Μεγάλη έξοδο των Ελλήνων μαρτυρούν τα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας που παρουσιάζει η εφημερίδα Καθημερινή στο φύλλο του Σαββάτου. Σχεδόν μισό εκατομμύριο συμπατριώτες μας, 427.000 για την ακρίβεια, ηλικίας 15 έως 46 ετών, εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2008 έως σήμερα, αναζητώντας στο εξωτερικό μια καλύτερη ζωή.
Ειδικά το 2013 ο αριθμός των εκροών τριπλασιάστηκε ξεπερνώντας τα 100.000 άτομα, ενώ το φαινόμενο συνεχίστηκε με αδιάπτωτη ένταση το 2014 και οξύνθηκε το 2015.
Πρόκειται για το τρίτο πιο μαζικό κύμα μαζικής μετανάστευσης που γνωρίζει η χώρα, μετά την περίοδο 1903-1917 και 1960- Τα τρία αυτά μεταναστευτικά κύματα, είχαν και έχουν όλα οικονομικά κίνητρα, με εξαίρεση μέρος του δεύτερου κύματος, τα έτη 1969-1971, που οφείλεται σε πολιτικούς λόγους (δικτατορία).
«Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις φάσεις έλαβαν χώρα μετά μια έντονη υφεσιακή διαταραχή που διεύρυνε το χάσμα μεταξύ της χώρας μας και των ανεπτυγμένων κρατών και τροφοδότησε τη μαζική φυγή ανθρώπων, νέων στην πλειονότητά τους, που αναζητούσαν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες προόδου», σχολιάζει η Σοφία Λαζαρέτου, οικονομολόγος της ΤτΕ και συντάκτης της σχετικής έρευνας.
Η διαφορά είναι ότι ενώ παλαιότερα μετανάστευαν κυρίως ανειδίκευτοι εργάτες, σήμερα τη χώρα εγκαταλείπουν νέοι μορφωμένοι και με επαγγελματική εμπειρία.