Με μια φωνή που σε ταξιδεύει στη Μικρά Ασία, αλλά και στα ρεμπέτικα μια άλλης εποχής η ομογενής Τζένη Θεολογίδη από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας παρουσιάζει τους θησαυρούς του ελληνικού τραγουδιού από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και μαγεύει όποιον έχει την τύχη να την ακούει με τη συνοδεία των Γουέιν Σίμονς, Ιάκωβου Παπαδόπουλου, Άντριαν Κλόουζ και Σάλι Τέιλορ.
Η Τζένη με πατέρα Μικρασιάτη και προγιαγιά που έφυγε από την Καταστροφή του ’22 δεν μπορεί να εξηγήσει το πόσο βαθιά την συγκινούν τα μικρασιάτικα και τα τραγούδια από τότε που ήταν μικρό παιδί και ενώ δεν είχε μνήμες από τις αλησμόνητες Πατρίδες.
«Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά πάντα με συγκινούσε βαθιά αυτή η μουσική, από τότε που ήμουν μικρή. Όταν πήγαινα στην εκκλησία, το μόνο που με ενδιέφερε ήταν οι βυζαντινές μελωδίες, δεν πρόσεχα τίποτα άλλο» λέει η ομογενής.
Η Τζένη, το ένα από τα δύο μέλη του ντουέτου «Polyxeni» που έχει δημιουργήσει με τον Γουέιν Σίμονς, δεξιοτέχνη του ακορντεόν, δεν μπορεί να σκεφτεί τη ζωή της χωρίς αυτή τη μουσική. Όσο για τον Σίμονς, εκείνος αγάπησε την ελληνική μουσική την εποχή του δίδασκε στο Alphington Grammar. Είναι εκείνος που στη συνέχεια δίδαξε τα μικρασιάτικα τραγούδια και στην βιολίστρια Σάλι Τέιλορ η οποία έχει κλασικές σπουδές και γνωρίζει πολύ καλά την αγγλική λαϊκή μουσική.
«Εκείνος γράφει τις παρτιτούρες και κάνει τις ενορχηστρώσεις» λέει η Τζένη για τον Σίμονς, σημειώνοντας ότι «μπορεί να καταλάβει αυτή τη μουσική, γιατί και ο ίδιος έχει περάσει πολλά».
Στις παραστάσεις τους παίζουν από σμυρναίικα του ’20 μέχρι ρεμπέτικα του ’50 και πολύ συχνά επιλέγοντας έντεχνα τραγούδια από το ’80 έως σήμερα. Πολλοί λένε ότι η φωνή της Τζένης Θεολογίδη έχει κάτι από την Μαρίκα Νίνου, την Ρόζα Εσκενάζυ, την Στέλλα Χασκίλ αλλά και την Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Εκείνη απλά συνεχίζει να προχωρά έχοντας στόχο να καταφέρει να κρατήσει στο παρόν αυτό το μουσικό θησαυρό που γεννήθηκε στη Μικρά Ασία και ξεριζώθηκε μαζί με χιλιάδες Έλληνες από εκείνους τους ιερούς τόπους.