Η καθημερινότητα ταπεινωτική, ο ρατσισμός απτός, η ζωή σε παράγκες, η απελπισία εμφανής. Μαζί με όλα αυτά και η προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο. Αν κάτι ενώνει τους πρόσφυγες του σήμερα με τους πρόσφυγες του χθες που ζούσαν στις λάσπες της Μακεδονίας αυτό είναι η Ιστορία που καμιά φορά επιστρέφει σαν φάρσα.
Οι «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα» έως τις 15 Μαΐου θα έχουν τη δική τους θέση στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Το φετινό θεματικό αφιέρωμα –μέσα από συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, φωτογραφίες, θεατρικά και μουσικά δρώμενα–, στοχεύει στην ανάδειξη της σύγχρονης πραγματικότητας του Προσφυγικού.
Στο Περίπτερο 13 της ΔΕΘ το παρών δίνει και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς. Εκεί εκτίθενται φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που αφορά τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Ανταλλαγής Πληθυσμών. Πρόκειται για υλικό από τη ζωή στις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και από την εγκατάσταση στη Μακεδονία. Παράλληλα, στο περίπτερο θα υπάρχουν εκδόσεις και λευκώματα του Ιστορικού Αρχείου.
Η χήρα Παναγιωτίδη από την Τραπεζούντα με τους γιους και τις κόρες της (1922 – Καλαμαριά)
Γέφυρα με το σήμερα αποτελούν οι φωτογραφίες δέκα φωτογράφων, οι οποίοι κατέγραψαν στιγμές από τις διαδρομές των προσφύγων. Επιπλέον, οι εκδόσεις Ευρασία διοργανώνουν έκθεση του Γεράσιμου Νεόφυτου τόσο με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη Συρία εν καιρώ ειρήνης, όσο και με πορτρέτα.
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, 15 εικαστικοί εκθέτουν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. «Ex-ils, εικαστικές σημειώσεις πάνω στον εκ-πατρισμό» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.