Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιουλίου, στα γραφεία του σωματείου «Παναγία Σουμελά» στην Καστανιά Βέροιας, συγκροτήθηκε η διοικούσα επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ).
Με ομόφωνη απόφαση πρόεδρος εξελέγη ο Χαράλαμπος Αποστολίδης, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣ και Άρχων έκδικος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αναπληρωτής πρόεδρος ο Στέφανος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός και γενικός γραμματέας της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Αντιπρόεδρος ο Παύλος Σαββίδης, συνταξιούχος και αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ.
Ο Στέφανος Τανιμανίδης, επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΣ και ιστορικός συγγραφέας, εξελέγη γενικός γραμματέας. Αναπληρωτής ο Κώστας Τσιλφίδης, πολιτικός μηχανικός και μέλος στο ΔΣ της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο Καναδά.
Ταμίας ο Ελεύθεριος Ζηγκιριάδης, επιχειρηματίας και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νοτίου Αφρικής. Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Μέσων Ενημέρωσης εξελέγη ο Γιάννης Μωυσιάδης, πολιτικός μηχανικός, αντιπεριφερειάρχης Σερρών και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΠΕ.
Η Ρούλα Μαρκοπούλου, μέλος στο ΔΣ Συλλόγου Ποντίων και Φίλων Βιέννης, αναλαμβάνει υπεύθυνη τεκμηρίωσης εθνικών θεμάτων. Αναπληρωτής ο Κωνσταντίνος Κοτσαλίδης, επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντίων ΗΠΑ και Καναδά.
Επικεφαλής της επιτροπής διεθνοποίησης της Γενοκτονίας εξελέγη ο Αναστάσιος Φιλιππίδης, επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βρυξέλλών. Αναπληρωτής ο Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος και πρώην γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης.
Υπεύθυνος νεολαίας και Ελλήνων από την πρώην ΕΣΣΔ εξελέγη ο Ντένις Λεοντίδης, δικηγόρος και πρόεδρος ποντιακής νεολαίας από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Μέλη του ΠΑΣΠΕ παραμένουν οι Ιορδάνης Προδρομίδης και Απόστολος Αλεξιάδης, οι οποίοι είναι στο ΔΣ της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.
Στη συνεδρίαση του Σαββάτου αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συνεργασία με άλλους ποντιακούς φορείς για μια βιώσιμη λύση για την ενοποίηση του ποντιακού χώρου.
Ζητούμενο είναι η «λύση ενοποίησης» να έχει δημοκρατικά χαρακτηριστικά, και να αφορά τουλάχιστον το τριτοβάθμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, προκρίνεται η διάλυση του ΠΑΣΠΕ και της ΔΙΣΥΠΕ και η δημιουργία ενός νέου τριτοβάθμιου οργάνου, με οργανωτική καθαρότητα, δικαίωμα εγγραφής χωρίς αποκλεισμούς, συμμετοχή στο ΔΣ για όλους, μία θητεία στα όργανα για τον πρόεδρο και τον γραμματέα, και φυσικά με ιδεολογικό προσανατολισμό.
Ο ΠΑΣΠΕ προτείνει το νέο τριτοβάθμιο που δημιουργηθεί να έχει στόχο την ενιαία έκφραση, τουλάχιστον στο ανώτερο επίπεδο, για την προβολή σειράς θεμάτων που απασχολούν τον ποντιακό ελληνισμό, «και δυστυχώς με ευθύνη όλων μας εξακολουθούν να παραμένουν για δεκαετίες άλυτα», σημειώνεται σε ανακοίνωση.