pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πρώτο συνέδριο για το Ποντιακό Ζήτημα στην Άγκυρα – Όλα όσα έγιναν

14/04/2016 - 10:01πμ
Το πρώτο συνέδριο για το Ποντιακό Ζήτημα στην Άγκυρα – Όλα όσα έγιναν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δυνατό συμβολισμό είχε το συνέδριο για το Ποντιακό στην Άγκυρα, καθώς για πρώτη φορά Έλληνες και Τούρκοι διανοούμενοι το έθεσαν επί τάπητος και συζήτησαν γι’ αυτό στην Τουρκία. Ένας επιστημονικός και γόνιμος διάλογος έλαβε χώρα στις 9 Απριλίου, όμως δεν έλειψαν η συγκίνηση και η συναισθηματική φόρτιση καθώς βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των Γενοκτονιών της Ανατολής.

«Κάποιες γροθιές ήταν σηκωμένες στην αίθουσα· ίσως μια υπόσχεση για τη συνέχεια του αγώνα τους. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη» μετέφερε το κλίμα του συνεδρίου στο pontos-news.gr ο Στέργιος Θεοδωρίδης, ο οποίος ήταν ένας από τους εισηγητές. «Η εξαφάνιση αυτού του πληθυσμού δεν έγινε από τον… αέρα. Μια τέτοιας έκτασης μεγάλη καταστροφή απαιτεί κάποιους που την σκέφτηκαν, κάποιους που την σχεδίασαν και κάποιους που εκτέλεσαν αυτό το σχέδιο.


Ο Στέργιος Θεοδωρίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

»Η συμβολή των ανθρώπων αυτών εκεί [στην Τουρκία] θα μας βοηθήσει να ξεμπερδέψουμε με τους ακραίους εθνικιστές και τους αναθεωρητές της ιστορίας τύπου Φίλη. Οι άνθρωποι εκεί δείχνουν να νιώθουν πιο φτωχοί που φύγαμε από εκεί. Κάποιοι άλλοι ίσως να το θεωρούν ως ένα βάρος πάνω τους και μέσα από αυτήν τους την αποκάλυψη της αλήθειας ίσως να απελευθερωθεί η συνείδησή τους».

Μία από τις ιδιαίτερες στιγμές του συνεδρίου ήταν η ζωντανή σύνδεση μέσω διαδικτύου με την αίθουσα διαλέξεων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, όπου παρουσίαζε το βιβλίο του ο Βλάσης Αγτζίδης.

«Ήταν αυθόρμητο, δεν ήταν προγραμματισμένο να συνδεθώ μέσω διαδικτύου με το συνέδριο» δήλωσε στο pontos-news.gr ο ιστορικός.

Η σημασία του συνεδρίου και η μελλοντική πορεία του ποντιακού ζητήματος
«Το εντυπωσιακό είναι ότι έγινε μια τέτοια εκδήλωση στην Άγκυρα, αντίστοιχη της οποίας δεν έχει γίνει στην Αθήνα ποτέ από μη ποντιακούς φορείς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δείχνει πόσο προβληματική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και πόσο δρόμο πρέπει να διανύσουμε και πόσο σοβαροί πρέπει να είμαστε εδώ μπας και μας πάρουν σοβαρά.


Ο Βλάσης Αγτζίδης κατά τη διάρκεια της σύνδεσής του με το συνέδριο μέσω διαδικτύου

»Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί. Οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ αποφασισμένοι. Αυτός είναι ο χώρος που μπορεί να πάρει το θέμα και να το κάνει κίνημα, χωρίς κραυγές αλλά με σοβαρή μελέτη του ιστορικού φαινομένου και με μια καταγγελία, τελικά, όλων των ενόχων. Πλέον στήνονται δίκτυα. Και αν γίνει κατορθωτό, θα έχουμε πολύ σύντομα μεταφρασμένες τις εισηγήσεις και θα εκδοθούν στα ελληνικά· θα έχουμε τον τόμο αυτού του πολύ σημαντικού πρώτου συνεδρίου» είπε ο Βλ. Αγτζίδης.

Την άποψή του για το συνέδριο εξέφρασε και ο δρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών Θεοφάνης Μαλκίδης. «Είναι μια ιστορική στιγμή για το ζήτημα της Γενοκτονίας. Ο κύκλος άνοιξε πριν από 15 χρόνια στη Νέα Υόρκη με την πρώτη αναγνώριση. Συνεχίστηκε στη Στοκχόλμη το 2010 και στο Ερεβάν το 2015, και κλείνει με το ιστορικής σημασίας συνέδριο στην Άγκυρα που πραγματοποιήθηκε από συναγωνιστές και φίλους που αγωνίζονται για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

»Ανοίγει τώρα ένας νέος κύκλος που θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά και νέες αναγνωρίσεις, αλλά κυρίως παραδοχή από την τουρκική κοινωνία για το έγκλημα».

Τα θέματα των εισηγήσεων του Τούρκων διανοουμένων
Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Σινάν Τσιφτγιουρέκ εκ μέρους της εφημερίδας Newroz και ο διανοούμενος Φικρέτ Μπασκαγιά, ο οποίος τόνισε ότι «ο δρόμος που επιβάλλει η επίσημη ιστορία οδηγεί την κοινωνία στη συλλογική απώλεια της μνήμης, τη διαγραφή αυτής και την κυριαρχία της εκδοχής εκείνης που συμφέρει τις κυρίαρχες τάξεις».


Οι σύνεδροι

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές ήταν και ο καθηγητής  του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου Αχμέτ Ντεμιρέλ, που παρουσίασε σημαντικά στοιχεία σχετικά με την εμπλοκή της κυβέρνησης και του στρατού στην εκκαθάριση των Ελλήνων του Πόντου κυρίως για την περίοδο 1919-22. Ο πανεπιστημιακός Μπασκίν Οράν επίσης μίλησε για εκρίζωση των Ρωμιών της Ανατολής που ολοκληρώθηκε το 1964 με το διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, θεωρώντας ότι είναι τα απόνερα της ίδιας μεγάλης τρικυμίας.

  • Η ημερίδα «Ο νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά» διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Σκέψης της Άγκυρας (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και την εφημερίδα Newroz.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σωματείο «Αγ. Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

1ο Θερινό Σχολείο για τον Πόντο: Η μεγάλη επιτυχία του, ανοίγει το δρόμο να γίνει θεσμός

11/07/2025 - 8:11μμ
Το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Τρίχας πάνω από τον Πυξίτη, ή αλλιώς Δαφνοπόταμο (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Αυτό είναι το γεφύρι της Τρίχας, το χιλιοτραγουδισμένο – Συνδέει τον Πόντο με την… Άρτα

11/07/2025 - 12:12μμ
Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στη… βιτρίνα της Καβάλας, στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025

11/07/2025 - 10:59πμ
Ποντιακό τραπέζι έστρωσε η «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης στο 5ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας και Πολιτισμού Ελλάδας και Κύπρου (φωτ.: Facebook / Παναγία Σουμελά Κατερίνης - Ποντιακός Σύλλογος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Δίον με 15 ποντιακές συνταγές από την «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

10/07/2025 - 11:49μμ
Η Αγία Μαρίνα στο Θρυλόριο (φωτ.: Facebook /  Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο: Μέχρι και της Αγίας Μαρίνας ο ποντιακός πολιτισμός στα καλύτερά του

10/07/2025 - 10:41μμ
(Πηγή: facebook.com/ POLITISTIKOS SILLOGOS AVGHS_Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής/ Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυνατά και ποντιακά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής Λαγκαδά στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αιδηψού 2025

10/07/2025 - 3:08μμ
Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όταν οι Έλληνες γιόρταζαν για τους Νεότουρκους, τους μετέπειτα σφαγείς τους

10/07/2025 - 10:28πμ
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9/07/2025 - 9:42μμ
ΠΟΝΤΟΣ

8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας: Νέα επεισόδια από το σπίτι του Big Πάσα – Ποια είναι «άμον θεά Αφροντάιτι»;

9/07/2025 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / dzigeridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ποντιακή Εστία Νεάπολης

9/07/2025 - 6:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: Hellenic Train)

Προαστιακός Πάτρας: Αύξηση δρομολογίων και νέες υπηρεσίες ανακοίνωσε η Hellenic Train

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Σε ύφεση η φωτιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στη Σίνδο

9 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / EΡΤ 3)

Diamond League: Δεύτερη θέση για τον Καραλή στο Μονακό

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν έως τις 18 Ιουλίου

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κοριτσάκι έχασε τη ζωή του από το αυτοκίνητο του πατέρα του

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign