pontosnews.gr
Σάββατο, 28/05/2022
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα «Καπετανίδεια» στη Δραπετσώνα και η ενθρόνιση εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην πόλη

28/09/2016 - 2:51μμ
Στη Χίο η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τις δέουσες τιμές θα ενθρονιστεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Δραπετσώνα. Συνοδεία αγήματος του Λιμενικού Σώματος και υπό τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, αρχιμανδρίτη Νύμφωνα Καπογιάννη, θα μεταφερθεί από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς στο ναό.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που θα ενθρονιστεί στον πολιούχο της Δραπετσώνας, προσφέρεται από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και αποτελεί δωρεά των αδελφών Μελισσανίδη.

«Ένα εικόνισμα της Παναγίας μας, το οποίο μας ενδυναμώνει, μας ενισχύει και προσθέτει τη χάρη Της, έχει πάντοτε μεγάλη σημασία· αλλά ιδιαιτέρως της Παναγίας Σουμελά, χάρη στην προσφορά Της τόσα χρόνια απέναντι στον ελληνισμό του Πόντου αλλά και εν γένει σε ολόκληρο τον μικρασιατικό ελληνισμό», δήλωσε στο pontos-news.gr ο εφημέριος του Ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονα π. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος. «Είναι μεγάλη ευλογία να παραμείνει το εικόνισμά της εσαεί ενθρονισμένο στο ναό», μας είπε βαθύτατα συγκινημένος.

Μετά την παράδοση της εικόνας στους ζιπκοφόρους Πόντιους, και λίγο πριν η εικόνα ενθρονιστεί από τον μητροπολίτη Πειραιώς, θα χορευτεί προς τιμήν της Παναγίας ο πυρρίχιος χορός σέρρα.

Η υποδοχή της εικόνας έξω από το ναό, στις 18:30 της Παρασκευής, θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιώς. Παρόντα θα είναι ποντιακά σωματεία από όμορες αλλά και πιο μακρινές περιοχές. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, θα γίνει λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά αλλά και των αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στους δρόμους της πόλης. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με ποντιακό γλέντι.

drapetsona mnimi mesa 1 0
Η προτομή του Νίκου Καπετανίδη στην ομώνυμη πλατεία, με φόντο την Ένωση Ποντίων Πειραιώς

Η υποδοχή της εικόνας και η λιτάνευσή της εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών της εκδήλωσης «Καπετανίδεια» που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ποντίων-Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη, που μίλησε στο pontos-news.gr, υπάρχουν σκέψεις να παγιωθεί ο από κοινού εορτασμός του συλλόγου με τον ναό, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με τον π. Γεώργιο «είναι άψογη».

«Η ιστορία της Δραπετσώνας συνδέεται με το ποντιακό στοιχείο και είναι πολύ σημαντικό ότι έρχεται εδώ η εικόνα, θα μείνει και θα καθιερωθεί να εορτάζεται», συμπληρώνει η Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη.

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της όλης εκδήλωσης, που συνδέει την τιμή σε όλους τους απαγχονισθέντες της Αμάσειας στο πρόσωπο του Καπετανίδη, με την πίστη των Ποντίων στην Παναγία Σουμελά, αναφέρθηκε και η γενική γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου. Ανέδειξε μάλιστα ιδιαίτερα τον τόπο όπου θα συμβούν όλα αυτά, τη Δραπετσώνα, όπου οι Πόντιοι πρόσφυγες βρήκαν μια νέα πατρίδα. Εκεί η μνήμη συναντά την πίστη.

Οι εκδηλώσεις «Καπετανίδεια», στη μνήμη του εκτελεσθέντος δι’ απαγχονισμού Πόντιου δημοσιογράφου, θα γίνουν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 11:30 στην πλατεία Νίκου Καπετανίδη.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, συνεργάτης του pontos-news.gr, ο οποίος θα επιχειρήσει να φωτίσει πέρα από την προσφορά του σπουδαίου Πόντιου δημοσιογράφου τον προηγούμενο αιώνα, το ρόλο των λειτουργών του Τύπου σε συνθήκες κρίσης, στη σύγχρονη εποχή. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι «Ο Νίκος Καπετανίδης στην εποχή της Γενοκτονίας και ο ρόλος των δημοσιογράφων στην Ελλάδα της κρίσης».

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook /Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ρίζα μ’, Ποντιακή Κουζίνα»: Παρουσιάστηκε στο κοινό της Αθήνας το βιβλίο της Σόφης Ουργαντζίδου

28/05/2022 - 2:15μμ
(Πηγή φωτ.: aegeanews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Συγκίνηση στην Κω κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης

28/05/2022 - 11:30πμ
(Φωτ.: Facebook / Γιάννης Γκίκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Αιγάλεω απέκτησε παρεκκλήσι για τους αγίους από τον Πόντο και την Καππαδοκία

28/05/2022 - 10:43πμ
(Πηγή φωτ.:halkidikinews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Βαρθολομαίος από Χαλκιδική: Ελάτε στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο – Τι ευχήθηκε για τα ελληνοτουρκικά

27/05/2022 - 5:32μμ
Ο Μίμης Τσελεπίδης, ή αλλιώς θείος Μίμης, υποδέχθηκε το pontosnews.gr στο χωριό του, την Αγροσυκιά Πέλλας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Συγκίνησε ο 89χρονος Μίμης Τσελεπίδης στην εκδήλωση μνήμης στα Γιαννιτσά

27/05/2022 - 3:15μμ
(Φωτ.: Facebook/ Σύλλογος Ποντίων Απιδεώνας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Απιδεώνας Αχαΐας τίμησε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

27/05/2022 - 12:50μμ
Στεφάνια στο άγαλμα του Ακρίτα, στο Μονοπήγαδο Θέρμης (φωτ.: thermisnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Δήμος Θέρμης τίμησε την 103η Επέτειο από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

27/05/2022 - 11:11πμ
Φαναράκια στο μνημείο πεσόντων, στο Μακρυχώρι Τεμπών (φωτ.: onlarissa.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Δήμος Τεμπών άναψε τη «φλόγα της μνήμης» για να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

27/05/2022 - 9:41πμ
(Φωτ.: lamiathema.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Λαμία: Εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

27/05/2022 - 8:41πμ
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ( Φωτ.: Facebook-Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Στον Πόντο κάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους Άρχοντες Οφφικιαλίους της Μ.τ.Χ.Ε., τον Δεκαπενταύγουστο

26/05/2022 - 2:25μμ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook /Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)

«Ρίζα μ’, Ποντιακή Κουζίνα»: Παρουσιάστηκε στο κοινό της Αθήνας το βιβλίο της Σόφης Ουργαντζίδου

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: Brainz Agency)

«Μνημονικοί τόποι»: Εγκαινιάζεται η έκθεση του Κωνσταντίνου Φωτιάδη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Πού το πάει ο Ερντογάν;

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Λώλης)

διαΝΕΟσις: Το Ταμείο Ανάκαμψης πιθανόν τελευταία ευκαιρία για ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδύσεων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Γυμνασίου Νίκαιας)

Μικρασία-Πόντος-Ιωνία: Οι μαθητές της Νίκαιας αφηγούνται ιστορίες προσφύγων

2 ώρες πριν
dikastiria thessalonikis 1 ck

Θεσσαλονίκη: Και κλέφτης και εμπρηστής

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign