pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παραδοσιακός ποντιακός γάμος στις Σάπες Ροδόπης – Και του χρόνου! (φωτο-βίντεο)

28/07/2016 - 6:48μμ
Παραδοσιακός ποντιακός γάμος στις Σάπες Ροδόπης – Και του χρόνου! (φωτο-βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Δύο σπίτια, το ένα απέναντι από το άλλο. Το ένα του γαμπρού και το άλλο της νύφης. Όλο το χωριό στο πόδι· ένας γάμος ίσως και να αποτελεί το γεγονός της χρονιάς, σίγουρα όμως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για γλέντι. «Το να είχες ένα σφαχτό να προσφέρεις στον κόσμο ήταν σπουδαίο πράγμα», τονίζει, αναφερόμενος στον παραδοσιακό ποντιακό γάμο, ο Στέλιος Νικολάου, χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά».

Και μπορεί οι σημερινοί γάμοι των Ποντίων να είναι πιο… ευρωπαϊκοί, ωστόσο κάποτε πριν από το «ους ο θεός συνέζευξε» υπήρχε το προξενιό, το στόλισμα της νύφης και του γαμπρού, το νυφόπαρμα, και η γαμήλια πομπή.

Μια γεύση από τους παραδοσιακούς ποντιακούς γάμους πήραν όσοι βρέθηκαν στις Σάπες Ροδόπης το βράδυ της Τετάρτης. Στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών, το σωματείο «Τα Κασσιτερά» ανέλαβε να δείξει πώς παντρεύονταν κάποτε οι Πόντιοι, χρησιμοποιώντας μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς.

«Η προίκα ήταν ένα σεντόνι, ένα μαξιλάρι, πράγματα που θα τα χρησιμοποιούσαν σίγουρα οι νεόνυμφοι. Σπάνια να δίνονταν λίρες, για χρήματα ούτε που το συζητάμε», ανέφερε ο Στέλιος Νικολάου μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής. «Ψυχή» του όλου εγχειρήματος, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, ο χοροδιδάσκαλος των «Κασσιτερών» εξηγεί ότι στους ποντιακούς γάμους όλο το χωριό γίνονταν ένα και οι παρεξηγήσεις λύνονταν.

Το ζευγάρι έφτανε με άλογα στην εκκλησία: στο ένα ο γαμπρός, στο άλλο η νύφη και σε ένα τρίτο τα προικιά.

Την Τετάρτη στις Σάπες, προτού ξεκινήσει η γαμήλια πομπή, κορίτσια με παραδοσιακές φορεσιές κερνούσαν φαγητά και ποτά, ενώ μετά το «γάμο» στήθηκε τρικούβερτο γλέντι. «Βέβαια, την εποχή εκείνη το γλέντι γινόταν την Κυριακή μετά την εκκλησία, όπου το ζευγάρι κοινωνούσε», αναφέρει ο χοροδιδάσκαλος του σωματείου.

Ο Στέλιος Νικολάου σπεύδει δε να προσθέσει ότι τα πράγματα δεν κυλούσαν… ρόδινα όλες τις φορές: ο γάμος ήταν συχνά δουλειά της Πόντιας προξενήτρας και υπήρχαν φορές που ο γαμπρός έβλεπε τη μέλλουσα νύφη στην εκκλησία. Έτσι το «αποκάρωμα», η ώρα της αποκάλυψης δηλαδή, δεν ήταν πάντα χωρίς απρόοπτα ή και απογοητεύσεις.

Στις Σάπες, ωστόσο, καμία απογοήτευση δεν υπήρξε, και όλοι διασκέδασαν μέχρι το πρωί δίνοντας μια ευχή που κανονικά δεν την δίνουν στους γάμους: και του χρόνου!

  • Φωτογραφίες, βίντεο: εφημερίδα Χρόνος.
  • Διαβάστε στην κατηγορία «Ήθη και Έθιμα» του pontos-news.gr για το γαμήλιο έθιμο της κοσάρας αλλά και για τα επτά ζευγάρια και το τέκ’.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

14 Αυγούστου 1909: Από τα Κοτύωρα στη «Γιάσονος την Παναγίαν» για προσκύνημα

14/08/2026 - 10:20πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

13/08/2026 - 7:09μμ
Μέλη ποντιακών σωματείων δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά 2026: Τρεις ημέρες μνήμης στο Βέρμιο

13/08/2026 - 3:44μμ
Ατμοσφαιρικό πλάνο των ερειπίων του Περιστερεώτα, στη Ματσούκα του Πόντου, στην περιοχή της Τραπεζούντας, από την τουρκική σειρά «Sevdam Karadeniz»
ΠΟΝΤΟΣ

Η τουρκική τηλεόραση μετατρέπει τα ελληνικά μοναστήρια του Πόντου σε σκηνικά – Μετά τη Σουμελά, ο Περιστερεώτας

13/08/2026 - 9:56πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

12/08/2026 - 11:04πμ
Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

12/08/2026 - 10:14πμ
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Τα Μωμο’έρια Καλλιφύτου έφεραν… αέρα Δωδεκαήμερου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι. Σάββατο 8 Αυγούστου 2026  (πηγή: Facebook / Katerina Billi)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι Καλλιφύτου: Έφεραν το ποντιακό Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού

11/08/2026 - 6:23μμ
Μέλη της ανασκαφικής ομάδας εργάζονται στο σπήλαιο Κοσκάρλι, περίπου 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο το 2024 (φωτ.: Karadeniz Technical University / Department of Archaeology)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Το σπήλαιο που φωτίζει την προϊστορία του Πόντου – Ευρήματα σχεδόν 15.000 ετών

11/08/2026 - 2:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τη φωτιά που καίει στη Γερμανία κοντά στο χωριό Γκέι, στα σύνορα με το Βέλγιο (πηγή: YouTube/APT/Reuters)

Φωτιές στην Ευρώπη: Εκκενώσεις και τραυματίες σε Γερμανία, Γαλλία και Κροατία

18 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)

Φλέβες: Ημιβύθιση καταμαράν σε θαλάσσια περιοχή – Διασώθηκαν οι 10 επιβαίνοντες

49 λεπτά πριν
Εικόνα από το πάρκο Ρυακίου (φωτ. αρχείου: google.com/maps)

Ποντιακό γλέντι στο Ρυάκιο: Μεγάλη μουσική βραδιά το Σάββατο 15 Αυγούστου

1 ώρα πριν
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης της Συμμαχίας κατά των Καρτέλ των Αμερικών (A3C), στην Πόλη του Παναμά (φωτ.: EPA/Carlos Lemos)

ΗΠΑ: Σχεδιάζουν χερσαίες επιχειρήσεις κατά των καρτέλ στη Λατινική Αμερική

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα: Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, μετρό, τρόλεϊ και τραμ

2 ώρες πριν

14 Αυγούστου 1909: Από τα Κοτύωρα στη «Γιάσονος την Παναγίαν» για προσκύνημα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV