.am)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Το ΥΠΕΞ τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων με μήνυμα μνήμης και ιστορικής ευθύνης

24/04/2026 - 7:14μμ
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στο κυπριακό προεδρικό μέγαρο με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν (φωτ.: EPA/JEWEL SAMAD / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος-Γαλλία: Ιστορική η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στο νησί από το 1960

23/04/2026 - 6:41μμ
Και δυνάμεις των βρετανικών βάσεων έχουν αναπτυχθεί στην Πύλα, για προληπτικούς λόγους. 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ένταση στην Πύλα της Κύπρου: Καταγγελίες για κινήσεις κατοχικών δυνάμεων – Διαψεύδει για τεθωρακισμένα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

15/04/2026 - 5:15μμ
(Φωτ.: cyprus-mail.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συναγερμός στην Πύλα – Ενίσχυση των δυνάμεων της UNFICYP μετά την τουρκοκυπριακή πρόκληση

13/04/2026 - 11:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Αδιαπραγμάτευτο το νομικό καθεστώς των βάσεων, λέει η Βρετανία

13/04/2026 - 12:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Dara σηκώνει το τρόπαιο στη σκηνή μετά τη νίκη της στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη (φωτ.: EPA/ HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Ιστορική πρωτιά για τη Βουλγαρία, τη Dara και το «Bangaranga»

3 ώρες πριν
Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δήμητρα Γεωργαντζόγλου στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 106 ετών από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Κυριακή 18 Μαΐου 2025 (πηγή: Facebook / Consulate General of Greece, Melbourne)

Μήνυμα από τη Μελβούρνη για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Η ιστορική μνήμη είναι χρέος όλων μας»

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάπης)

«Κόκκινη κάρτα» στην πώληση προϊόντων κάνναβης από περίπτερα και μίνι μάρκετ

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση για τη 19η Μαΐου στο Παραλίμνι. Στο βάθος διακρίνεται ο πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης (φωτ.: facebook/Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)

19η Μαΐου: Η Κύπρος στέκεται και φέτος στο πλευρό του Πόντου

6 ώρες πριν
Από τις αντίστοιχες εκδηλώσεις του 2025 (φωτ.: facebook / Ποντιακός-Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)

Ο «Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

6 ώρες πριν
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο σημείο όπου όχημα παρέσυρε αρκετούς πεζούς στο κέντρο της Μόντενα, στη βόρεια Ιταλία (φωτ.: EPA/FRANCESCO VECCHI)

Ιταλία: 31χρονος παρέσυρε με αυτοκίνητο εσκεμμένα πεζούς στη Μόντενα – Επιτέθηκε και με μαχαίρι

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign