Ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τούρκων μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου περιελάμβανε το τελευταίο 24ωρο πριν από την ψήφιση στη Μπούντεσταγκ κειμένου με το οποίο θα αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών.
Το πέντε σελίδων ψήφισμα, που έχει τη στήριξη τόσο των κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.
Η Άνγκελα Μέρκελ, που «πρωταγωνίστησε» στη σύναψη της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Προσφυγικό, αν και δήλωσε ότι στηρίζει το ψήφισμα εντούτοις σήμερα απουσιάζει από τη συνεδρίαση της Βουλής.
Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο με τον Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε το Βερολίνο λέγοντας ότι η ψηφοφορία αυτή θα είναι μια δοκιμασία για τη φιλία των δύο συμμάχων. «Θα ήταν παράλογο το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα τέτοιο ψήφισμα. Το κείμενο αυτό δεν σημαίνει τίποτα για εμάς», είπε μεταξύ άλλων ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Παράλληλα, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της τουρκικής Βουλής εξέδωσε ανακοινωθέν το οποίο υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP). «Η μη ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου –το οποίο ανησυχούμε ότι θα βλάψει τις συμμαχικές και φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία–, θα αποτελέσει σημαντικότερη ένδειξη της υπεροχής της κοινής λογικής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Γιλντιρίμ: Θυμίζω ότι στη Γερμανία ζουν 3,5 εκατ. Τούρκοι και συμβάλλουν δυναμικά στην οικονομία.
Αν και ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί ευθέως σε οικονομικά αντίποινα, εντούτοις μέλη της τουρκικής κοινότητας που ζουν στη Γερμανία πραγματοποίησαν για μια ακόμα φορά επίδειξη δύναμης. Μετά τη διαδήλωση του Σαββάτου, το απόγευμα της Τετάρτης έγινε νέο συλλαλητήριο. Το κάλεσμα ήταν από την Τουρκο-Γερμανική Πλατφόρμα Αλληλεγγύης, έναν οργανισμό-ομπρέλα για τις τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.
(Φωτ.: EPA / Paul Zinken)
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στο συλλαλητήριο πήραν μέρος 10.000 άτομα, ανάμεσά τους και Τούρκοι που ζουν σε Γαλλία και Βέλγιο. Στη σκηνή που στήθηκε μπροστά από την ιστορική Πύλη αναρτήθηκαν πανό που έγραφαν «Όχι στο ψέμα της Γενοκτονίας», «Αλληλεγγύη κατά του μίσους», «Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν είναι αρμόδιο, τα κοινοβούλια δεν είναι δικαστήρια».
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους οι οποίοι κρατούσαν τουρκικές και γερμανικές σημαίες, ο ακαδημαϊκός Αλί Σοϊλεμέζογλου αρνήθηκε ότι υπήρξε Γενοκτονία και ισχυρίστηκε ότι το ψήφισμα δεν βασίζεται σε γεγονότα και ότι πρόκειται περί συκοφαντίας.