pontosnews.gr
Κυριακή, 7/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Τούρκοι γιόρτασαν τη «σωτηρία της Τραπεζούντας από τους χριστιανούς» το 1461! (φωτο, βίντεο)

26/10/2016 - 9:33μμ
Οι Τούρκοι γιόρτασαν τη «σωτηρία της Τραπεζούντας από τους χριστιανούς» το 1461! (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τη (δημοτική) μπάντα των Μεχτέρ (Mehter Takımı Osmanlı), που παραπέμπει σε εκείνην που συνόδευε τους οθωμανούς στρατιώτες στις μάχες, να κάνει εντυπωσιακή έξοδο στους δρόμους της Τραπεζούντας παίζοντας στρατιωτικά εμβατήρια, οι Τούρκοι της πόλης γιόρτασαν την άλωση της έδρας μιας αυτοκρατορίας, αυτής της Τραπεζούντας, το 1461. Οι τελετές αναβίωναν την προέλαση του οθωμανικού στρατού πριν από 500 και πλέον χρόνια κατά την κατάκτηση κάθε σπιθαμής γης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας,

Για τους Τούρκους, η 26 Οκτωβρίου 1461 ήταν η ημέρα της σωτηρίας της Τραπεζούντας από τους χριστιανούς!

Στην κεντρική πλατεία της πόλης του Πόντου, πλήθος κόσμου (αν και η ημέρα δεν ήταν αργία) παρακολούθησε την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος. Μιλώντας στο pontos-news.gr, ο τοπικός τουριστικός πράκτορας Μεχμέτ Κιουτσούκ που βρέθηκε στο σημείο, είπε ότι η εκδήλωση έγινε σε διαφορετικές χρονικές φάσεις μέσα στην ημέρα και σε διαφορετικά σημεία: Μπροστά από τη νομαρχία με ένα δρώμενο-αναπαράσταση, μετά στην κεντρική πλατεία της πόλης, το μεϊντάν, όπου έφθασε πομπή για τις ομιλίες και έκθεση ζωγραφικής ξεκινώντας από τον κεντρικότερο δρόμο της Τραπεζούντας, το Ουζούν σοκάκ, και τέλος το απόγευμα με πέρασμα της ομάδας των Μεχτέρ από διάφορες οδούς.

Στην εκδήλωση μίλησε ο δήμαρχος της πόλης Ορχάν Γκιουμρουκτσούογλου πλαισιωμένος από τη μπάντα, η οποία έπαιξε για πρώτη φορά ένα εμβατήριο σε στίχους του θεωρητικού του τουρκικού εθνικισμού Ζιγιά Γκιοκάλπ («Τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας, οι μιναρέδες τα ξίφη μας») σε μουσική Εσρέφ Ζιγιά Τερζί. Ο δήμαρχος εγκαινίασε επίσης έκθεση με πίνακες ζωγραφικής του Σαακίρ Σέιχογλου, εμπνευσμένους από την πτώση της Τραπεζούντας.

Ο Δήμος Τραπεζούντας μοίρασε στον κόσμο και στους περαστικούς φυλλάδια με το ιστορικό της κατάληψης της πόλης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Ενώ ο ελληνισμός θρηνεί την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας στις 15 Αυγούστου, η τουρκική εκδοχή είναι ότι αυτή έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1461 με την είσοδο του Μωάμεθ στην πόλη και την ανάληψη της διοίκησής της από τον επικεφαλής του οθωμανικού στόλου και κυβερνήτη της Καλλίπολης Καζίμ Μπέη. Στις ξεναγήσεις τους οι Τούρκοι λένε ότι ο Μωάμεθ πρώτα-πρώτα μετέτρεψε την Παναγία Χρυσοκεφάλου σε τέμενος όπου και προσευχήθηκε και έπειτα έκανε τζαμί και τον Άγιο Ευγένιο όπου τέλεσε την πρώτη προσευχή της Παρασκευής.


Η ομάδα των Μεχτέρ πορεύεται σε κεντρικό πεζόδρομο της Τραπεζούντας (φωτ.: haber7.com)

Λένε ακόμα με υπερηφάνεια ότι ο γιος του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Δαυίδ Μεγάλου Κομνηνού (πιθανώς αναφέρονται στον Νικηφόρο) εγκαταστάθηκε στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης και ασπάστηκε το Ισλάμ. Έκτοτε, αναφέρουν οι οθωμανικές πηγές, η περιοχή πήρε το όνομα που φέρει ακόμα και σήμερα, Μπέγιογλου, δηλαδή ο τόπος όπου εγκαταστάθηκε ο γιος του μπέη (της Τραπεζούντας).

  • Φωτογραφίες: trabzon.bel.tr.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Λεοντόκαστρο, ο τελευταίος Μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας Άγιος Γρηγόριος Νύσσης και το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σε φωτογραφία των αδελφών Κακούλη (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πόντου και η περιπέτεια ανέγερσης του εμβληματικού κτηρίου του (Μέρος Α’)

6/12/2025 - 7:11μμ
Το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν έχει πατρίδα και δεν συμβαίνει μόνο σε μια εποχή. Εδώ νεκροταφείο θυμάτων Γενοκτονίας στη Ρουάντα (φωτ.: United Nations)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

9 Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι τιμούν τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας

6/12/2025 - 6:14μμ
Ο ναός του Αγίου Σάββα στην Τραπεζούντα, το 1891 (πηγή: exploretrabzon.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χριστόν και Αε-Σάββας»: Όταν η γυναίκα πήρε για λίγο το πάνω χέρι…

5/12/2025 - 3:38μμ
Μια προσεγμένη τριλογία για τη μικρασιατική φορεσιά και τα κοσμήματα (φωτ.: Facebook / Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια τριλογία μνήμης: Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε» παρουσιάζει τα ημερολόγια του 2026

5/12/2025 - 2:47μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας χτίζει γέφυρα αγάπης και αλληλεγγύης

5/12/2025 - 11:47πμ
Τα Κοτύωρα το 1920  (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεοχάρη Αλωνίδη: «Κανένας δε θα γυρίσει ζωντανός. Εγώ τον είδα τον κομήτη. Και θα χυθεί πολύ χριστιανικό αίμα»

4/12/2025 - 8:33μμ
Το καλαθόπον, που περιμένει τις προσφορές για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη (φωτ.: Facebook / Despina Kotakidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Το Καλαθόπον» μεγαλώνει: Μια δράση αλληλεγγύης των ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4/12/2025 - 4:48μμ
«Δειλινό σε χειμερινό τοπίο», λάδι σε μουσαμά. Έργο του Τραπεζούντιου Βελισσάριου Βελισσαρίδη. Το δώρισε ο Θεμιστολής Βελισσαρίδης στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (φωτ.: ΕΠΜ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα Νικολοβάρβαρα του Πόντου: «Άε-Βαρβάρα φύσα, άε-Σάββα βρέξαν, άε-Νικόλα σόντσον»

4/12/2025 - 12:47μμ
Χαρακτικό του 1857, που απεικονίζει την Αγία Σοφία Τραπεζούντας (πηγή: it.pinterest.com/pin/723038915209436276/)
ΠΟΝΤΟΣ

Δύο διαθήκες Ποντίων από άλλον αιώνα όπου Πατρίδα και θρησκεία ήταν υπεράνω όλων

3/12/2025 - 8:51μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»: Οι Μωμόγεροι ανοίγουν τις εκδηλώσεις του 2026

3/12/2025 - 1:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χημικά και κρότου λάμψης έριξαν τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

ΕΛΑΣ: Διμοιρίες των ΜΑΤ δέχθηκαν επίθεση από περίπου 400 άτομα – Έγιναν 19 συλλήψεις μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

4 ώρες πριν
Η προθήκη του Στέλιου Καζαντζίδη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στο γήπεδο της ΑΕΚ (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Οι «Ρίζες» Χαλανδρίου υποδέχονται τον Κώστα Μπαλαχούτη και το βιβλίο του «Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας»

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Made Nagi)

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ κοντά στα Καλάβρυτα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θεόδωρος Χριστοδουλάκης)

Super League: Άνετα τον ΟΦΗ ο Ολυμπιακός – Έμειναν στο Χ Βόλος και Κηφισιά

5 ώρες πριν
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι, έξω από το σπίτι τους στο Παρίσι (φωτ.:  EPA/TERESA SUAREZ)

Νικολά Σαρκοζί: Βιβλίο για τις 20 μέρες που έμεινε στη φυλακή έγραψε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Greek Basketball League: Νέα νίκη για τον ΠΑΟΚ – Ροζ φύλλο αγώνα για Προμηθέα, Ηρακλή, Περιστέρι

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign