Και το όνομα αυτής, «Πλατεία Γενοκτονίας». Μετά από χρόνια, η πλατεία που δημιουργήθηκε το 1971στο Κοκκινόχωμα Καβάλας, «βαπτίστηκε» την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 για να θυμίζει μια από τις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, αυτήν της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
«Του χρόνου έχουμε την υπόσχεση του δημάρχου ότι θα ανεγερθεί μνημείο για τη Γενοκτονία», είπε στο pontos-news.gr ο γενικός γραμματέας Κώστας Χατζημιχαηλίδης.
Στην κοινότητα του Κοκκινοχώματος, που αποτελείται κυρίως από πρόσφυγες, ήταν θέμα χρόνου να πάρει ομόφωνη απόφαση το ΔΣ του Μορφωτικού Συλλόγου Κοκκινοχώματος και ύστερα να την διαβιβάσει στην τοπική κοινότητα. Ομόφωνα εγκρίθηκε και εκεί, όπως και τελικά στο Δήμο Παγγαίου.
Με μια πομπή, με τις ζιπουνοφόρες να κρατούν κεριά, έναν λυράρη στο κέντρο και το λάβαρο και τη σημαία του συλλόγου, ξεκίνησαν οι Πόντιοι από το σύλλογο με κατεύθυνση στην πλατεία. Εκεί ξεκίνησε επίσημα η εκδήλωση.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Νικόλαος Απαζίδης, ο οποίος μίλησε για την περίοδο της Γενοκτονίας και κυρίως για τους τρόπους με τους οποίους οι Τούρκοι εξόντωναν τον πληθυσμό, ενώ απήγγειλε και απόσπασμα από την «Καμπάνα του Πόντου» του Φίλωνα Κτενίδη σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης.
Τα αποκαλυπτήρια της ονοματοδοσίας της πλατείας έκανε η πρόεδρος του συλλόγου Κατερίνα Ελευθεριάδου και ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.
Τα εμβληματικά τραγούδια «Πάρθεν η Ρωμανία», «Την πατρίδα μ’ έχασα» και «Αναστορώ» ακούστηκαν από τα χείλη του Γιάννη Παρηγορίδη. Ο Γιώργος Αμπεσλίδης και ο Μίλτος Μπατάκογλου έπαιξαν λύρα, ενώ ο Δήμος Χατζηλιάδης νταούλι.
Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρχε κέρασμα, χορηγία από τους Φούρνους Φελλαχίδη.
- Φωτογραφίες: Ειρήνη Παπαδοπούλου.
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.