Με τοπία μετά από βιβλική καταστροφή μοιάζουν τα χωριά Αματρίτσε και Ακούμολι, κοντά στην πόλη Ριέτι της κεντρικής Ιταλίας, που βρέθηκαν στο επίκεντρο ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε σήμερα τα ξημερώματα 03:36 τοπική ώρα την περιοχή και άφησε πίσω της –επιβεβαιωμένα– τρεις νεκρούς ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα θύματα. Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 4 χλμ.
Ο σεισμός, ο οποίος διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα, έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης.
Από τις εικόνες φαίνεται πως τα δύο χωριά έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί, και υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι μέσα στα παλιά, παραδοσιακά κτήρια. Μεταξύ των εγκλωβισμένων βρίσκονται και παιδιά, λένε αυτόπτες μάρτυρες.
Ο Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε δήλωσε σε ιταλικό ραδιόφωνο ότι «η πόλη δεν υπάρχει πια». Όπως ανέφερε, η πόλη χρειάζεται άμεση βοήθεια από τις Αρχές καθώς έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. «Έπεσαν οι αρχαίες πόρτες. Χρειαζόμαστε άμεσα βοήθεια από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας», είπε στο Radi Rai.
«Προσπαθώ να επικοινωνήσω με τις Αρχές. Η πόλη δεν υπάρχει πια», πρόσθεσε ο Σέρτζιο Πιρότσι.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις τρομαγμένων πολιτών, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής αν υπάρχουν θύματα. Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, στην περιφέρεια Ούμπρια και την πρωτεύουσά της Περούτζια, δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή σοβαρές υλικές ζημιές. Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όπως έγραψε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter, γίνονται όλα όσα πρέπει για τον εντοπισμό και διάσωση
Πάντως, ο επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη Μάριος Λυμπερόπουλος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ πως «στην πληγείσα περιοχή δεν ζουν Έλληνες, ούτε και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους τουρίστες».
Δεν αποκλείεται νέος μεγάλος σεισμός
Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Γεράσιμος Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού.
«Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς», είπε.
Επιπλέον ότι πως μετά τον σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός προήλθε από την «ρηγματογενή ζώνη των Απέννινων» η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ’ Ακουΐλα την άνοιξη του 2009.
Από την πλευρά του ο Ευθύμης Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.