Τις θέσεις του για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος θα παρουσιάσει σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το ερώτημα είναι πόσο απλή και άδολη αναλογική θα περιέχει ο νέος εκλογικός νόμος. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διαμορφώσει το σκηνικό «συμμαχίας των 200» στη Βουλή, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία με τους 75 βουλευτές που έχει ούτως ή άλλως δεν μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία.
Η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αριθμεί 153 βουλευτές, ενώ 50 βουλευτές διαθέτουν αθροιστικά τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης και υπάρχουν ακόμη τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.
Συνεπώς η κυβέρνηση θα χρειαστεί τη στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, αν θέλει να συγκεντρώσει η πρότασή της τα 2/3 της Βουλής και ο νόμος να τεθεί σε άμεση εφαρμογή. Γι’ αυτό και η πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας περιέχει αναλογικό νόμο με πλαφόν εισόδου το 3% ώστε να το προσφέρει ως δέλεαρ στα υπόλοιπα κόμματα.
Ανοικτό παραμένει εάν θα υπάρχει μπόνους για τα κόμματα που θα αποφασίσουν να συνεργαστούν στις εκλογές και να κατέβουν μαζί ή θα ανακοινώσουν συνεργασία πριν από τις εκλογές και θα κατέβουν ξεχωριστά.
Υπέρ του μπόνους τάσσεται το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι ΑΝΕΛ.
Το Ποτάμι μέσω του εκπροσώπου του Δημήτρη Τσιόδρα ανακοίνωσε ότι η πρότασή τους είναι το πρώτο κόμμα να παίρνει 1 έδρα για κάθε 2% που θα συγκεντρώνει. Αν για παράδειγμα συγκεντρώσει 40% θα πάρει μπόνους 20 έδρες, αν πάρει 36% 18 έδρες, αν πάρει 30% 15 κ.λπ. Μάλιστα το Ποτάμι προτείνει το μπόνους να ισχύει και για συνασπισμούς κομμάτων.
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τάσσονται υπέρ της αναλογικής και με μπόνους από ένα ποσοστό και πάνω. Από την πλευρά της η ΝΔ τίθεται ξεκάθαρα κατά της απλής αναλογικής, ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει το νόμο με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Το ΚΚΕ από τη μεριά του τονίζει ότι θα στηρίξει μόνο την άδολη απλή αναλογική, χωρίς πλαφόν και μπόνους.