Καθώς οι ώρες περνούν εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανεύρεση άλλων επιζώντων στα ερείπια του φονικού σεισμού των 6,2 Ρίχτερ, αν και τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το έργο τους στις σεισμόπληκτες περιοχές. Τους 278 έφτασαν οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας παράλληλα τόνισε πως 388 άνθρωποι νοσηλεύονται και εξ αυτών οι 40 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τον πιο φονικό σεισμό που έπληξε την χώρα από το 2009.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές έπειτα από την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, αργά το βράδυ της Πέμπτης 25 Αυγούστου, εγκρίνοντας μια πρώτη χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ για επείγουσα βοήθεια.
Ακούμολι, 26 Αυγούστου 2016 (φωτ.: EPA / Roberto Salomone)
Στο πλευρό των επιζώντων του φονικού σεισμού της Ιταλίας και των αρχών για οποιαδήποτε βοήθεια, στέκονται πρόσφυγες που έχουν κάνει αίτηση ασύλου στην χώρα.
Όπως έγινε γνωστό, στην περιφέρεια της Καλαβρίας περισσότεροι από 70 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έδωσαν το ποσό των 2 ευρώ που λαμβάνουν καθημερινά για τα προσωπικά τους έξοδα, για να βοηθήσουν τους επιζώντες.
«Στην αρχή ήμουν φοβισμένος. Μετά κατάλαβα ότι έπρεπε να βοηθήσω όσο μπορώ και αυτό κάνω από πλευράς μου», δήλωσε ένας 20χρονος από το Μπενίν, ο οποίος μαζί με 16 ακόμα πρόσφυγες, όλοι αιτούντες ασύλου, έχουν αναλάβει να καθαρίσουν μια περιοχή στην Αρκουάτα Ντελ Τρόντο, προκειμένου εκεί να λειτουργήσει κέντρο επιχειρήσεων.
Περίπου 50 αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται από την φιλανθρωπική οργάνωση GUS στην σεισμόπληκτη περιοχή, εργάζονται σε ομάδες των 15-20 ατόμων καθημερινώς, υπό τον συντονισμό του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας ενώ και άλλοι πρόσφυγες έχουν προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσουν.