Δυναμικό παρών έδωσαν και φέτος στην κεντρική εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Σύνταγμα χιλιάδες άνθρωποι, μέρος όλων αυτών που θεωρούν μείζον χρέος τους να κρατούν ζωντανή τη μνήμη των προγόνων τους και να μην αφήσουν τη θυσία τους να πάει χαμένη.
Ήταν μεγάλη φέτος η συμμετοχή του κόσμου, που μοιάζει αποφασισμένος να αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και άρνησής της στο όνομα της επιστημονικής ανάγνωσης.
Γύρω από τους Πόντιους Εύζωνες που περήφανα στάθηκαν πλάι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, συγκεντρώθηκαν οι απόγονοι των γενοκτονημένων για να υπηρετήσουν τη μνήμη και τον αγώνα.
Εύζωνες στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
Με φόντο τον σχηματισμένο από γαρίφαλα συγκλονιστικό αριθμό των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, πιτσιρικάδες με αθλητική νεανική περιβολή έδεναν γλυκά σ’ αυτό το παλίμψηστο ανθρώπων με νεαρούς των συλλόγων που ήταν ντυμένοι με την παραδοσιακή φορεσιά, γυναίκες και άνδρες, κάποιος μάλιστα σε αναπηρικό αμαξίδιο, στάθηκαν για ώρες στην πλατεία, για να δουν, να ακούσουν, να νιώσουν… την περηφάνια της Αλλαγής Φρουράς με Πόντιους Εύζωνες, τον πόνο αλλά και τη γλύκα του θρυλικού «Αητέντς επαραπέτανεν» από τη λύρα και τη φωνή του Ηλία Υφαντίδη.
I am Pontios, δηλώνει μια από τις Πόντιες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα
Ανάμεσα στον κόσμο είδαμε δεκάδες νέους αλλά και λιγότερο νέους να φορούν τα δηλωτικά της ποντιακής ταυτότητας μπλουζάκια που έλεγαν «Είμαι Πόντιος»…
Η εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος ξεκίνησε με την Αλλαγή Φρουράς, η οποία για πρώτη φορά έγινε, από κάποια στιγμή και μετά, υπό τους ήχους του «Αητέντς επαραπέτανεν».
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των θυμάτων της Γενοκτονίας, και στη συνέχεια άνοιξε το κεντρικό μέρος της εκδήλωσης με ομιλία του προέδρου του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ Γιώργου Βαρυθυμιάδη και του βασικού ομιλητή, πρώην προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) Ντάνιελ Φέιερστιν.
Γιώργος Βαρυθυμιάδης
«Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της Γενοκτονίας», τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης και επεσήμανε ότι από την κυβέρνηση υπάρχει απαίτηση να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ασσυρίων. Ακόμα, ζήτησε από τον υπουργό παιδείας να επανέλθει στη διδακτέα ύλη της ιστορίας της Γ’ Λυκείου το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού».
Ντάνιελ Φέιερστιν
Από τη μεριά του ο Ντάνιελ Φέιερστιν συνέδεσε τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής με τους πρόσφυγες που φτάνουν στο ελληνικό έδαφος, διωγμένοι λόγω γενοκτονίας, πολέμου και διώξεων. «Θα πρέπει να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων που υπέστησαν γενοκτονία έναν αιώνα πριν μέσα από την συμπεριφορά μας σε σχέση με τους ανθρώπους που υπόκεινται σε γενοκτονία σήμερα, και που έρχονται σε εμάς δραπετεύοντας από τις φρικτές καταστάσεις στις χώρες τους ζητώντας τη βοήθειά μας», είπε χαρακτηριστικά.
Φέιερστιν: Ο πόνος του παρελθόντος μας διδάσκει ότι μόνο αν χρησιμοποιήσουμε αυτό το παρελθόν είμαστε ικανοί να συμπεριφερθούμε με έναν διαφορετικό τρόπο στο παρόν και στο μέλλον.
Μετά τις ομιλίες και την ανάγνωση του ψηφίσματος από τον πρόεδρο της ΕΠΟΝΑ Αλέξανδρο Εφραιμίδη, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Αμανατίδη, εκπροσώπους κομμάτων και από τον γενικό πρόξενο της Ουκρανίας στην Αθήνα.
Όπως κάθε χρόνο, οι Πόντιοι κατευθύνθηκαν στην πρεσβεία της Τουρκίας
Το Σύνταγμα έζησε και τη συγκλονιστική στιγμή όπου τέσσερις Πόντιοι Εύζωνες βρέθηκαν στην αλλαγή φρουράς. Την ίδια ώρα, οκτώ χορευτές προκαλούσαν… σεισμό με τη σέρρα τους. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, λίγο προτού η πορεία ξεκινήσει με προορισμό την πρεσβεία της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι Αρμένιοι φώναξαν συνθήματα έξω από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν.
Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης.