pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα «Καπετανίδεια» στη Δραπετσώνα και η ενθρόνιση εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην πόλη

28/09/2016 - 2:51μμ
Στη Χίο η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με τις δέουσες τιμές θα ενθρονιστεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Δραπετσώνα. Συνοδεία αγήματος του Λιμενικού Σώματος και υπό τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, αρχιμανδρίτη Νύμφωνα Καπογιάννη, θα μεταφερθεί από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς στο ναό.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που θα ενθρονιστεί στον πολιούχο της Δραπετσώνας, προσφέρεται από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και αποτελεί δωρεά των αδελφών Μελισσανίδη.

«Ένα εικόνισμα της Παναγίας μας, το οποίο μας ενδυναμώνει, μας ενισχύει και προσθέτει τη χάρη Της, έχει πάντοτε μεγάλη σημασία· αλλά ιδιαιτέρως της Παναγίας Σουμελά, χάρη στην προσφορά Της τόσα χρόνια απέναντι στον ελληνισμό του Πόντου αλλά και εν γένει σε ολόκληρο τον μικρασιατικό ελληνισμό», δήλωσε στο pontos-news.gr ο εφημέριος του Ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονα π. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος. «Είναι μεγάλη ευλογία να παραμείνει το εικόνισμά της εσαεί ενθρονισμένο στο ναό», μας είπε βαθύτατα συγκινημένος.

Μετά την παράδοση της εικόνας στους ζιπκοφόρους Πόντιους, και λίγο πριν η εικόνα ενθρονιστεί από τον μητροπολίτη Πειραιώς, θα χορευτεί προς τιμήν της Παναγίας ο πυρρίχιος χορός σέρρα.

Η υποδοχή της εικόνας έξω από το ναό, στις 18:30 της Παρασκευής, θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιώς. Παρόντα θα είναι ποντιακά σωματεία από όμορες αλλά και πιο μακρινές περιοχές. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, θα γίνει λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά αλλά και των αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στους δρόμους της πόλης. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με ποντιακό γλέντι.


Η προτομή του Νίκου Καπετανίδη στην ομώνυμη πλατεία, με φόντο την Ένωση Ποντίων Πειραιώς

Η υποδοχή της εικόνας και η λιτάνευσή της εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών της εκδήλωσης «Καπετανίδεια» που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ποντίων-Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη, που μίλησε στο pontos-news.gr, υπάρχουν σκέψεις να παγιωθεί ο από κοινού εορτασμός του συλλόγου με τον ναό, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με τον π. Γεώργιο «είναι άψογη».

«Η ιστορία της Δραπετσώνας συνδέεται με το ποντιακό στοιχείο και είναι πολύ σημαντικό ότι έρχεται εδώ η εικόνα, θα μείνει και θα καθιερωθεί να εορτάζεται», συμπληρώνει η Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη.

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της όλης εκδήλωσης, που συνδέει την τιμή σε όλους τους απαγχονισθέντες της Αμάσειας στο πρόσωπο του Καπετανίδη, με την πίστη των Ποντίων στην Παναγία Σουμελά, αναφέρθηκε και η γενική γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου. Ανέδειξε μάλιστα ιδιαίτερα τον τόπο όπου θα συμβούν όλα αυτά, τη Δραπετσώνα, όπου οι Πόντιοι πρόσφυγες βρήκαν μια νέα πατρίδα. Εκεί η μνήμη συναντά την πίστη.

Οι εκδηλώσεις «Καπετανίδεια», στη μνήμη του εκτελεσθέντος δι’ απαγχονισμού Πόντιου δημοσιογράφου, θα γίνουν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 11:30 στην πλατεία Νίκου Καπετανίδη.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, συνεργάτης του pontos-news.gr, ο οποίος θα επιχειρήσει να φωτίσει πέρα από την προσφορά του σπουδαίου Πόντιου δημοσιογράφου τον προηγούμενο αιώνα, το ρόλο των λειτουργών του Τύπου σε συνθήκες κρίσης, στη σύγχρονη εποχή. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι «Ο Νίκος Καπετανίδης στην εποχή της Γενοκτονίας και ο ρόλος των δημοσιογράφων στην Ελλάδα της κρίσης».

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ποντιακούς χορούς και ζωντανή μουσική ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος χάρισε μια ξεχωριστή βραδιά στη Νέα Ηράκλεια

7/07/2026 - 11:40μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι Ημαθίας: Τα χάταλα κέρδισαν το πιο δυνατό χειροκρότημα στον 1ο Καλοκαιρινό χορό του Συλλόγου Ποντίων – Και δικαίως

7/07/2026 - 5:09μμ
Από αριστερά: Αγγέλικα Χόης, Μιράντα Παυλίδου, Στέλλα Μαρμαράκη (φωτ.: αρχείο Μ. Παυλίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Τρεις γυναίκες, ένας Πόντος, πολλές πατρίδες: Οδοιπορικό μνήμης από την Τραπεζούντα έως τα Κοτύωρα

7/07/2026 - 9:58πμ
Σύνθεση σκίτσων του Χρήστου Γ. Δημάρχου για τις αγροτικές εργασίες του Ιουλίου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Θερισμός στον Πόντο: Το «παλλάωμαν» και οι λέξεις που ζωντανεύουν τον χρυσό Ιούλιο

6/07/2026 - 10:40μμ
Ποντιακός γάμος στο χωριό Κρασνογκόρκα, περιοχής Κουρντάι, του νομού Ντζαμπούλ στο νότιο Καζακστάν στο τέλος της δεκαετίας του 1950 (αρχείο Β. Τσενκελίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ προς ΕΣΗΕΑ: Να μην χρησιμοποιείται ο όρος «Ρωσοπόντιος» στα ΜΜΕ – Είναι Έλληνες Πόντιοι

6/07/2026 - 7:48μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Ο πολιτισμός του Πόντου πρωταγωνίστησε στο 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Maxibasketball

6/07/2026 - 3:08μμ
(Φωτ.: Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με τη συμμετοχή 47 συλλόγων πραγματοποιήθηκε η 21η Χορευτική Συνάντηση στους Φιλίππους

6/07/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με συγκίνηση, παράδοση και δυναμική συμμετοχή ολοκληρώθηκαν τα «Ευξείνια 2026» στην Πτολεμαΐδα

5/07/2026 - 9:44μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Βέροια: Άνοιξε ο δρόμος για το «Σπίτι του Πόντου» – Το ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

5/07/2026 - 7:52μμ
Εκτός από πιροσκί, ο Σύλλογος πρόσφερε και ποντιακή παράδοση (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»: Το επικό challenge «Βρες ποιος ποντιακός χορός είναι και κέρδισε ένα πιροσκί»!

5/07/2026 - 4:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com)

Υψηλή γλυκόζη στο αίμα και εγκέφαλος: Νέα έρευνα φωτίζει τον ρόλο της στην επιτάχυνση της γήρανσης

4 ώρες πριν
(Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής/Facebook)

Με ποντιακούς χορούς και ζωντανή μουσική ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος χάρισε μια ξεχωριστή βραδιά στη Νέα Ηράκλεια

5 ώρες πριν
Από αριστερά η υπεύθυνη παραγωγής Στελλίνα Ανεμά με τον γιο της Αλέξανδρο Ρούφα, η Γιώτα Τσουνάκα, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Ρούφας, ο πρωταγωνιστής της Δημήτρης Παπακυριάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. Ηλίας Κλάππας, η Λένα Νίτσου-Ψαθά, η Γιώτα Μπουρλετίδου
(φωτ.: προσωπικό αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)

Το «Ξύπνα Βασίλη» αναβίωσε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τη θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Μαρίν Λεπέν επιστρέφει στη μάχη για την προεδρία της Γαλλίας παρά την καταδίκη της με βραχιολάκι

6 ώρες πριν
Η δρ Κάθι Έλντερ, η οποία επέλεξε να μάθει ελληνικά μετά τη συνταξιοδότησή της, φωτογραφήθηκε στα στούντιο του SBS στη Μελβούρνη (φωτ.: SBS Greek / Panos Apostolou)

Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να εμπνέει – Το μήνυμα κορυφαίας διεθνούς γλωσσολόγου που αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό της διασποράς

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Καταγγελίες κατά του αρχιεπισκόπου του Ραμπάτ: Πέντε γυναίκες τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign