Επικίνδυνα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών εντόπισαν ερευνητές στους ατμούς που παράγονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις και προειδοποιούν για την πιθανότητα να προκαλέσουν καρκίνο.
Στο μικροσκόπιο μπήκαν οι ατμοί διαφορετικών γεύσεων και χωρίς γεύση.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ερήμου στη Νεβάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αντρέι Κίλστοφ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση υπάρχει φορμαλδεΰδη και άλλες καρκινογόνες ουσίες.
Στη σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης Environmental Science & Technology της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, τονίζουν ότι οι επικίνδυνες ουσίες σχηματίζονται, όταν το υγρό με τη γεύση μέσα στη συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου θερμαίνεται απότομα για να δημιουργηθεί ο ατμός.
«Μια ρουφηξιά από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό τσιγάρο με γεύση, από αυτά που δοκιμάσαμε, εκθέτει τον καπνιστή (σ.σ. ατμιστή) σε μη αποδεκτά επικίνδυνα επίπεδα των χημικών ουσιών αλδεϋδών, οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργούνται κατά τη θερμική διάσπαση (σ.σ. πυρόλυση) των γευστικών ουσιών» δήλωσε ο Κίλστοφ.
Όσο πιο έντονη είναι η γεύση ενός τσιγάρου, τόσο περισσότερες δυνητικά τοξικές αλδεΰδες παράγονται.
Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυκλοφορούν σχεδόν 8.000 διαφορετικές γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων, μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους εφήβους και στους νέους.