Όπως θέλει η παράδοση στον Πόντο, το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου οι νοικοκυρές έφτιαχναν τα κερκέλια, τα παραδοσιακά νηστίσιμα κουλουράκια σαν μικρά ψωμάκια. Έτσι λοιπόν, και το Σάββατο που μας πέρασε, νοικοκυρές και μικρά παιδιά της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας ζύμωσαν κι έψησαν τα κερκέλια, με τα παιδιά να μαθαίνουν τα πάντα γύρω από το έθιμο.
Λέγεται πως ο Λάζαρος τάιζε τα φτωχά παιδιά με τα κερκέλια ή ότι ήταν η πρώτη του τροφή μετά την ανάστασή του!
Τα μικρά παιδιά έφτιαξαν τα δικά τους κερκέλια και τα πέρασαν σε ξύλινες βέργες, ενώ ήδη προετοιμάζονται για την Κυριακή του Πάσχα. Στον κουκαρά έχει μείνει το τελευταίο πούπουλο και ανυπομονούν να του βγάλουν και αυτό.
Η Λέσχη μέσα από τέτοιες δράσεις προσπαθεί να μυήσει τα παιδιά στη διατήρηση και την ανάδειξη της ποντιακής ιστορίας, του διατροφικού πολιτισμού και γενικότερα της θρεπτικής αξίας της ποντιακής κουζίνας. Τα παιδιά όμως δεν έφτιαξαν μόνο κερκέλια. Κατασκεύασαν και πασχαλινά, όμορφα μικροπράγματα.
- Φωτογραφίες: Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας.