pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεμιστοκλής Σοφούλης: Ο αρχαιολόγος από τη Σάμο που έγινε πρωθυπουργός

24/06/2016 - 8:50πμ
Θεμιστοκλής Σοφούλης: Ο αρχαιολόγος από τη Σάμο που έγινε πρωθυπουργός
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συμπληρώνονται σήμερα 71 χρόνια από τότε (24/6/1949) που πέθανε ο πολιτικός και αρχαιολόγος Θεμιστοκλής Σοφούλης, που σημάδεψε με την παρουσία του, το κύρος και το έργο του τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στο υπόδουλο στους Τούρκους Βαθύ της Σάμου το 1860. Γόνος εύπορης οικογένειας, άρχισε τις σπουδές του στη Σάμο, τις συνέχισε στην Αθήνα και τις ολοκλήρωσε στη Γερμανία.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1885, προσελήφθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και μετείχε στις ανασκαφές στο χωριό Φοινίκι Λακωνίας όπου ανακάλυψε το Ιερό του Απόλλωνος, ενώ σε ανασκαφές στη Μεσσηνία αρρώστησε βαριά από πνευμονία. Μετά την ανάρρωσή του αποσύρθηκε και ασχολήθηκε με την πολιτική.

Το 1900 εξελέγη πληρεξούσιος του Βαθέως στη Συνέλευση της νήσου. Θερμός πατριώτης και λάτρης της ελευθερίας, ηγήθηκε δύο επαναστάσεων, του 1908 και του 1912. Η πρώτη, του 1908, απέτυχε και ο Σοφούλης με τους άνδρες του εγκατέλειψε τη Σάμο. Η δεύτερη του, 1912, πέτυχε. Ο Σοφούλης ανέλαβε την προεδρία προσωρινής κυβερνήσεως και υπέβαλε ψήφισμα ενώσεως στην ελληνική κυβέρνηση. Κατόπιν γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έγινε στενός του συνεργάτης, και διάδοχός του αργότερα στην ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων.


Ο Σοφούλης την εποχή των επαναστάσεων στη Σάμο

Στις 2/3/1913 η Σάμος κατελήφθη από τον ελληνικό στόλο κι ενώθηκε με την Ελλάδα. Κατά την περίοδο 1916-1922 ο Σοφούλης ταυτίσθηκε με τις απόψεις του Ελευθερίου Βενιζέλου, προσχώρησε στο Κίνημα της Εθνικής Αμύνης το 1916 και ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής μετά την εκθρόνιση του βασιλιά Κωνσταντίνου. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο κόμμα των Φιλελευθέρων, και στις 24/7/1924 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης, μετά την πτώση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Σοφούλη, που προσπάθησε χωρίς επιτυχία να καταπραΰνει τα οξυμένα πολιτικά ήθη.


Ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος με τον Πρόεδρο της Βουλής Θ. Σοφούλη

Στο βενιζελικό κίνημα του 1935, στο οποίο αν και δεν μετείχε, οδηγήθηκε στο Στρατοδικείο, που τον αθώωσε. Τον Φλεβάρη του 1936 υπογράφει το Σύμφωνο Εκλογικής Συνεργασίας με το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) με τον Στυλιανό Σκλάβαινα, κι έναν μήνα μετά το θάνατο του Βενιζέλου (18/3/36) αναλαμβάνει την ηγεσία των Φιλελευθέρων και στηρίζει, όπως έκανε και ο Βενιζέλος, την κυβέρνηση Μεταξά.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά, του πολέμου και της Κατοχής, ο Σοφούλης δεν διαδραμάτισε κάποιον ρόλο.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη ηλικία του, συνελήφθη το 1944 από τους Γερμανούς και κλείστηκε στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου από όπου τον απελευθέρωσε ο Ιωάννης Ράλλης.

Στη δίκη των δωσίλογων πολιτικών, την άνοιξη του 1945, ο Σοφούλης κόντρα στο κλίμα που επικρατούσε, δεν δίστασε να καταθέσει υπέρ του Ιωάννη Ράλλη, αδιαφορώντας για το τι θα του καταμαρτυρήσουν: «Τα Τάγματα Ασφαλείας έγιναν για να κτυπήσουν τα δήθεν τάγματα αντιστάσεως του ΕΑΜ. Διά της ιδρύσεώς των η κυβέρνησις Ράλλη ηθέλησε να εξασφαλίσει την δημοσίαν τάξιν. Αυτή ήτο η αρχική σκέψις. Εξετράπησαν όμως εις ασχημίας με εξορμήσεις προς συνοικισμούς». Και σε ερώτηση του Ράλλη αν τον απελευθέρωσε, μετά τη σύλληψη του από τους Γερμανούς, είπε: «Δεν είμαι εντάξει απέναντί σας διότι δεν μου εδόθη η ευκαιρία να σας ευχαριστήσω. Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Ιωάννης Ράλλης σχηματίσας κυβέρνησιν είχεν ως σκοπόν την ανακούφισιν του υπό την Κατοχήν διαβιούντος λαού. Ούτε πιθανήν εικασίαν είναι δυνατόν να κάμη τις, ότι οι κατηγορούμενοι είχαν δολίαν πρόθεσιν προς εξυπηρέτησιν ή διευκόλυνσιν του εχθρού όταν ανέλαβαν τον σχηματισμόν κυβερνήσεων. Ούτε γνωρίζω πράξεις των, διευκολύνουσαι τον εχθρόν. Όλοι τους είναι πατριώται».


Η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτεται τον κλινήρη Σοφούλη μέσα στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή

Μετά την απελευθέρωση έγινε δύο φορές πρωθυπουργός. Στις 22/11/1945 διορίστηκε από τον αντιβασιλέα Δαμασκηνό, και τη δεύτερη (7/9/1947) από τον βασιλιά Γεώργιο. Τον Νοέμβριο του 1948 λόγω σοβαρής ασθένειας νοσηλεύτηκε για αρκετές μέρες μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο, παρά την ηλικία των 88 ετών! Τότε κλινήρη τον επισκέφτηκε η βασίλισσα Φρειδερίκη και του ευχήθηκε περαστικά. Στις αρχές του 1949 περιέλαβε στην κυβέρνηση σπουδαίες προσωπικότητες που έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στις επόμενες δεκαετίες: Κων. Τσαλδάρης, Σοφ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Παν. Κανελλόπουλος, Κων. Τσάτσος Στέφ. Στεφανόπουλος, Κων. Καραμανλής, Ευ. Αβέρωφ, Σπ. Μαρκεζίνης… Ανέλαβε τότε την ευθύνη και διόρισε τον Αλέξανδρο Παπάγο αρχιστράτηγο, με ευρείες αρμοδιότητες, για να φέρει εις πέρας τον Ανταρτοπόλεμο. Και τα κατάφερε!


Ο θάνατος του Θ. Σοφούλη σε πρωτοσέλιδο της εποχής

Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης πέθανε στις 24 Ιουνίου 1949 και τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Αλέξανδρος Διομήδης.

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή: Άσκηση ετοιμότητας σε σταθμούς της Γραμμής 1 του μετρό την Παρασκευή

2/04/2026 - 10:50μμ
Η δικηγόρος  συγγενών των θυμάτων των Τεμπών Ζωή Κωνσταντοπούλου έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του συγκροτήματος «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος  Χατζηπολίτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Επ’ αόριστον αναβολή στη δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό των Τεμπών – Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου του δικαστηρίου

2/04/2026 - 9:10μμ
Καταστροφές στην περιοχή της Ραφήνας από την κακοκαιρία Erminio (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά προβλήματα και κατολισθήσεις από την κακοκαιρία σε Πεντέλη και Ραφήνα

2/04/2026 - 6:15μμ
Αφρικανική σκόνη πάνω από το Ηράκλειο Κρήτης, την Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ιστορικό «ρεκόρ» αφρικανικής σκόνης με τιμές 76 φορές πάνω από το όριο

2/04/2026 - 5:50μμ
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος /Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βέροια: Έφυγε από τη ζωή ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σε πάρκο

2/04/2026 - 12:20μμ
Πλημμύρες στην περιοχή της Ραφήνας από την κακοκαιρία "Erminio", Πέμπτη 2 Απριλίου 2026. (Θανάσης Δημόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός και εκτεταμένες ζημιές στην Αττική ο απολογισμός

2/04/2026 - 9:04πμ
Πυκνή ομίχλη καλύπτει το Ναύπλιο, Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κόκκινο συναγερμό στην Κρήτη – Πού θα «χτυπήσουν» τα πιο έντονα φαινόμενα

2/04/2026 - 8:08πμ
Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πειραιώς λόγω πτώσης δέντρου.  Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Erminio με προβλήματα σε όλη τη χώρα: Πτώσεις δέντρων, ζημιές και θυελλώδεις άνεμοι έως 115 km/h

1/04/2026 - 9:57μμ
(Φωτ.: Μαριάννα Κασσωτάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Αφρικανικός» εφιάλτης σε Κρήτη και Κυκλάδες: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για τη σκόνη από τη Σαχάρα

1/04/2026 - 8:04μμ
Το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα όπου διεξάγεται η δίκη για τα Τέμπη (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Τεμπών: Συνεχίζεται τη Μεγάλη Δευτέρα η διαδικασία των νομιμοποιήσεων – Με εντάσεις και αιτήματα για ζωντανή μετάδοση η συνεδρίαση στη Λάρισα

1/04/2026 - 7:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Κρος Χολ του Λευκού Οίκου ενώ μιλάει για το Ιράν (φωτ.: EPA/ALEX BRANDON / POOL)

Τελεσίγραφο Τραμπ στην Τεχεράνη μέσω Truth Social – Διπλό πλήγμα στη γέφυρα Καράτζ με θύματα διασώστες

2 ώρες πριν
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στη 2η Διεθνή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Αλέξης Τσίπρας: Ιδρύει νέο κόμμα – «Ραντεβού με την Ιστορία τον Σεπτέμβριο»

3 ώρες πριν
Η απερχόμενη υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Παμ Μπόντι (φωτ. αρχείου: EPA/JIM LO SCALZO)

ΗΠΑ: Αποπομπή της Παμ Μπόντι από τον Τραμπ και «εκκαθαρίσεις» στο Πεντάγωνο από τον Χέγκσεθ

3 ώρες πριν
Φωτεινοί πίνακες και οθόνες με τις μετοχές στην είσοδο του κτηρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πλέον θα μετονομαστεί (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μετονομάζεται σε Euronext Athens

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/aetoitoupontou)

Ποντιακό σεμινάριο 2026 από τους «Αετούς του Πόντου» στο Έσσεν της Γερμανίας

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Προσοχή: Άσκηση ετοιμότητας σε σταθμούς της Γραμμής 1 του μετρό την Παρασκευή

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign