pontosnews.gr
Σάββατο, 28/05/2022
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέντε ημέρες με άρωμα Πόντου έζησε και φέτος η Αργυρούπολη Αττικής (φωτο)

22/09/2016 - 9:32πμ
Πέντε ημέρες με άρωμα Πόντου έζησε και φέτος η Αργυρούπολη Αττικής (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χοροί και τραγούδια του ελληνισμού, παρουσίαση βιβλίου, θρησκευτική εκδήλωση, διήγηση με οπτικό υλικό από την παλιά, μαγική Αργυρούπολη του Πόντου ήταν μερικά από τα συστατικά των πενθήμερων εκδηλώσεων που έγιναν από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Πόντου του Δήμου Αργυρούπολης.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης και ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Με πανηγυρική λειτουργία για την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού Αργυρουπολιτών του Πόντου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις ανήμερα του Σταυρού, στο ναό της Αγίας Βαρβάρας. Ταυτόχρονα εκτέθηκαν για προσκύνημα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά καθώς και ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη. Την ίδια μέρα το απόγευμα, στην πλατεία Πόντου έγινε αφιέρωμα στην ημέρα μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η λογοτεχνία είχε την τιμητική της την επόμενη μέρα. Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου, «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου».

Χοροί και τραγούδια από όλη την Ελλάδα πλημμύρισαν τη σκηνή για τις δύο επόμενες ημέρες. Ο Σύλλογος Ποντίων Καρέα-Βύρωνα, ο Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης, ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Χάονες», ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Δάφνης «Ταξιδευτές πολιτισμού» (χοροί Πάρου) και το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας (χοροί Καππαδοκίας) άνοιξαν την αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων την Παρασκευή, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία και γιορτή νεολαίας με την Αντωνία Αδαμαντίδου, τον Δημήτρη Σαββαΐδη, τον Ορέστη Μαυρόπουλο, τον Θεοδόση Συκιώτη και τον Φωκίωνα Αποστολόπουλο.


Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Χάονες» στη σκηνή

Το Σάββατο συνεχίστηκαν οι χοροί με την Ένωση Ποντίων Δροσιάς, το Σύλλογο Ποντίων Κορωπίου «Ο Εύξεινος Πόντος», τον Μορφωτικό Σύλλογο Ανεμωτισίων Λέσβου, το Σύλλογο Κυνηδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος», τον Μορφωτικό και Λαογραφικό Σύλλογο «Ελλήνων διαδρομές» (χοροί δυτικής και βόρειας Θράκης), την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο καπετάν Ευκλείδης» και το Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», που ταξίδεψαν τους θεατές από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τον Ηλία Υφαντίδη στη λύρα και το τραγούδι και τον Κώστα Ευθυμιάδη στο νταούλι.

Αργυρούπολη: Πέντε πόλεις, ένα όνομα, μια ιστορία. Αργυρούπολη Αττικής, Κρήτης, Δράμας, Κιλκίς, Πόντου, Νάουσα (Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης).

Καθαρά ποντιακή ήταν η τελευταία μέρα του πενθημέρου, με τον Μπουράκ από την παλιά πόλη της Αργυρούπολης του Πόντου να διηγείται και να παρουσιάζει φωτογραφικά την πατρίδα χιλιάδων ανθρώπων που κοντά εκατό χρόνια πριν βρέθηκαν στην Ελλάδα πρόσφυγες και ίδρυσαν την Αργυρούπολη Αττικής. Ο κεντρικός παρουσιαστής των εκδηλώσεων, Γιώργος Χατζηελευθερίου, συνεισέφερε στο ιδιότυπο αυτό ταξίδι με ιστορικά στοιχεία.

argyroupoli 1
Ο Μπουράκ παρουσιάζει επί σκηνής την Αργυρούπολη του Πόντου

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος καυτηρίασε τον τρόπο με τον οποίον πολιτικοί προσεγγίζουν το θέμα της Γενοκτονίας λέγοντας: «Γενοκτονία υπέστησαν, και όχι απλά μια δίωξη ή ένα κυνηγητό ή ότι άλλο ανόητο ακούγεται τις τελευταίες μέρες, και είναι ντροπή για τη μνήμη τους και την ιστορία τους».

Ο δήμαρχος συνέχισε τον οξύ λόγο του λέγοντας: «Είναι ντροπή στη μνήμη τους να μην αγωνιζόμαστε όλοι γι’ αυτή την Ελλάδα, όταν αυτοί μπόρεσαν κυνηγημένοι, ξεριζωμένοι, και φύτεψαν ζωή σε αυτόν τον τόπο, εμείς τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να μην κρατάμε την ελληνική σημαία ψηλά, να μην συνεχίζουμε αυτό το έργο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης χαιρέτισε την εκδήλωση και πρόσφερε αναμνηστικές πλακέτες στους χορηγούς της.

argyroupoli 7 0
Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης λίγο πριν το κλείσιμο της αυλαίας των εκδηλώσεων

Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» άνοιξε την αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της τελευταίας μέρας, για να δώσει τη σκυτάλη στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου. Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, ως οικοδεσπότης σύλλογος, χόρεψε τελευταίος πριν ξεκινήσει το λαϊκό γλέντι με τον Πασχάλη Τόνιο και μετά το ποντιακό γλέντι με τον Ηλία Υφαντίδη και τον Κώστα Ευθυμιάδη – ένα γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης αφιέρωσε τις εκδηλώσεις στον προσφάτως αποβιώσαντα ηχολήπτη Νίκο Αθανασίου.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: YouTube / Θεοδωρίδης Παναγιώτης)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιχάλης Καλιοντζίδης – Παναγιώτης Θεοδωρίδης: Η συνεργασία που αναδεικνύει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ποντιακής μουσικής

28/05/2022 - 3:59μμ
(Φωτ.: Facebook /Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ρίζα μ’, Ποντιακή Κουζίνα»: Παρουσιάστηκε στο κοινό της Αθήνας το βιβλίο της Σόφης Ουργαντζίδου

28/05/2022 - 2:15μμ
(Πηγή φωτ.: aegeanews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Συγκίνηση στην Κω κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης

28/05/2022 - 11:30πμ
(Φωτ.: Facebook / Γιάννης Γκίκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Αιγάλεω απέκτησε παρεκκλήσι για τους αγίους από τον Πόντο και την Καππαδοκία

28/05/2022 - 10:43πμ
(Πηγή φωτ.:halkidikinews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Βαρθολομαίος από Χαλκιδική: Ελάτε στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο – Τι ευχήθηκε για τα ελληνοτουρκικά

27/05/2022 - 5:32μμ
Ο Μίμης Τσελεπίδης, ή αλλιώς θείος Μίμης, υποδέχθηκε το pontosnews.gr στο χωριό του, την Αγροσυκιά Πέλλας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Συγκίνησε ο 89χρονος Μίμης Τσελεπίδης στην εκδήλωση μνήμης στα Γιαννιτσά

27/05/2022 - 3:15μμ
(Φωτ.: Facebook/ Σύλλογος Ποντίων Απιδεώνας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Απιδεώνας Αχαΐας τίμησε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

27/05/2022 - 12:50μμ
Στεφάνια στο άγαλμα του Ακρίτα, στο Μονοπήγαδο Θέρμης (φωτ.: thermisnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Δήμος Θέρμης τίμησε την 103η Επέτειο από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

27/05/2022 - 11:11πμ
Φαναράκια στο μνημείο πεσόντων, στο Μακρυχώρι Τεμπών (φωτ.: onlarissa.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Δήμος Τεμπών άναψε τη «φλόγα της μνήμης» για να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

27/05/2022 - 9:41πμ
(Φωτ.: lamiathema.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Λαμία: Εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

27/05/2022 - 8:41πμ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Επιδείνωση καιρού την Κυριακή: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ίσως και χαλάζι

16 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μουσταφά Σέντοπ (πηγή: TRT)

Η Τουρκία θέλει εξομάλυνση σχέσεων με την Αρμενία, αλλά επιμένει ότι γενοκτονία δεν υπάρχει

39 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube / Θεοδωρίδης Παναγιώτης)

Μιχάλης Καλιοντζίδης – Παναγιώτης Θεοδωρίδης: Η συνεργασία που αναδεικνύει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ποντιακής μουσικής

1 ώρα πριν
Xania ekdilosi Mikrasiatiki katastrophi 2022

Χανιά: Συγκίνηση σε τελετή μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

1 ώρα πριν
To TCG Çeşme A599 (φωτ.: Twitter / YorukIsik)

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία με παράνομη NAVTEX – Βγάζει το «Τσεσμέ» για έρευνες στο Αιγαίο

2 ώρες πριν
Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.(Φωτ.: Δημήτρης Τοσίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θεσσαλονίκη: Σε αναμονή του πορίσματος για τη φωτιά σε κτήριο της Αριστοτέλους

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign