pontosnews.gr
Τετάρτη, 3/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέντε ημέρες με άρωμα Πόντου έζησε και φέτος η Αργυρούπολη Αττικής (φωτο)

22/09/2016 - 9:32πμ
Πέντε ημέρες με άρωμα Πόντου έζησε και φέτος η Αργυρούπολη Αττικής (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χοροί και τραγούδια του ελληνισμού, παρουσίαση βιβλίου, θρησκευτική εκδήλωση, διήγηση με οπτικό υλικό από την παλιά, μαγική Αργυρούπολη του Πόντου ήταν μερικά από τα συστατικά των πενθήμερων εκδηλώσεων που έγιναν από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Πόντου του Δήμου Αργυρούπολης.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης και ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Με πανηγυρική λειτουργία για την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού Αργυρουπολιτών του Πόντου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις ανήμερα του Σταυρού, στο ναό της Αγίας Βαρβάρας. Ταυτόχρονα εκτέθηκαν για προσκύνημα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά καθώς και ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη. Την ίδια μέρα το απόγευμα, στην πλατεία Πόντου έγινε αφιέρωμα στην ημέρα μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η λογοτεχνία είχε την τιμητική της την επόμενη μέρα. Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου, «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου».

Χοροί και τραγούδια από όλη την Ελλάδα πλημμύρισαν τη σκηνή για τις δύο επόμενες ημέρες. Ο Σύλλογος Ποντίων Καρέα-Βύρωνα, ο Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης, ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Χάονες», ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Δάφνης «Ταξιδευτές πολιτισμού» (χοροί Πάρου) και το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας (χοροί Καππαδοκίας) άνοιξαν την αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων την Παρασκευή, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία και γιορτή νεολαίας με την Αντωνία Αδαμαντίδου, τον Δημήτρη Σαββαΐδη, τον Ορέστη Μαυρόπουλο, τον Θεοδόση Συκιώτη και τον Φωκίωνα Αποστολόπουλο.


Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Χάονες» στη σκηνή

Το Σάββατο συνεχίστηκαν οι χοροί με την Ένωση Ποντίων Δροσιάς, το Σύλλογο Ποντίων Κορωπίου «Ο Εύξεινος Πόντος», τον Μορφωτικό Σύλλογο Ανεμωτισίων Λέσβου, το Σύλλογο Κυνηδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος», τον Μορφωτικό και Λαογραφικό Σύλλογο «Ελλήνων διαδρομές» (χοροί δυτικής και βόρειας Θράκης), την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο καπετάν Ευκλείδης» και το Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», που ταξίδεψαν τους θεατές από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τον Ηλία Υφαντίδη στη λύρα και το τραγούδι και τον Κώστα Ευθυμιάδη στο νταούλι.

Αργυρούπολη: Πέντε πόλεις, ένα όνομα, μια ιστορία. Αργυρούπολη Αττικής, Κρήτης, Δράμας, Κιλκίς, Πόντου, Νάουσα (Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης).

Καθαρά ποντιακή ήταν η τελευταία μέρα του πενθημέρου, με τον Μπουράκ από την παλιά πόλη της Αργυρούπολης του Πόντου να διηγείται και να παρουσιάζει φωτογραφικά την πατρίδα χιλιάδων ανθρώπων που κοντά εκατό χρόνια πριν βρέθηκαν στην Ελλάδα πρόσφυγες και ίδρυσαν την Αργυρούπολη Αττικής. Ο κεντρικός παρουσιαστής των εκδηλώσεων, Γιώργος Χατζηελευθερίου, συνεισέφερε στο ιδιότυπο αυτό ταξίδι με ιστορικά στοιχεία.


Ο Μπουράκ παρουσιάζει επί σκηνής την Αργυρούπολη του Πόντου

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος καυτηρίασε τον τρόπο με τον οποίον πολιτικοί προσεγγίζουν το θέμα της Γενοκτονίας λέγοντας: «Γενοκτονία υπέστησαν, και όχι απλά μια δίωξη ή ένα κυνηγητό ή ότι άλλο ανόητο ακούγεται τις τελευταίες μέρες, και είναι ντροπή για τη μνήμη τους και την ιστορία τους».

Ο δήμαρχος συνέχισε τον οξύ λόγο του λέγοντας: «Είναι ντροπή στη μνήμη τους να μην αγωνιζόμαστε όλοι γι’ αυτή την Ελλάδα, όταν αυτοί μπόρεσαν κυνηγημένοι, ξεριζωμένοι, και φύτεψαν ζωή σε αυτόν τον τόπο, εμείς τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να μην κρατάμε την ελληνική σημαία ψηλά, να μην συνεχίζουμε αυτό το έργο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης χαιρέτισε την εκδήλωση και πρόσφερε αναμνηστικές πλακέτες στους χορηγούς της.


Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης λίγο πριν το κλείσιμο της αυλαίας των εκδηλώσεων

Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» άνοιξε την αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της τελευταίας μέρας, για να δώσει τη σκυτάλη στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου. Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, ως οικοδεσπότης σύλλογος, χόρεψε τελευταίος πριν ξεκινήσει το λαϊκό γλέντι με τον Πασχάλη Τόνιο και μετά το ποντιακό γλέντι με τον Ηλία Υφαντίδη και τον Κώστα Ευθυμιάδη – ένα γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης αφιέρωσε τις εκδηλώσεις στον προσφάτως αποβιώσαντα ηχολήπτη Νίκο Αθανασίου.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χαρακτικό του 1857, που απεικονίζει την Αγία Σοφία Τραπεζούντας (πηγή: it.pinterest.com/pin/723038915209436276/)
ΠΟΝΤΟΣ

Δύο διαθήκες Ποντίων από άλλον αιώνα όπου Πατρίδα και θρησκεία ήταν υπεράνω όλων

3/12/2025 - 8:51μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»: Τα ποντιακά κάλαντα συναντούν την εκκλησιαστική υμνολογία

3/12/2025 - 4:08μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»: Οι Μωμόγεροι ανοίγουν τις εκδηλώσεις του 2026

3/12/2025 - 1:51μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τον 86ο ετήσιο χορό των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας (φωτ.:  Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πόντος της διασποράς: Μουσική, χορός και ταυτότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

2/12/2025 - 4:16μμ
Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

2/12/2025 - 3:20μμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ξαναχτυπούν! – Πού θα είναι φέτος;

2/12/2025 - 2:07μμ
Σπίτια στην παραθαλάσσια Φάτσα, σε φωτογραφία του 1910 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα Πόντου: Το ξεχασμένο αναγνωστήριο «Ομόνοια» των Ελλήνων

2/12/2025 - 10:42πμ
(Φωτ.: efxinos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

1/12/2025 - 11:59μμ
Ορισμένα από τα έργα της εικαστικού Τούλας Χαριτίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έκθεση ζωγραφικής στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

1/12/2025 - 10:55μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»/Sofia Manoglou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δημιουργίες με ψυχρό πηλό στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου «Οι Ακρίτες»

1/12/2025 - 10:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «ΙΘΑΚΗ», στο θέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Αλέξης Τσίπρας: Η πατρίδα μας χρειάζεται άμεσα ένα σοκ εντιμότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας

4 λεπτά πριν
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Κύπελλο Ελλάδας: Το 4Χ4 ΑΕΚ, Λεβαδειακός – Τρίτη νίκη για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό

1 ώρα πριν
Τμήμα από την αφίσα (φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας)

Τα νιάτα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας παίζουν θέατρο

1 ώρα πριν
Χαρακτικό του 1857, που απεικονίζει την Αγία Σοφία Τραπεζούντας (πηγή: it.pinterest.com/pin/723038915209436276/)

Δύο διαθήκες Ποντίων από άλλον αιώνα όπου Πατρίδα και θρησκεία ήταν υπεράνω όλων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μετρό: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign