Σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη και μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό έκανε πρεμιέρα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο Saalbau Gallus της Φραγκφούρτης, η ποντιακή επιθεώρηση –και όχι μόνο– «Ζωή και κόοοοτα με χαβίτς και με κορκότα».
Οι Έλληνες της Γερμανίας απόλαυσαν μια τρίωρη παράσταση και χάρισαν απλόχερα το ζεστό τους χειροκρότημα σε όλους τους συντελεστές.
«Ήταν μια μαγική βραδιά. Έγινε sold out. Ο κόσμος γέλασε με την ψυχή του, το ευχαριστήθηκε. Αυτό εισπράξαμε εμείς, από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος της παράστασης», τονίζει στο pontos-news.gr η ηθοποιός Χρύσα Συμεωνίδου, μέλος του θιάσου που ταξίδεψε πριν από μια εβδομάδα στη Γερμανία.
Χρύσα Συμεωνίδου (αριστερά), Φανή Αδαμίδου επί σκηνής
«Τα vibes του κόσμου μεταφέρθηκαν στη σκηνή από το πρώτο λεπτό του έργου. Ήταν κάτι μοναδικό για μένα. Στο τέλος οι θεατές μάς ζητούσαν να μην σταματήσουμε. Να παίξουμε κι άλλο, παρότι ήταν μια παράσταση τριών ωρών. Μόλις κατεβήκαμε από τη σκηνή, πολύς κόσμος ήρθε και μας έδωσε συγχαρητήρια, μας αγκάλιασε και φωτογραφήθηκε μαζί μας», προσθέτει και δεν κρύβει τη μεγάλη προσμονή για τον επόμενο σταθμό του έργου, την Καβάλα στις 4 Δεκεμβρίου.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων της γερμανικής πόλης βρέθηκαν περίπου 500 άτομα. «Όχι μόνο από την Φραγκφούρτη· ήρθαν Έλληνες κι από άλλα μέρη», εξηγεί στο pontos-news.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων στη Φραγκφούρτη, Άλκης Παπαβραμίδης. «Ήρθε περισσότερος κόσμος απ’ όσο υπολογίζαμε κι ευτυχώς που οι υπεύθυνοι του χώρου εκδηλώσεων βρήκαν λύση, λίγο πριν ξεκινήσει το έργο, για να καθήσουν όλοι οι άνθρωποι που είχαν έρθει. Να σας πω ότι η προπώληση ήταν γύρω στα 250 εισιτήρια ενώ την ίδια βραδιά είχε εκδήλωση και ο “Ακρίτας” του Βούπερταλ», προσθέτει.
Η ποντιακή επιθεώρηση Ζωή και κόοοοτα με χαβίτς και με κορκότα, «δικαιωματικά» έκανε ξεκίνημα από την Φραγκφούρτη. «Το είχαμε πει από καιρό με τον Τάκη Βαμβακίδη. Στις συζητήσεις μας, του έλεγα ότι ήθελα να κάνει κάτι εδώ για τους Πόντιους. Ένα δρώμενο καλλιτεχνικό, όχι όμως μια συνηθισμένη παράσταση.
Ο Αλέξης Παρχαρίδης στο ρόλο της γριάς
»Έτσι, άρχισε να γεννιέται η ιδέα της ποντιακής επιθεώρησης κι όπως φάνηκε τελικά ήταν όντως κάτι ξεχωριστό και ο κόσμος το απόλαυσε. Όλοι οι συντελεστές προσπάθησαν γι’ αυτό. Χάρισαν άφθονο γέλιο ενώ ανέδειξαν με σεβασμό την ιστορία και την παράδοση του Πόντου», συμπληρώνει ο Άλκης Παπαβραμίδης.
O πρόεδρος Ελλήνων Ποντίων στη Φραγκφούρτη Αλ. Παπαβραμίδης (κέντρο) με συντελεστές της παράστασης και φίλους
Στην παράσταση συμμετείχε και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων στη Φραγκφούρτη. «Όταν το είπαμε στα παιδιά, στην αρχή είναι η αλήθεια, δεν ενθουσιάστηκαν. Όμως, όταν ξεκίνησε το έργο και ο Τάκης (σ.σ. Βαμβακίδης) τα έβγαλε μαζί του στη σκηνή, τα πράγματα άλλαξαν. Το είδαν πολύ “ζεστά” και στη συνέχεια χόρεψαν πολύ ζωντανά τους χορούς που είχε η χορογραφία», λεει ο πρόεδρος του συλλόγου, που σε λίγο καιρό θα συμπληρώσει 40 χρόνια ζωής και πλούσιας δράσης στη Γερμανία.
Μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων Φραγκφούρτης με τη χορογράφο της παράστασης Σοφία Σαββίδου
«Δεν ξέρω αν θα κατέβω και πάλι στις εκλογές. Όμως, σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσω να έχουμε μια μεγάλη και ξεχωριστή εκδήλωση για τα 35 χρόνια του συλλόγου. Αν θα είναι θεατρικό ή κάτι άλλο, δεν το γνωρίζω τώρα. Πάντως, στόχος μου είναι να κάνουμε πράγματα που να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση του Πόντου και να συμμετέχει η νέα γενιά», προσθέτει ο Αλ. Παπαβραμίδης.
Χρήστος Τέλιος