Το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, κοσμεί πλέον σε μικρογραφία το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά, Θρυλορίου. Ο λόγος για ένα καλλιτεχνικό έργο, μοναδικής καλλιτεχνικής ομορφιάς, καλαθόπλεκτο.
Ρώσος καλλιτέχνης-καλαθοποιός ο δημιουργός του, που έκανε χρήση κλαδιών ιτιάς από τη Ρωσία. Η κατασκευή του έργου διήρκεσε περίπου έναν χρόνο.
Το αριστουργηματικό αυτό έργο, με διαστάσεις 75 εκ. ύψος, 1,35 εκ. μήκος και 72 εκ. πλάτος αποκαλύφθηκε σε λιτή, πανηγυρική εκδήλωση στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Κομοτηνής, παρουσία του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: «Να ξαναλειτουργήσουμε στην Αγια-Σοφιά και να την δούμε έτσι όπως εικονίζεται και παρουσιάζεται μέσα από το έργο αυτού του καλλιτέχνη».
Μετά τα αποκαλυπτήρια του έργου, χορωδία έψαλε το «Υπερμάχω»
Τις ευλογίες και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου μετέφερε ο αρχιμανδρίτης μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής Βαρθολομαίος Ιατρίδης, ενώ για την ιστορία και τη μεγαλοπρέπεια του ναού μίλησαν ο αρχιτέκτονας Κώστας Κατσιμίγιας, ο εκπαιδευτικός δρ Παναγιώτης Σωτηρόπουλος και ο δρ Αντώνης Λιάπης, ιδρυτής του μουσείου καλαθοπλεκτικής.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1995 και προσελκύει επισκέπτες και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη, λόγω των ιδιαίτερων εκθεμάτων του.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι αδελφές Ελένη και Μαρία Αποστολίδη, ερμηνεύοντας το θρήνο της Πόλης, «Η Ρωμανία ‘πάρθεν» και τον ποντιακό ύμνο στον Άγνωστο Στρατιώτη «Αητέντς επαραπέτανεν» και οι Σάββας και Παρασκευάς Παρασκευαΐδης, πατέρας και υιός, απέδωσαν τα «Δώδεκα Ευζωνάκια» και το «Σαν τα μάρμαρα της Πόλης».
Στο Μουσείο εκτίθεται ακόμα ένα έργο του ίδιου καλλιτέχνη, η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου Σακόφ.
- Φωτογραφίες: inkomotini.gr.