pontosnews.gr
Σάββατο, 4/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το pontos-news.gr στα Σούρμενα πριν από το μεγάλο πανηγύρι για το ταφικό έθιμο (φωτο, βίντεο)

5/05/2016 - 10:23πμ
Το pontos-news.gr στα Σούρμενα πριν από το μεγάλο πανηγύρι για το ταφικό έθιμο (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Είναι Κυριακή βράδυ. Τα βλέμματα χιλιάδων ανθρώπων στρέφονται στον ουρανό. Ξάφνου, η νύχτα γίνεται μέρα. Το ένα μετά το άλλο τα βεγγαλικά χρωματίζουν τον ουρανό, ενώ στα ηχεία ο ήχος του αγγείου και του νταουλιού την ώρα που παρουσιάζεται, για τον αποχαιρετισμό αυτή τη φορά, ο χορός κότσαρι δίνουν μια απόκοσμη διάσταση στη βραδιά. Είναι η στιγμή της κορύφωσης του Παμποντιακού Πανηγυριού «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα», που κεντρικό άξονα έχει το ταφικό έθιμο, όπως τιμούνταν στη γη του Πόντου.

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων διοργανώνει το ταφικό έθιμο από τα πρώτα χρόνια μετά τον ξεριζωμό, πλαισιώνοντάς το από τη δεκαετία του 1980 και με άλλες εκδηλώσεις.

Το pontos-news.gr επισκέφθηκε την Ένωση Ποντίων Σουρμένων πριν από τις πενθήμερες εκδηλώσεις που άρχισαν χθες με ποδοσφαιρικούς αγώνες παλαίμαχων προσφυγικών ομάδων και κατέγραψε με τη βοήθεια του προέδρου της και χοροδιδάσκαλου Γιώργου Σαραφίδη την ιστορία του συλλόγου και τα πεπραγμένα του στην τοπική κοινωνία.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης μπροστά από την είσοδο των γραφείων και του λαογραφικού μουσείου του συλλόγου

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων ιδρύθηκε το 1924 από 35 οικογένειες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν από τα Σούρμενα του Πόντου. Ένα πηγάδι στην περιοχή –βρισκόταν στη συμβολή των οδών που μετέπειτα ονομάστηκαν Ιασωνίδου και Χρυσάνθου Τραπεζούντος– ήταν το «στοιχείο» που τους έπεισε να εγκατασταθούν σε κείνη την άγονη γη.

Γ. Σαραφίδης: Ήρθαν σ’ αυτόν τον άγονο τόπο και τον μετέτρεψαν σε γη καρπερή για να ζήσουν.

Οι Πόντιοι έφτιαξαν το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος όπως ήταν η εκκλησία της πατρίδας στην Τσίτα των Σουρμένων, όπου θησαυρίζεται αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Στο ναό βρίσκεται επίσης εικόνα του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη καθώς και λείψανά του, όπως και λείψανα του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας.


Ο Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Τα Νέα Σούρμενα, όπως ονομάστηκε η περιοχή μετά την άφιξη των Ποντίων, ενσωματώθηκαν στην κοινότητα Ελληνικού – και μετέπειτα δήμο, όταν δημιουργήθηκε αυτή η αυτοδιοικητική δομή.

Αρχικά οι κάτοικοι των Νέων Σουρμένων ήταν Σουρμενίτες, σταδιακά όμως και άνθρωποι από όλον τον Πόντο ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ. Πάσχισαν και δούλεψαν σκληρά για να φτιάξουν τη νέα τους ζωή. Ο Γ. Σαραφίδης μας διηγήθηκε και μια πρακτική των ανθρώπων τότε, που δείχνει τις δύσκολες συνθήκες των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα: «Πολλοί άνθρωποι δούλευαν στην Αθήνα και επέστρεφαν στο σπίτι τους τη νύχτα. Για να βλέπουν λοιπόν να επιστρέψουν, αυτοί που έμεναν πίσω άναβαν φωτιές δείχνοντάς τους τον προορισμό τους. Η απόσταση από το κέντρο της Αθήνας στα Σούρμενα άλλωστε είναι 14 χλμ., που τα περισσότερα έπρεπε να τα περπατήσουν μέσα στο σκοτάδι…».

Στη νέα πατρίδα οι Πόντιοι έφεραν τα έθιμά τους, ανάμεσά τους το ταφικό, όταν πάνε στο κοιμητήριο την Κυριακή του Θωμά και γιορτάζουν μαζί με τις ψυχές των νεκρών τους. Εκεί τρώνε, πίνουν, τσουγκρίζουν πασχαλιάτικα αυγά και γενικά ανταμώνουν ζώντες και νεκροί.

Η επίσκεψη ‘ς σα ταφία είναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης.

Παλιά οι άνθρωποι αγρυπνούσαν τη νύχτα δίπλα στους τάφους. Από τη δεκαετία του ’80, όπως μας λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, το ταφικό έθιμο περιβλήθηκε και με άλλες εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις και αθλητικούς αγώνες, αλλά και ένα πανηγύρι που κρατά πέντε μέρες.


Ο χώρος της αγρυπνίας…

Στο πανηγύρι τους κάθε χρόνο οι Πόντιοι τηγανίζουν και προσφέρουν στον κόσμο 200 κιλά γάβρο! Τα καθίσματα στην εκδήλωση της κεντρικής πλατείας είναι 3.000 και οι άνθρωποι που την παρακολουθούν ξεπερνούν τις 5.000. Έρχονται μάλιστα ακόμα και από το εξωτερικό, ειδικά γι’ αυτό.

Το πανηγύρι ευεργετεί όλη την περιοχή αφού, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας, το επισκέπτονται πάνω από 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Από τότε μάλιστα που άνοιξε το μετρό βαίνει αυξανόμενος ο αριθμός των επισκεπτών. Για να λειτουργήσει όμως ομαλά η μεγάλη αυτή διοργάνωση απαιτείται καλός συντονισμός και ικανοί άνθρωποι.


Η ιστορία του πανηγυριού μέσα από τις αφίσες

Πάνω από 130 άτομα, μας λέει ο Γ. Σαραφίδης, απασχολούνται σε υπεύθυνες θέσεις που άπτονται της οργάνωσης και της λειτουργίας του πανηγυριού – εργάζονται δε αφιλοκερδώς. Με πολλή προσοχή, προκειμένου να διασφαλίζεται η διατήρηση της παράδοσης, επιλέγονται από τον ίδιο τον πρόεδρο τα σωματεία που θα λάβουν μέρος με τα χορευτικά τους στο πανοΰρ’.

Για τον πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, η δουλειά που έχει γίνει από όλα αυτά τα χρόνια και η ψυχή που βάζουν οι άνθρωποι προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή την «κατά τα εν πατρίδι έθιμα, πανήγυριν του Συνοικισμού» (όπως αναφέρει έγγραφο του 1928) διασφαλίζει ότι «ακόμα και αν διαλυθεί ο σύλλογος, Πόντιοι και μη Πόντιοι την Κυριακή του Θωμά θα τηρούν το έθιμο».


Το έγγραφο του 1928 όπου αναφέρονται «τα εν πατρίδι έθιμα»

Αυτό που είδαμε εμείς επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση. Οι άνθρωποι εργάζονται με πάθος για τη διατήρηση ενός εθίμου που μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής και θα παραμείνει ζωντανό ακόμα κι όταν εκείνοι δεν θα υπάρχουν…

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λαχταριστά ποντιακά μαντί από το 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΠΟΝΤΟΣ

Θρυλόριο: Με το πολυαναμενόμενο 9ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας ανοίγουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας»

4/07/2026 - 10:53πμ
ΠΟΝΤΟΣ

28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Στον αέρα του διαδικτύου το πρώτο βίντεο-πρόσκληση για τον μεγάλο θεσμό

3/07/2026 - 6:06μμ
Στιγμιότυπο από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, τον Δεκαπενταύγουστο του 2023 (φωτ.: DHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Χωρίς Λειτουργία ο Δεκαπενταύγουστος, για 3η χρονιά – Οι Τούρκοι δίνουν άδεια μόνο για τα Εννιάμερα της Παναγίας

3/07/2026 - 9:15πμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα έκκληση για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί – Στις 3 Αυγούστου η κρίσιμη δίκη για το άσυλο

2/07/2026 - 11:28μμ
Προς το παρχάρι Τσαγμάν, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων στην περιοχή της Τόν(γ)ιας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Ανέβασμα στα παρχάρια όπως παλιά – Κοπάδια και χοροί στα βουνά της Τραπεζούντας

2/07/2026 - 10:16μμ
(Πηγή: YouTube/
Black Sea Music Productions)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέο τραγούδι από τον Κώστα Αγέρη – «Το Μουχαπέτ’» ήρθε για να μείνει

2/07/2026 - 1:52μμ
Μια πραγματική αγωνίστρια της ζωής η Αρμένια Μαίρη Βαρτανιάν, δεν είναι πια εδώ (πηγή: zartonkmedia.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Πέθανε σε ηλικία 112 ετών η Μαίρη Βαρτανιάν μία από τις τελευταίες επιζήσασες

2/07/2026 - 12:24μμ
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionnikaiaskoridallou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλίκη Δημητριάδου: Πέθανε ένα ξεχωριστό μέλος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού

2/07/2026 - 11:08πμ
(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Κανένα Ρεκόρ Γκίνες δεν μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία

2/07/2026 - 9:00πμ
Ο Γιάννης Λαγουδάκος βραβεύεται από την Ένωση Ποντίων Περάματος (φωτ.: portnet.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Λαγουδάκος: «Αν ξεχάσουμε τη Γενοκτονία του Πόντου, θα είμαστε τα θύματα της επόμενης»

1/07/2026 - 11:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συσκευασμένη φέτα σε ράφια ελληνικού σουπερμάρκετ (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Σε τουρκική «μέγγενη» η ελληνική φέτα ΠΟΠ: Απομιμήσεις στα ράφια και ένα «ξεχασμένο» έγγραφο του Προξενείου

13 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά το πλήθος κατά την άφιξή του στο Μεντόρα της Βόρειας Ντακότα, με το τρένο Freedom 250, για τα εγκαίνια της Προεδρικής Βιβλιοθήκης του Θεόδωρου Ρούζβελτ (φωτ.: Λευκός Οίκος / Daniel Torok)

Τραμπ από το όρος Ράσμορ: «Η Αμερική απειλείται από τον κομμουνισμό – Θα τους διώξουμε»

37 λεπτά πριν
Λαχταριστά ποντιακά μαντί από το 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Θρυλόριο: Με το πολυαναμενόμενο 9ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας ανοίγουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας»

57 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Καραμέρος στη Βουλή, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Παραίτηση Γιώργου Καραμέρου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Παραδίδει την έδρα και στηρίζει την πρωτοβουλία Τσίπρα

1 ώρα πριν
«Η κυανόλευκος υψώνεται έναντι της ιστορικής Μονής των Κομνηνών» σύμφωνα με την περιγραφή σ το φιλμ που ψηφιοποιήθηκε από το Εργαστήριο της ΕΡΤ (πηγή: ΕΡΤ)

Κιουτάχεια 1921: Η τελευταία μεγάλη ελληνική νίκη πριν από τον Σαγγάριο

2 ώρες πριν
(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign