pontosnews.gr
Σάββατο, 25/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Spiegel: Οι Κούρδοι προτεραιότητα του Ερντογάν στη Συρία

9/10/2016 - 10:34μμ
Армия Сирии начала наступление на главный оплот боевиков в провинции Хама
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο τουρκικός στρατός επιχειρεί επισήμως στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο πρόεδρος Ερντογάν όμως επιδιώκει και έναν άλλο στόχο, γράφει σε ανταπόκρισή του από την Τουρκία το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Για τους Τούρκους αντιπολιτευόμενους η εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία είναι μια περιπέτεια με άγνωστη έκβαση, μια επιχείρηση αυτοκτονίας, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Φαρούκ Λογκόγλου. Για τον Μεχμέτ Νατσί Μποσταντσί, τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP αντίθετα πρόκειται για επίδειξη δύναμης, για «μια έκφραση της αποφασιστικότητας και της ισχύος των ενόπλων δυνάμεών μας».

Κατά το Spiegel, με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» ο πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί να στείλει το εξής μήνυμα: Μπορεί ο τουρκικός στρατός να έχει χάσει τους μισούς από τους στρατηγούς και τους ναυάρχους μολαταύτα είναι σε θέση να διεξαγάγει τη μεγαλύτερη επιχείρηση της νεότερης ιστορίας του. «Το ηθικό των ενόπλων μας δυνάμεων είναι ακμαίο», όπως τόνισε στο γερμανικό περιοδικό ο Μποσταντσί.

Εν τω μεταξύ η προέλαση των Τούρκων στη Συρία έχει περιέλθει σε στασιμότητα.

Το λόγο εξηγεί ο Φαρούκ Λογκόγλου: «Ο Ερντογάν έστειλε τους στρατιώτες μας στη Συρία χωρίς να εξηγήσει τι θέλει να επιτύχει εκεί. Η απόφαση να εκτοπίσει το Ισλαμικό Κράτος από τα σύνορα της Τουρκίας ήταν ορθή. Τώρα όμως δεν γνωρίζει κανείς στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει, ποιος είναι ο στόχος».


(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Ο τουρκικός στρατός από κοινού με τους αντάρτες Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) κατάφερε τον Αύγουστο να απελευθερώσει την πόλη Τζαραμπλούς από τους ισλαμιστές. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι από κοινού και πάλι θα πρέπει να προστατεύσουν τις περιοχές που απελευθερώθηκαν. Ο Λογκόγλου το χαρακτηρίζει όμως φάρσα. «Πως μπορούν μερικές εκατοντάδες ανταρτών να φυλάξουν μια περιοχή εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων εν μέσω ενός ασύμμετρου πολέμου»; είπε στο Spiegel.

Εξέφρασε δε και το φόβο ότι η Τουρκία θα μπορούσε εμπλακεί με χιλιάδες στρατιώτες σε μια αναμέτρηση για χρόνια.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν κρύβει ότι η επέμβαση στη Συρία δεν αφορούσε μόνο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά εξίσου τουλάχιστον και τις κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG), το συριακό δηλαδή παρακλάδι του απαγορευμένου στην Τουρκία Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» ο Ερντογάν μετέφερε το κουρδικό στη Συρία, λέει στο Spiegel ο διοικητής του PKK Σαμπρό Οκ. (σ.σ.: το όνομα έχει περικοπεί για ευνόητους λόγους). Ο Ερντογάν θα ήθελε να στρέψει τους Σουνίτες, τους Σιίτες και τους Αλεβίτες εναντίον αλλήλων. «Οργανώνει ανοιχτά ένα πόλεμο δογμάτων», όπως λέει στο γερμανικό περιοδικό και συμπληρώνει ότι η οργάνωσή του θα μπορούσε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία: «To PKK αγωνίστηκε κατά του Ισλαμικού κράτους και δεν πρόκειται να ανεχτεί σφαγές κατά των Κούρδων εκεί».

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κατατάξει το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις, θεωρούν όμως τις κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) εταίρο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και ελπίζουν να διαμεσολαβήσουν μεταξύ Τούρκων και Κούρδων. Η Τουρκία όμως το απορρίπτει. «Δεν βλέπουμε καμιά διαφορά μεταξύ τους. Η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρομοκράτες», λέει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία έχει κάνει τους τελευταίους μήνες πλήρη στροφή στον πόλεμο της Συρίας. Για πολύ καιρό ο Ερντογάν πίεζε την διεθνή κοινότητα να ανατρέψει τον Άσαντ. Από τότε όμως που συμπράττει με τη Ρωσία η κυβέρνησή του δείχνει διάθεση συμβιβασμού.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει διακηρύξει ότι δέχεται κυβέρνηση υπό τον Άσαντ ως μεταβατική.

Και επέδειξε αυτοσυγκράτηση στο να επικρίνει τον βομβαρδισμό της ανθρωπιστικής εφοδιοπομπής από τη συριακή κυβέρνηση. Η προτεραιότητα της Τουρκίας στη Συρία είναι εν τω μεταξύ οι Κούρδοι, αναφέρει το Spiegel.

Τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποδέχεται τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη. Παρατηρητές πιστεύουν ότι οι δύο πρόεδροι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο σταματήσει η συριακή κυβέρνηση την υποστήριξη των κουρδικών ομάδων και ως αντάλλαγμα η Άγκυρα να προσφέρει στον Πούτιν και τον Άσαντ το Χαλέπι, καταλήγει η ανταπόκριση του περιοδικού Spiegel από την Τουρκία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Mariakray / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Δίχρονο αγοράκι ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από πισίνα

25/07/2026 - 6:18μμ
Το σπίτι του ζευγαριού που επισκεφθηκε η 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ στη Σύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Σολάρης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύρος: Ποινική δίωξη στο ζευγάρι για τον βίαιο θάνατο της διασώστριας του ΕΚΑΒ

25/07/2026 - 5:50μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη Αιγύπτιος με χειροβομβίδα – Είχε στόχο το σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου

25/07/2026 - 4:26μμ
Απόκοσμη εικόνα από τη φωτιά στη Γαλλία (φωτ.: EPA / SDIS33 / Damien Rembert)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Ισπανία: Εκτός ελέγχου μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές

25/07/2026 - 2:38μμ
(Φωτ.: EPA / Farooq Khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Παιδείας – Νίκη για το «Κόμμα της κατσαρίδας»

25/07/2026 - 1:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιλκίς: Επεισοδιακή σύλληψη για απάτη – Εμβόλισε περιπολικό και τραυμάτισε αστυνομικούς ο συνεργός

25/07/2026 - 12:19μμ
Η είσοδος του αρμενικού νεκροταφείου Σουρπ Γκαραμπέτ στην Πόλη (πηγή: bianet.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Βανδαλισμός στο αρμενικό κοιμητήριο Σουρπ Γκαραμπέτ στην Κωνσταντινούπολη

25/07/2026 - 11:54πμ
Εγκλωβισμένοι οδηγοί στη Λ. ΝΑΤΟ στο ύψος των Άνω Λιοσίων, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα: 940 κλήσεις, στέγη «πέταξε» 100 μέτρα, καλλιέργειες καταστράφηκαν

25/07/2026 - 11:05πμ
Πλάνο από το ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου που έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria (πηγή: 
YouTube/Forbes Breaking News)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ προανήγγειλε επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ – Αιχμές κατά Σούμερ και ΜΜΕ

25/07/2026 - 9:21πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ηλίας Σπυριούνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2026: Άνοδος σε πολυτεχνεία, «άλμα» στις στρατιωτικές σχολές και 9.747 κενές θέσεις στα ΑΕΙ

25/07/2026 - 8:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΑΑΔΕ: Με νέα ρεκόρ έκλεισε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

9 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Mariakray / Pixabay)

Κρήτη: Δίχρονο αγοράκι ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από πισίνα

39 λεπτά πριν
Το σπίτι του ζευγαριού που επισκεφθηκε η 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ στη Σύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Σολάρης)

Σύρος: Ποινική δίωξη στο ζευγάρι για τον βίαιο θάνατο της διασώστριας του ΕΚΑΒ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Σε εξέλιξη το 2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο, με θέμα «Genocides, Mass Atrocities and Human Rights»

2 ώρες πριν
Ο Μιχάλης Κακογιάννης στο Ηρώδειο μετά το τέλος του «Κοριολανού», που σκηνοθέτησε για το Ελληνικό Φεστιβάλ 2006 (φωτ.: EUROKINISSI)

Το μεγαλείο της ζωής και του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη Αιγύπτιος με χειροβομβίδα – Είχε στόχο το σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign