pontosnews.gr
Δευτέρα, 14/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

1o Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο Αρχαίας Ιστορίας του Πόντου – Ο απολογισμός

11/05/2016 - 7:26μμ
1o Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο Αρχαίας Ιστορίας του Πόντου – Ο απολογισμός
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Πόντος ήταν το θεματικό επίκεντρο του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου Αρχαίας Ιστορίας που διοργανώθηκε από τις 5 ως τις 8 Μαΐου από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ), αφιερωμένο στη μνήμη του σπουδαίου αρχαιολόγου Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Είκοσι τέσσερις επιστήμονες-εισηγητές από την Ελλάδα αλλά και από τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Γαλλία και τον Καναδά και από χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα έδωσαν το παρών στο σημαντικό αυτό γεγονός.

Η επιστημονική επιτροπή του Συμποσίου αποτελούνταν από τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πρίνστον Άγγελο Χανιώτη, τον Επίκουρο Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ηλία Πετρόπουλο και τον Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Μπράουντ. Οι ομιλίες των εισηγητών ήταν κυρίως στην αγγλική γλώσσα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε ο απολογισμός του Συμποσίου από τον Άγγελο Χανιώτη, ο οποίος παρουσίασε τα συμπεράσματά του με μια ιδιαίτερη αφήγηση. Η αρχαία ιστορία είναι σαν παζλ, είπε ο καθηγητής. Αν κάποιος τοποθετήσει με λανθασμένο τρόπο έστω και ένα κομμάτι, τότε πρέπει να το ξαναρχίσει.


Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης συντονίζει τις εργασίες του Συμποσίου

«Το εύκολο σε ένα παζλ είναι όταν έχει πολλά χρώματα· το πιο δύσκολο είναι το μονόχρωμο κομμάτι του. Το δικό μας συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη Μαύρη Θάλασσα. Το κέντρο του αποτελείται από ένα χρώμα, το μαύρο, όμως αυτό είναι το εύκολο μέρος.

»Στην περίπτωση μας το δύσκολο είναι να ενώσουμε τα κομμάτια που είναι πολύχρωμα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Παρατηρήσαμε πως τα λάθος τοποθετημένα κομμάτια του παζλ μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Επομένως, απαιτείται μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο Άγγελος Χανιώτης.


Χάρτης του Εύξεινου Πόντου που παρουσίασε ο καθηγητής Άγγελος Χανιώτης

Η πληθώρα των πηγών και των οπτικών πλευρών μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία. Η επαφή με τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις μεθόδους των διαφόρων χωρών συμβάλλουν στην καλύτερη και ορθότερη μελέτη της ιστορίας.

Η σημαντικότερη διάσταση του Συμποσίου ήταν η σημασία που δόθηκε στα ποτάμια του Πόντου ως μέσα επικοινωνίας, που οδηγούσαν τους αποίκους από τις ακτές προς τα ενδότερα.

Ο Εύξεινος Πόντος αποτελείται από πολλά ποτάμια. Επομένως η μελέτη του οδηγεί και στην περαιτέρω επιστημονική ενασχόληση με την ευρύτερη περιοχή του που βρέχεται από αυτά.

«Μια λέξη που χαρακτηρίζει το Συμπόσιο είναι η φιλία. Τα συμπόσια, σύμφωνα με την αρχική σημασία της λέξης, δεν προορίζονται μόνο για να πίνουν οι άνθρωποι μαζί. Ενώνουν ανθρώπους από διάφορες χώρες και προωθούν φιλικές, συχνά αντικρουόμενες απόψεις για επιστημονικά θέματα… Πιστεύω, ωστόσο, ότι αυτό το συμπόσιο ξεπέρασε τα εμπόδια που μπορεί να είχαν οι συμμετέχοντες» είπε στην ομιλία του ο Άγγελος Χανιώτης, αναφερόμενος στις ποικίλες ιστορικές προσεγγίσεις των διαφορετικών εθνικοτήτων καθηγητών που συμμετείχαν.


Η επιστημονική επιτροπή του Συμποσίου: Ηλίας Πετρόπουλος, Άγγελος Χανιώτης, Ντέιβιντ Μπράουντ

Ο καθηγητής του Πρίνστον έκλεισε το λόγο του με ένα πολωνικό ανέκδοτο. Ένας καθολικός ιερέας προσπαθεί να εξηγήσει σε έναν χωρικό τι είναι τα θαύματα. «Αν έπεφτα από την κορυφή της εκκλησίας και δεν πάθαινα τίποτα, πώς θα το ονόμαζες αυτό το γεγονός;». «Ατύχημα», απαντά ο χωρικός. «Και αν έπεφτα ξανά, και δεν πάθαινα τίποτα;», επιμένει ο ιερέας. «Άλλο ένα ατύχημα». «Κι αν το έκανα και τρίτη φορά;». Τότε ο χωρικός, σίγουρος για την απάντησή του, λέει: «Τότε είναι συνήθεια»!

Άγγελος Χανιώτης: «Το πρώτο Συμπόσιο που οργανώθηκε από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών σίγουρα δεν ήταν ατύχημα, αλλά ελπίζω να γίνει συνήθεια».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, οι εισηγήσεις των Τούρκων καθηγητών που παρουσίασαν ιστορικά στοιχεία για πόλεις του Εύξεινου Πόντου κατά την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας.

Ο διευθυντής του Μουσείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γεωργίας Λάσα Ασλανισβίλι ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτή από την κυβέρνηση της χώρας του η πρότασή του για τη διοργάνωση συμποσίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βατούμ, ως συνέχεια αυτού της ΕΠΜ.


Ο πρόεδρος της ΕΠΜ Χρήστος Γαλανίδης κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου

Ο πρόεδρος της ΕΠΜ Χρήστος Γαλανίδης ευχαρίστησε όλους τους καθηγητές για τη συμμετοχή τους στο Συμπόσιο. Τους πρόσφερε ως αναμνηστικό δώρο μετάλλιο με τον μονοκέφαλο αετό (που αποτελεί και το λογότυπο της ΕΠΜ), βιβλία από το αρχείο της Επιτροπής και έναν δίσκο με τραγούδια στην ποντιακή διάλεκτο.

«Υ’είαν και ευλοΐαν» ευχήθηκε σε όλους ο Χ. Γαλανίδης και κήρυξε τη λήξη των εργασιών του Συμποσίου.

Φωτογραφίες: Κώστας Τσενκελίδης

  • Τα πρακτικά του Συμποσίου θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο του περιοδικού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Αρχείον Πόντου στην αγγλική γλώσσα, και μεταφρασμένα στην ελληνική στις αρχές του επόμενου έτους.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η συναυλία των London Grammar από το VIP μπαλκόνι του opaponline.gr (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είσαι όντως fan των London Grammar; – Το opaponline.gr βρέθηκε στην Πλατεία Νερού

14/07/2025 - 6:15μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

12/07/2025 - 7:12μμ
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων στο καταπράσινο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης. Στο κέντρο η εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου-Ψαθά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) και Αποστόλη Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρο) (φωτ.: Αρχείο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Ζήσης Κυριακίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γέλιο και ανατροπές για καλό σκοπό στο «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά

12/07/2025 - 9:10πμ
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άγιος Νικόλαος Μεσοποτάμου: Εντυπωσιακά ευρήματα κατά τη συντήρηση των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού

9/07/2025 - 4:25μμ
Ένα από τα ελληνικά τεχνουργήματα που εκτίθενται στο World Expo Museum της Σαγκάης (φωτ.: Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι Έλληνες» στη Σαγκάη – 270 τεχνουργήματα περιμένουν το κοινό

9/07/2025 - 12:38μμ
Το Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση (πηγή: C messier / commons.wikimedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου – Ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα»

30/06/2025 - 5:15μμ
Δίσκος του Στέλιου Καζαντζίδη από τη συλλογή του Τάσου Μυλωνά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Μπαλαχούτης μάς συστήνει τον άνθρωπο Καζαντζίδη πίσω από το θρύλο

30/06/2025 - 4:09μμ
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων ανεβάζει την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζητείται Ψεύτης» στο δήμο Βριλησσίων – Ο Δημήτρης Ψαθάς τον έχει εντοπίσει

26/06/2025 - 7:00μμ
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας «μετακομίζει» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

24/06/2025 - 12:29μμ
Το κεφάλι της Σφίγγας το οποίο εκτίθεται προς το παρόν στο Μουσείο της Αμφίπολης θα τοποθετηθεί ξανά στο άγαλμα που βρίσκεται εντός του τύμβου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέλη του 2027 θα παραδοθεί ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

23/06/2025 - 11:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Λαυρίου όπου μεταφέρθηκαν μετά τη διάσωσή τους ανοιχτά της Γαύδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Ζητούνται Σύμμαχοι» αλλά χωρίς επιτυχία – Εκτός από την Ουκρανία υπάρχει και η Λιβύη, επιμένουν Ελλάδα-Ιταλία

22 λεπτά πριν
H φωτιά στο Ποικίλο Όρος πάνω από το Καματερό (φωτ.: Facebook / Thanos Gatsis)

Φωτιά τώρα στο Ποικίλο Όρος, πάνω από το Καματερό

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελένη Καλαϊτζίδου)

MICROstudies Robotics: Η ομάδα RGB από το Κιλκίς κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό FIRST LEGO League

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονη που έπεσε από πατίνι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Άτυπη πενταμερής στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό – Με «αρκετά εναλλακτικά σενάρια» πάει ο Χριστοδουλίδης

2 ώρες πριν
Καπνός από ισραηλινό βομβαρδισμό στα περίχωρα της πόλης Σουέιντα, στη νότια Συρία (φωτ.: Χ / 
SANAEnglishOfficial)

Συρία: Δεκάδες νεκροί από μάχες Δρούζων-Βεδουίνων – Εμπλοκή του Ισραήλ

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign