Ανοικτά υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά. «Νομίζω ότι είναι ώριμο και το θέλει και ο ελληνικός λαός. Για τις αρμοδιότητες του Προέδρου το συζητάμε. Από την στιγμή που ο λαός μπορεί να εκλέξει τον κάθε κοινοτάρχη, γιατί όχι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας βασικός άξονας με ώριμες αλλαγές.
Έφερε ως παράδειγμα το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και την ενίσχυση της λαϊκής επιλογή μέσα από δημοψηφίσματα. Όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση και να ψηφιστεί από τώρα ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, ώστε «να πάμε στην επόμενη εκλογή, που θα έχει κρίσιμο χαρακτήρα σε σχέση με τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν, αλλά με ισοτιμία ψήφου».
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να είναι σε πλήρη αντίθεση με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Ο Πάνος Καμμένος έχει υποστηρίξει ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν πρέπει να πάρει τηλεοπτική άδεια γιατί είναι εργολάβος, παρόλο που είναι κουμπάρος του, όπως έχει τονίσει. Ο πρωθυπουργός από τη μεριά του δήλωσε ότι δεν αποτελεί κριτήριο αν κάποιος είναι προμηθευτής του Δημοσίου. «Δεν κρίνω αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος έχουν υγιείς επιχειρήσεις. Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν, ακόμα και αν είναι προμηθευτής του Δημοσίου».
Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι θα γίνουν το 2019 και εμφανίστηκε ανοιχτός στο θέμα της μείωσης του ορίου του 3%, αν και εκτίμησε ότι θα διατηρηθεί στο σημερινό όριο.
Όσον αφορά την περιβόητη ύπαρξη Σχεδίου Β παραδέχτηκε ότι υπήρξε, διευκρίνισε όμως, ότι έγινε προκειμένου να έχει εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit.
«Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους» σημείωσε για να προσθέσει ότι δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα, διαψεύδοντας τον πρώην υπουργό του Γιάννη Βαρουφάκη και τον οικονομολόγο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.