pontosnews.gr
Δευτέρα, 4/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σε δύσκολα σταυροδρόμια

18/11/2016 - 2:26μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από αυτήν εδώ τη στήλη χρόνια τώρα προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μεσοποταμίας-Ιράκ-Συρίας, κάνοντας πάντα συσχετισμό των εκεί εξελίξεων με το Κυπριακό και τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα.

Κι αυτό γιατί ήταν και παραμένει πεποίθησή μας ότι οι εξελίξεις εκεί θα επηρεάσουν και τα ελληνικά πράγματα – στην Κύπρο, το Αιγαίο, τη Θράκη, και όχι μόνο.

Ήδη φάνηκε, όχι στον ορίζοντα αλλά στο κατώφλι μας, το πρώτο αποτέλεσμα των εξελίξεων που επισυμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.

Η Ελλάδα το 1995 εγκατέλειψε την πολιτική των βέτο απέναντι στην Τουρκία, μια πολιτική που τηρούσαν με ευλάβεια και απαρέγκλιτα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1981, οπότε η Ελλάδα έγινε το 12ο μέλος της τότε ΕΟΚ.

Τότε, το 1996, η Ελλάδα ήρε το βέτο για την υπογραφή της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με το εξής αντάλλαγμα: Πείστηκε η κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ να μην παρεμποδίσει την απόφαση, τον Μάρτιο του 1995, του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, με την οποία τοποθέτησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996.

Σημειωτέον ότι η Τουρκία, με βάση τη Συνθήκη Εγγυήσεων, θεωρητικά θα μπορούσε να παρεμποδίσει την είσοδο της Κύπρου σε διεθνή οργανισμό στον οποίο η ίδια δεν είναι μέλος.

Η απόφαση αυτή της Ελλάδας, να εγκαταλείψει την πολιτική των βέτο απέναντι στην Τουρκία, ήταν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που κινούνταν σε δύο αλληλεξαρτώμενα επίπεδα. Το ένα ήταν η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, που θεωρούνταν στρατηγικός στόχος για τον ελληνισμό· το άλλο επίπεδο ήταν η στόχευση να αντιμετωπιστούν με εναλλακτικό τρόπο οι διεκδικήσεις και η επιθετικότητα της Τουρκίας, και αυτός ήταν οι Βρυξέλες.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής ακολουθούσε η Συμφωνία του Ελσίνκι, το 1999, όπου συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα άρει το βέτο και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. Για να άρει το βέτο πήρε ως αντάλλαγμα την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ µε το επόμενο κύμα διεύρυνσης, ανεξάρτητα αν θα έχει επιλυθεί το Κυπριακό, και την πρόβλεψη εάν διμερείς προσπάθειες επίλυσης των όποιων «ελληνοτουρκικών διαφορών» δεν στεφθούν από επιτυχία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004, τότε οι δύο χώρες συμφώνησαν να καταφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αυτή ήταν η στρατηγική της Ελλάδας και της Κύπρου, που είχε ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού αλλά και των άλλων «ελληνοτουρκικών διαφορών», με κύριο μοχλό τις υποχρεώσεις προσαρμογής της Τουρκίας στα Κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις άλλες απαιτήσεις της ΕΕ, για το άνοιγμα των 35 κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας.

Ανεξαρτήτως αν ήταν αποτελεσματική ή όχι, αυτή ήταν μια στρατηγική που καθόρισε την εξωτερική πολιτική της Λευκωσίας και της Αθήνας για περίπου είκοσι χρόνια.

Όμως οι προαναφερθείσες εξελίξεις στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, και στο Κουρδικό γενικότερα, την έχουν αναγκάσει να αλλάξει προτεραιότητες στην εξωτερική της πολιτική. Οι συλλήψεις βουλευτών και εκλεγμένων δημάρχων από το τουρκικό κράτος, η εισβολή στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, οι απειλές για αναθεώρηση βασικών συνθηκών, όπως εκείνη της Λοζάνης, αποτελούν απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή προοπτική δεν αποτελεί πλέον ένα θέλγητρο που θα μπορούσε να υποχρεώσει την κυβέρνηση της Άγκυρας να προβεί σε υποχωρήσεις και προσαρμογές, οι οποίες θα ικανοποιούσαν έστω κατ’ ελάχιστον τις ελληνικές προσδοκίες, με βάση την προαναφερθείσα στρατηγική.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό της χρεοκοπίας της παλιάς και της επιλογής μιας νέας στρατηγικής για την αντιμετώπιση μιας νευρικής Τουρκίας, που φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ρήξεις με όλους, μικρούς και μεγάλους, και να ανοίξει όλα τα μέτωπα…

Τα πράγματα είναι δύσκολα και απαιτείται βαθιά περίσκεψη, οξύνοια και γεωπολιτική οξυδέρκεια…

Την Κυριακή περισσότερα για το μαλακό υπογάστριο, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη νευρικότητα Ερντογάν…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Τεκτονικές μετατοπίσεις

1/05/2026 - 4:00μμ
Λεπτομέρεια από εικονογράφηση χειρογράφου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Γ’)

28/04/2026 - 9:32πμ
Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
Η Λάουρα Κοβέσι στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

 Η διαφθορά ως κανονικότητα και η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής

25/04/2026 - 9:48πμ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ (φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Περίεργα μηνύματα

24/04/2026 - 4:03μμ
(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

21/04/2026 - 9:46πμ
Εκτοπισμένοι κάτοικοι της Βηρυτού επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά την έναρξη της εκεχειρίας (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανάπαυλα ή αρχή μιας νέας διαπραγμάτευσης;

18/04/2026 - 9:46πμ
Η ψηλάφηση του άπιστου Θωμά διά χειρός Caravaggio (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Α’)

14/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com/AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι

12/04/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/mih83-464187/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επισφαλής ειρήνη και ο μετατραμπικός κόσμος

11/04/2026 - 10:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μνημείο του Πόντιου ακρίτα, στο Πανόραμα (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πανοράματος)

19η Μαΐου: Κοινή εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας από τους Ποντίους Πανοράματος και τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ιμεραίων

5 λεπτά πριν
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι σε τελετή στο Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή την 21η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 (φωτ. αρχείου: EPA/ Peter Foley)

Ρούντι Τζουλιάνι: Σε «κρίσιμη αλλά σταθερή» κατάσταση νοσηλεύεται ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης

34 λεπτά πριν
Από την εκδήλωση «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα» (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

«Αργοναύτες» Κιλκίς: Όσα συζητήθηκαν στην εκδήλωση «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Προκριματικά World Cup πόλο: «Αγκαλιά» με την πρόκριση η Εθνική γυναικών

2 ώρες πριν

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΕΑ)

«NATO Tiger Meet 2026»: Στην Αεροπορική Βάση Αράξου η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign