Δεν ξεχνούν και δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τους προγόνους τους και την πατρώα γη. Με επίκεντρο τη Γενοκτονία, ζωντάνεψε ολόκληρη η ιστορία του ελληνισμού του Πόντου μέσα από μια λιτή παράσταση, δυνατή και με πολλά μηνύματα, που έφερε τον τίτλο «19η Μάη: Καμίαν ’κί ανασπάλω». Την διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας το Σάββατο 14 Μαΐου, στην αίθουσα του συλλόγου της.
Τρεις μήνες εργάστηκαν όλα τα τμήματα της Ένωσης και έδωσαν εξαιρετικό αποτέλεσμα, αφού η αίθουσα ήταν κατάμεστη και η εκδήλωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τρίτη, τέταρτη και πέμπτη γενιά Πόντιων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά και τις συνοικίες του, βρήκαν τον Ιάσωνα, τον Ορέστη και τον Προμηθέα, ταξίδεψαν στις ρίζες, τον πολιτισμό, το χορό και τα έθιμά τους, πριν ξαναγυρίσουν στο σήμερα. Έφεραν μαζί τους τις αναμνήσεις που τους μετέφεραν οι παππούδες τους και τις μοιράστηκαν με το κοινό μέσα από εικόνες, τραγούδια, απαγγελίες και ψαλμούς.
Η προτομή του απαγχονισθέντος δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη που κοιτάζει την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Στην είσοδο του κτηρίου της Ένωσης, έκθεση του τμήματος ζωγραφικής με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων έκλεψε τα βλέμματα.
Δεκάδες ζωγραφιές μικρών παιδιών του τμήματος ζωγραφικής του συλλόγου αποτύπωσαν τα δικά τους συναισθήματα, όπως γεννήθηκαν από όσα άκουσαν και έμαθαν από τις οικογένειές τους.
Η γενική γραμματέας του συλλόγου Χριστίνα Χαφουσίδου, η οποία άνοιξε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο βίαιο παρελθόν της Τουρκίας το οποίο σε τίποτα δεν έχει αλλάξει σήμερα, καλώντας την να αναγνωρίσει το κακό που έκανε στους προγόνους μας. «Επιλέγει να συνδέει τον εαυτό της με τη βία, τις σφαγές, τις λεηλασίες, τις γενοκτονίες και τη δικτατορία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης στο στόχαστρό της μπήκαν αρνητές της Γενοκτονίας όπως ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης και η πρώην βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Ρεπούση.
«Δεν πρέπει να μας τρομάζει η λιτότητα, αλλά το σκότος και μάλιστα στην παιδεία. Έχουμε πάνω από μισό χρόνο υπουργό Παιδείας έναν αρνητή της Γενοκτονίας», είπε η Χριστίνα Χαφουσίδου.
Η πρόεδρος του συλλόγου Αναστασία Ποιμενίδη εστίασε στην υποχρέωση που έχει η νέα γενιά των Ποντίων να μην λησμονηθεί η θυσία των προγόνων τους.
Η πρόεδρος της Ένωσης Αναστασία Ποιμενίδου
Παρών στην εκδήλωση και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος μίλησε για «συγκέντρωση τιμής και μνήμης στους μάρτυρες, στους ήρωες. Σε εκείνους οι οποίοι με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της πανανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας». Συμπλήρωσε πως δεν πρόκειται για «εκδήλωση μίσους […]. Ο κάθε άνθρωπος είναι μια αξία πολύτιμη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του, τη γλώσσα του, την εθνοτική του καταγωγή, τον πολιτισμό του ή την πολιτική του τοποθέτηση».
Κατάμεστη η κεντρική αίθουσα της Ένωσης
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα διαθέσει λεωφορεία για τη μετακίνηση των μελών του συλλόγου στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στο Σύνταγμα, ανήμερα της 19ης Μαΐου.
Η εκδήλωση, την οποία παρακολουθήσαν και πολλοί εκπρόσωποι φορέων, έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων σε όσους συμμετείχαν στην παράσταση, και με τη βράβευση του εμπνευστή της, χοροδιδάσκαλου της Ένωσης Ηρακλή Παπαγιαννίδη και της ζωγράφου Ειρήνης Βογιατζή.
Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.