pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Καμίαν ’κί ανασπάλω» είπαν στην Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας (φωτο, βίντεο)

17/05/2016 - 6:50μμ
«Καμίαν ’κί ανασπάλω» είπαν στην Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δεν ξεχνούν και δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τους προγόνους τους και την πατρώα γη. Με επίκεντρο τη Γενοκτονία, ζωντάνεψε ολόκληρη η ιστορία του ελληνισμού του Πόντου μέσα από μια λιτή παράσταση, δυνατή και με πολλά μηνύματα, που έφερε τον τίτλο «19η Μάη: Καμίαν ’κί ανασπάλω». Την διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας το Σάββατο 14 Μαΐου, στην αίθουσα του συλλόγου της.

Τρεις μήνες εργάστηκαν όλα τα τμήματα της Ένωσης και έδωσαν εξαιρετικό αποτέλεσμα, αφού η αίθουσα ήταν κατάμεστη και η εκδήλωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τρίτη, τέταρτη και πέμπτη γενιά Πόντιων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά και τις συνοικίες του, βρήκαν τον Ιάσωνα, τον Ορέστη και τον Προμηθέα, ταξίδεψαν στις ρίζες, τον πολιτισμό, το χορό και τα έθιμά τους, πριν ξαναγυρίσουν στο σήμερα. Έφεραν μαζί τους τις αναμνήσεις που τους μετέφεραν οι παππούδες τους και τις μοιράστηκαν με το κοινό μέσα από εικόνες, τραγούδια, απαγγελίες και ψαλμούς.


Η προτομή του απαγχονισθέντος δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη που κοιτάζει την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Στην είσοδο του κτηρίου της Ένωσης, έκθεση του τμήματος ζωγραφικής με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων έκλεψε τα βλέμματα.

Δεκάδες ζωγραφιές μικρών παιδιών του τμήματος ζωγραφικής του συλλόγου αποτύπωσαν τα δικά τους συναισθήματα, όπως γεννήθηκαν από όσα άκουσαν και έμαθαν από τις οικογένειές τους.

Η γενική γραμματέας του συλλόγου Χριστίνα Χαφουσίδου, η οποία άνοιξε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο βίαιο παρελθόν της Τουρκίας το οποίο σε τίποτα δεν έχει αλλάξει σήμερα, καλώντας την να αναγνωρίσει το κακό που έκανε στους προγόνους μας. «Επιλέγει να συνδέει τον εαυτό της με τη βία, τις σφαγές, τις λεηλασίες, τις γενοκτονίες και τη δικτατορία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης στο στόχαστρό της μπήκαν αρνητές της Γενοκτονίας όπως ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης και η πρώην βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Ρεπούση.

«Δεν πρέπει να μας τρομάζει η λιτότητα, αλλά το σκότος και μάλιστα στην παιδεία. Έχουμε πάνω από μισό χρόνο υπουργό Παιδείας έναν αρνητή της Γενοκτονίας», είπε η Χριστίνα Χαφουσίδου.

Η πρόεδρος του συλλόγου Αναστασία Ποιμενίδη εστίασε στην υποχρέωση που έχει η νέα γενιά των Ποντίων να μην λησμονηθεί η θυσία των προγόνων τους.


Η πρόεδρος της Ένωσης Αναστασία Ποιμενίδου

Παρών στην εκδήλωση και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος μίλησε για «συγκέντρωση τιμής και μνήμης στους μάρτυρες, στους ήρωες. Σε εκείνους οι οποίοι με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της πανανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας». Συμπλήρωσε πως δεν πρόκειται για «εκδήλωση μίσους […]. Ο κάθε άνθρωπος είναι μια αξία πολύτιμη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του, τη γλώσσα του, την εθνοτική του καταγωγή, τον πολιτισμό του ή την πολιτική του τοποθέτηση».


Κατάμεστη η κεντρική αίθουσα της Ένωσης

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα διαθέσει λεωφορεία για τη μετακίνηση των μελών του συλλόγου στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στο Σύνταγμα, ανήμερα της 19ης Μαΐου.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολουθήσαν και πολλοί εκπρόσωποι φορέων, έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων σε όσους συμμετείχαν στην παράσταση, και με τη βράβευση του εμπνευστή της, χοροδιδάσκαλου της Ένωσης Ηρακλή Παπαγιαννίδη και της ζωγράφου Ειρήνης Βογιατζή.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

12/09/2025 - 10:45πμ
Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σεπτέμβριος 1921: Τα ονόματα των 174 Ποντίων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

11/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το όνομα του Νίκου Καπετανίδη σε αίθουσες δύο σχολείων – Και μια μεγάλη συναυλία

11/09/2025 - 6:44μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σεβαστειανών «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ» καθάρισαν την αυλή του δημοτικού σχολείου για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς (φωτ.: facebook.com/PontiakosSyllogosSebastianonoPyrrichios)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σεβαστειανά Πέλλας: Με εθελοντική δράση ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά ο ποντιακός σύλλογος «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ»

11/09/2025 - 3:39μμ
(Φωτ. αρχείου: getarchive.net)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Σχολικές μνήμες από το Φροντιστήριο, διά χειρός Δημήτρη Ψαθά

11/09/2025 - 9:09πμ
Λεπτομέρεια από πίνακα του Νίκου Μαστερόπουλου που περιλαμβάνεται στο video art «Δέηση για τον Πόντο» (φωτ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

10 προς 11 Σεπτεμβρίου 1921: Η νύχτα της σφαγής των νηπίων της Σάντας

10/09/2025 - 11:45μμ
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

89η ΔΕΘ: Ποντιακοί ρυθμοί και γεύσεις πατρίδας στο περίπτερο 5, σε εκδήλωση της ΠΟΠΣ

10/09/2025 - 8:19μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό» που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)
ΠΟΝΤΟΣ

Πώς στην Ιαπωνία αγάπησαν τους ποντιακούς χορούς και τη λύρα

10/09/2025 - 6:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή φωτ.: Pixabay/ JudyGilmore)

Αγορά σχολικών ειδών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για να γλιτώσουν χρήματα και χρόνο

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο την 1η Οκτωβρίου

55 λεπτά πριν
Φωτογραφίες του Τάιλερ Ρόμπινσον που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές μετά τη σύλληψή του

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Τον πιάσαμε» – Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη του 22χρονου δράστη

1 ώρα πριν
(Από την αφίσα της παράστασης)

«Μαυροθάλασσα, Κυρά μου»: Παράσταση-ύμνος στο μεγαλείο της Πόντιας γυναίκας με την υπογραφή της Αγγελικής Παμπουκίδου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται με όρους ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Γεύσεις Ζωής» που διοργανώθηκε από τον Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Νέας Ιωνίας «Σινώπη» και τον Σύλλογο Κρητών Νέας Ιωνίας «Δίκταμος» (φωτ.: facebook.com/sinopisillogos)

«Ιωνικές μέρες 2025»: Υγιεινή διατροφή με ποντιακά και κρητικά πιάτα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign