pontosnews.gr
Σάββατο, 18/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα «Καπετανίδεια» στη Δραπετσώνα και η ενθρόνιση εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην πόλη

28/09/2016 - 2:51μμ
Στη Χίο η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τις δέουσες τιμές θα ενθρονιστεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Δραπετσώνα. Συνοδεία αγήματος του Λιμενικού Σώματος και υπό τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, αρχιμανδρίτη Νύμφωνα Καπογιάννη, θα μεταφερθεί από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς στο ναό.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που θα ενθρονιστεί στον πολιούχο της Δραπετσώνας, προσφέρεται από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και αποτελεί δωρεά των αδελφών Μελισσανίδη.

«Ένα εικόνισμα της Παναγίας μας, το οποίο μας ενδυναμώνει, μας ενισχύει και προσθέτει τη χάρη Της, έχει πάντοτε μεγάλη σημασία· αλλά ιδιαιτέρως της Παναγίας Σουμελά, χάρη στην προσφορά Της τόσα χρόνια απέναντι στον ελληνισμό του Πόντου αλλά και εν γένει σε ολόκληρο τον μικρασιατικό ελληνισμό», δήλωσε στο pontos-news.gr ο εφημέριος του Ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονα π. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος. «Είναι μεγάλη ευλογία να παραμείνει το εικόνισμά της εσαεί ενθρονισμένο στο ναό», μας είπε βαθύτατα συγκινημένος.

Μετά την παράδοση της εικόνας στους ζιπκοφόρους Πόντιους, και λίγο πριν η εικόνα ενθρονιστεί από τον μητροπολίτη Πειραιώς, θα χορευτεί προς τιμήν της Παναγίας ο πυρρίχιος χορός σέρρα.

Η υποδοχή της εικόνας έξω από το ναό, στις 18:30 της Παρασκευής, θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιώς. Παρόντα θα είναι ποντιακά σωματεία από όμορες αλλά και πιο μακρινές περιοχές. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, θα γίνει λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά αλλά και των αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στους δρόμους της πόλης. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με ποντιακό γλέντι.


Η προτομή του Νίκου Καπετανίδη στην ομώνυμη πλατεία, με φόντο την Ένωση Ποντίων Πειραιώς

Η υποδοχή της εικόνας και η λιτάνευσή της εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών της εκδήλωσης «Καπετανίδεια» που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ποντίων-Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη, που μίλησε στο pontos-news.gr, υπάρχουν σκέψεις να παγιωθεί ο από κοινού εορτασμός του συλλόγου με τον ναό, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με τον π. Γεώργιο «είναι άψογη».

«Η ιστορία της Δραπετσώνας συνδέεται με το ποντιακό στοιχείο και είναι πολύ σημαντικό ότι έρχεται εδώ η εικόνα, θα μείνει και θα καθιερωθεί να εορτάζεται», συμπληρώνει η Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη.

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της όλης εκδήλωσης, που συνδέει την τιμή σε όλους τους απαγχονισθέντες της Αμάσειας στο πρόσωπο του Καπετανίδη, με την πίστη των Ποντίων στην Παναγία Σουμελά, αναφέρθηκε και η γενική γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου. Ανέδειξε μάλιστα ιδιαίτερα τον τόπο όπου θα συμβούν όλα αυτά, τη Δραπετσώνα, όπου οι Πόντιοι πρόσφυγες βρήκαν μια νέα πατρίδα. Εκεί η μνήμη συναντά την πίστη.

Οι εκδηλώσεις «Καπετανίδεια», στη μνήμη του εκτελεσθέντος δι’ απαγχονισμού Πόντιου δημοσιογράφου, θα γίνουν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 11:30 στην πλατεία Νίκου Καπετανίδη.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, συνεργάτης του pontos-news.gr, ο οποίος θα επιχειρήσει να φωτίσει πέρα από την προσφορά του σπουδαίου Πόντιου δημοσιογράφου τον προηγούμενο αιώνα, το ρόλο των λειτουργών του Τύπου σε συνθήκες κρίσης, στη σύγχρονη εποχή. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι «Ο Νίκος Καπετανίδης στην εποχή της Γενοκτονίας και ο ρόλος των δημοσιογράφων στην Ελλάδα της κρίσης».

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/estia1930ns?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Το κασελάκι του λούστρου συνδέθηκε με τους πρόσφυγες ως σύμβολο επιβίωσης στη μητέρα πατρίδα

18/04/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/jaclou-dl-5602247/)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Ένα δέντρο – σήμα κατατεθέν του Πόντου «ρίζωσε» στη Γερμανία

18/04/2026 - 5:44μμ
Στιγμιότυπο από το έργο «Χωρίς εσέν’ κι ίνουμαι, χωρίς εσέν’ κι ευτάγω», με το οποίο ξεκίνησε το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου. Παρασκευή 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου: Αυλαία με μνήμες, χιούμορ και παράδοση

18/04/2026 - 10:57πμ
(Πηγή: facebook.com/panpontianfederation?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

Μυστικά αρχεία του Βατικανού που «μιλούν» για τον Πόντο και τη Γενοκτονία παρουσιάστηκαν στη Νέα Υόρκη

18/04/2026 - 10:09πμ
Οι πρωτοψάλτες Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος και Φώτιος Κετσετζής με τον ιερέα του ναού π. Χρυσόστομο (φωτ.: Ράνια Παρούση)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Υόρκη: Το Ευαγγέλιο ακούστηκε στην ποντιακή διάλεκτο από τον πρωτοψάλτη Μιχαήλ-Άνθιμο Δήσσο

17/04/2026 - 7:47μμ
1950: Η θεατρική ομάδα της ΕΛΘ στη σκηνή του Ρεξ-Κοτοπούλη παρουσιάζει έργα του Φ. Κτενίδη (πηγή: efxinos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: «Ο χωρέτες» – Λίγα λόγια για τη σπαρταριστή κωμωδία του Φίλωνα Κτενίδη

17/04/2026 - 5:00μμ
Οι αυγομάχοι στις θέσεις τους, στον Άνω Άγιο Ιωάννη. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κατερίνη: Οι ποντιακές αυγομαχίες «ζωντάνεψαν» στον Άνω Άγιο Ιωάννη

17/04/2026 - 4:29μμ
Η Γιώτα Ιωακειμίδου βραβεύεται στα Υψηλάντεια 2026, Τετάρτη 15 Απριλίου (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)
ΠΟΝΤΟΣ

Υψηλάντεια 2026: Πλήθος κόσμου στις πρώτες εκδηλώσεις – Παιδεία, ποντιακός γάμος και δυνατή συνέχεια το σαββατοκύριακο

17/04/2026 - 2:49μμ
Με την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, 16 Απριλίου 2026 (πηγή: Facebook / Ένωση Ποντίων Μανδρας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάνδρα: Οι «Διόσκουροι» στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, στη Νέα Ζωή

17/04/2026 - 1:37μμ
Παλαιότερο ανέβασμα του έργου του Δ. Νικοπολιτίδη από τους «Αργοναύτες» (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Στο Κορδελιό ανοίγει σήμερα η αυλαία

17/04/2026 - 11:22πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γρ. Τύπου πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Εκτάκτως στο χειρουργείο του Ευαγγελισμού η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη

12 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns?locale=el_GR)

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Το κασελάκι του λούστρου συνδέθηκε με τους πρόσφυγες ως σύμβολο επιβίωσης στη μητέρα πατρίδα

38 λεπτά πριν
Το όχημα του δράστη (πηγή: astynomia.gr)

Καστοριά: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη με χρυσές λίρες και μετρητά σε βάρος 93χρονης στο Άργος Ορεστικό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: European Judo Union)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο: Την 5η θέση κατέλαβε η Ελισάβετ Τελτσίδου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/jaclou-dl-5602247/)

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Ένα δέντρο – σήμα κατατεθέν του Πόντου «ρίζωσε» στη Γερμανία

2 ώρες πριν
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Α.Καρ.)

Νικητής το βινύλιο την Ημέρα Δισκοπωλείου στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign