«Ταραχή» στην Αθήνα προκάλεσε έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ που κατατέθηκε στη Βουλή της Ολλανδίας, ως είθισται πριν από κάθε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στις 7 Νοεμβρίου, όπως ενημερώνει ο επικεφαλής του Eurogroup, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με μέτρα για το Ασφαλιστικό και για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, ζητήματα που εντάσσονται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στο έγγραφο Ντάισελμπλουμ σημειώνεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει ένα «ευρύ φάσμα μέτρων», και ότι οι θεσμοί θα ενημερώσουν σχετικά το Eurogroup.
Και μπορεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να έφερε αναστάτωση (αφού το Ασφαλιστικό θεωρείται ότι έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση), ο Γιώργος Κατρούγκαλος, όμως, επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα. «Αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας μετά τη μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών προς αναζήτηση κονδυλίων για την κοινωνική πολιτική.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν κατηγορηματικός και για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, λέγοντας ότι οι περικοπές θα ισχύσουν όπου υπάρχουν επικαλύψεις επιδομάτων, και όχι σε ειδικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τα αναπηρικά ή οικογενειακά επιδόματα. Από τη δική του πλευρά ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα «κοψίματος» του επιδόματος θέρμανσης, καθώς το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του 2017.
Μέτρα για το χρέος
Στο έγγραφο που κατατέθηκε στην ολλανδική Βουλή, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην αγορά ενέργειας, στη δημόσια διοίκηση, στη νομοθεσία για τη στρατηγική του προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στο επιχειρηματικό κλίμα, στις αγορές προϊόντων και στην παιδεία.
Σχετικά με το χρέος τονίζει ότι, τώρα που ολοκληρώθηκε επισήμως η πρώτη αξιολόγηση, ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους.
Σε αυτό το «πακέτο» περιλαμβάνεται ένα ηπιότερο προφίλ για τα δάνεια του EFSF, μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια, καθώς και μέτρα εξομάλυνσης των τοκοχρεολυσίων κυρίως για το 2017.