Πέρσι τέτοιον καιρό, το pontos-news.gr αναδείκνυε την απίστευτη ιστορία του Θεσσαλονικιού και Πόντιου (κατά το ήμισυ) μοτοσικλετιστή Ηλία Βροχίδη. Του «τρελού νομά» που επέλεξε, από τη σέλα μιας παλιάς Honda XR 250, να κάνει το… γύρο του κόσμου εξερευνώντας 39 χώρες και βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες. Τα χιλιόμετρα αμέτρητα στο κοντέρ του «Μπαομπάμπη» (όπως ο ίδιος ονόμασε την on off μηχανή που ανακατασκεύασε) και το ταξίδι πολλές στιγμές μοναχικό και δύσκολο.
Ωστόσο, τρία χρόνια μετά τους αποχαιρετισμούς σε συγγενείς και φίλους στη Θεσσαλονίκη, ο Ηλίας Βροχίδης επέστρεψε στη βάση του γεμάτος εμπειρίες, εικόνες, συναισθήματα.
Συναισθήματα όπως αυτά που ένιωσε εκπληρώνοντας την υπόσχεση που είχε δώσει στον «αδερφό» του, τον Παλαιστίνιο Άχμεντ. Τον καλύτερό του φίλο με τον οποίο συγκατοικούσε όταν σπούδαζε πληροφορική στις Σέρρες. Πριν φύγει για να κάνει με τη μοτοσικλέτα του το γύρο της Αφρικής, του είχε πει πως θα περάσει από το Αμμάν της Ιορδανίας, όπου μένει σήμερα η οικογένεια του Άχμεντ, και θα της παρέδιδε ένα γράμμα από τον γιο τους. Αυτό συνέβη πριν από λίγες μέρες, οπότε ο Ηλίας πέρασε το κατώφλι του σπιτιού του Άχμεντ, συναντήθηκε με τον πατέρα, τη μητέρα και τα αδέλφια του και τους παρέδωσε το γράμμα.
Στο Βύθισμα του Danakil, στην Αιθιοπία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
«Δεν είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Είναι όμως δύσκολο να συναντηθούν καθώς δεν μπορούν εύκολα να ταξιδεύουν. Σήμερα ο Άχμεντ βρίσκεται στο Ντουμπάι, όπου εργάζεται και εγώ, σε μία συμβολική κίνηση, πήγα στους γονείς του για να τους μεταφέρω το μήνυμά του» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με την κίνηση αυτή ολοκλήρωσε και μία υπόσχεση που είχε δώσει ο ίδιος, ξεκινώντας το ταξίδι του –αρχικά στην Ευρώπη και μετέπειτα στην Αφρική– να μεταφέρει γράμματα και φωτογραφίες οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, σε συγγενείς τους στο εξωτερικό.
«Μετέφερα έξι εποστολές στην Αλβανία, το Μαρόκο, την Μπουργκίνα Φάσο, τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε και την Παλαιστίνη» λέει. «Η παράδοση στην οικογένεια του Άχμεντ ήταν η πιο ιδιαίτερη στιγμή της αποστολής μου, που είχε στόχο να δείξω ότι μπορούμε να χτίζουμε γέφυρες και όχι να σηκώνουμε τείχη. Οι γονείς του συγκινήθηκαν και με ένιωθαν και εμένα σαν παιδί τους.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
»Με φιλοξένησαν στο σπιτικό τους και έδειξαν πόσο νιάζονται για μένα. Όταν έπρεπε να φύγω με γέμισαν με δώρα και με την αγάπη τους. Άλλωστε λιθαράκι λιθαράκι χτίζονται οι γέφυρες και νιώθω ευτυχισμένος που μπόρεσα να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι». Από την Ιορδανία, τα εδάφη της Παλαιστίνης και το Ισραήλ ο Ηλίας Βροχίδης επέστρεψε στην Ελλάδα καθώς, όπως είπε, ύστερα από 30 χώρες στην Αφρική και άλλες 9 που επισκέφθηκε στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, πηγαίνοντας και επιστρέφοντας, «δεν έμενε, λόγω πολέμου, άλλη χώρα» για να πάει εκτός από την Ελλάδα.
Διασχίζοντας τον Νείλο (φωτ.: madnomad.gr)
«Δεν μετάνιωσα ούτε μία στιγμή για το ταξίδι» λέει και πλέον σχεδιάζει το επόμενο εγχείρημά του, ένα ταξίδι με μοτοσικλέτα στην αμερικανική ήπειρο μαζί με την Στέλλα Φωτακάκη, λάτρη της μοτοσικλέτας ανωμάλου δρόμου και των εκτός δρόμων διαδρομών. «Ελπίζω το ταξίδι στην Αμερική να είναι μεγαλύτερο από εκείνο στην Αφρική. Μέχρι όμως να το ξεκινήσω θα πρέπει να εργαστώ για μερικά χρόνια στην Ελλάδα ώστε να συγκεντρώσω τα βασικά και να ξεκινήσω στις αρχές του 2018» λέει ο Ηλίας Βροχίδης, ο οποίος περιγράφει τις εμπειρίες του από την Αφρική στο βιβλίο του 27 πανσέληνοι στην Ανατολή (εκδ. Όραμα).