Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με στόχο μέχρι τέλος του χρόνου να υπάρξει κάποια, γραπτή αυτή τη φορά, δέσμευση της Ευρώπης για βιώσιμη λύση του χρέους. Στην ατζέντα της Συνόδου δεν υπήρχαν θέματα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος, στο περιθώριο των εργασιών όμως προέκυψαν μηνύματα όχι ευχάριστα για την Ελλάδα.
Το πρώτο έμμεσο όχι στην απομείωση του χρέους ήρθε από τον Μάρτιν Σούλτς που αρνήθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λάβει πρωτοβουλίες για το θέμα ή ότι προτίθεται να το κάνει.
Ο πρωθυπουργός μετέβη στη βελγική πρωτεύουσα θέλοντας να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν ισχυρότερες συμμαχίες στο μείζον ζήτημα του χρέους που μπορεί να σηματοδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αν έχει αρνητική εξέλιξη. Την ώρα μάλιστα που πυκνώνει η φημολογία πως έπεται τέταρτο Μνημόνιο που θα τεθεί από τους δανειστές ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την όποια «λύση».
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σε νέο μήνυμά του με αποδέκτη τη Γερμανία κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Πρέπει να στηρίξουμε μια στρατηγική που να ρυθμίζει το χρέος έως τα τέλη του 2016» δήλωσε γενικόλογα από την πλευρά του ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης.
Κύκλοι της κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες άφηναν πολλές αιχμές για το Βερολίνο αποδίδοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη συζήτηση για το χρέος στα παιχνίδια εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης της Γερμανίας, δηλώνοντας δηκτικά πως «ουδείς στην Ελλάδα επιθυμεί να είναι μέρος της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την Παρασκευή συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.