Με τη (δημοτική) μπάντα των Μεχτέρ (Mehter Takımı Osmanlı), που παραπέμπει σε εκείνην που συνόδευε τους οθωμανούς στρατιώτες στις μάχες, να κάνει εντυπωσιακή έξοδο στους δρόμους της Τραπεζούντας παίζοντας στρατιωτικά εμβατήρια, οι Τούρκοι της πόλης γιόρτασαν την άλωση της έδρας μιας αυτοκρατορίας, αυτής της Τραπεζούντας, το 1461. Οι τελετές αναβίωναν την προέλαση του οθωμανικού στρατού πριν από 500 και πλέον χρόνια κατά την κατάκτηση κάθε σπιθαμής γης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας,
Για τους Τούρκους, η 26 Οκτωβρίου 1461 ήταν η ημέρα της σωτηρίας της Τραπεζούντας από τους χριστιανούς!
Στην κεντρική πλατεία της πόλης του Πόντου, πλήθος κόσμου (αν και η ημέρα δεν ήταν αργία) παρακολούθησε την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος. Μιλώντας στο pontos-news.gr, ο τοπικός τουριστικός πράκτορας Μεχμέτ Κιουτσούκ που βρέθηκε στο σημείο, είπε ότι η εκδήλωση έγινε σε διαφορετικές χρονικές φάσεις μέσα στην ημέρα και σε διαφορετικά σημεία: Μπροστά από τη νομαρχία με ένα δρώμενο-αναπαράσταση, μετά στην κεντρική πλατεία της πόλης, το μεϊντάν, όπου έφθασε πομπή για τις ομιλίες και έκθεση ζωγραφικής ξεκινώντας από τον κεντρικότερο δρόμο της Τραπεζούντας, το Ουζούν σοκάκ, και τέλος το απόγευμα με πέρασμα της ομάδας των Μεχτέρ από διάφορες οδούς.
Στην εκδήλωση μίλησε ο δήμαρχος της πόλης Ορχάν Γκιουμρουκτσούογλου πλαισιωμένος από τη μπάντα, η οποία έπαιξε για πρώτη φορά ένα εμβατήριο σε στίχους του θεωρητικού του τουρκικού εθνικισμού Ζιγιά Γκιοκάλπ («Τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας, οι μιναρέδες τα ξίφη μας») σε μουσική Εσρέφ Ζιγιά Τερζί. Ο δήμαρχος εγκαινίασε επίσης έκθεση με πίνακες ζωγραφικής του Σαακίρ Σέιχογλου, εμπνευσμένους από την πτώση της Τραπεζούντας.
Ο Δήμος Τραπεζούντας μοίρασε στον κόσμο και στους περαστικούς φυλλάδια με το ιστορικό της κατάληψης της πόλης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
Ενώ ο ελληνισμός θρηνεί την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας στις 15 Αυγούστου, η τουρκική εκδοχή είναι ότι αυτή έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1461 με την είσοδο του Μωάμεθ στην πόλη και την ανάληψη της διοίκησής της από τον επικεφαλής του οθωμανικού στόλου και κυβερνήτη της Καλλίπολης Καζίμ Μπέη. Στις ξεναγήσεις τους οι Τούρκοι λένε ότι ο Μωάμεθ πρώτα-πρώτα μετέτρεψε την Παναγία Χρυσοκεφάλου σε τέμενος όπου και προσευχήθηκε και έπειτα έκανε τζαμί και τον Άγιο Ευγένιο όπου τέλεσε την πρώτη προσευχή της Παρασκευής.
Η ομάδα των Μεχτέρ πορεύεται σε κεντρικό πεζόδρομο της Τραπεζούντας (φωτ.: haber7.com)
Λένε ακόμα με υπερηφάνεια ότι ο γιος του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Δαυίδ Μεγάλου Κομνηνού (πιθανώς αναφέρονται στον Νικηφόρο) εγκαταστάθηκε στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης και ασπάστηκε το Ισλάμ. Έκτοτε, αναφέρουν οι οθωμανικές πηγές, η περιοχή πήρε το όνομα που φέρει ακόμα και σήμερα, Μπέγιογλου, δηλαδή ο τόπος όπου εγκαταστάθηκε ο γιος του μπέη (της Τραπεζούντας).
- Φωτογραφίες: trabzon.bel.tr.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης