pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πρώτο συνέδριο για το Ποντιακό Ζήτημα στην Άγκυρα – Όλα όσα έγιναν

14/04/2016 - 10:01πμ
Το πρώτο συνέδριο για το Ποντιακό Ζήτημα στην Άγκυρα – Όλα όσα έγιναν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Δυνατό συμβολισμό είχε το συνέδριο για το Ποντιακό στην Άγκυρα, καθώς για πρώτη φορά Έλληνες και Τούρκοι διανοούμενοι το έθεσαν επί τάπητος και συζήτησαν γι’ αυτό στην Τουρκία. Ένας επιστημονικός και γόνιμος διάλογος έλαβε χώρα στις 9 Απριλίου, όμως δεν έλειψαν η συγκίνηση και η συναισθηματική φόρτιση καθώς βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των Γενοκτονιών της Ανατολής.

«Κάποιες γροθιές ήταν σηκωμένες στην αίθουσα· ίσως μια υπόσχεση για τη συνέχεια του αγώνα τους. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη» μετέφερε το κλίμα του συνεδρίου στο pontos-news.gr ο Στέργιος Θεοδωρίδης, ο οποίος ήταν ένας από τους εισηγητές. «Η εξαφάνιση αυτού του πληθυσμού δεν έγινε από τον… αέρα. Μια τέτοιας έκτασης μεγάλη καταστροφή απαιτεί κάποιους που την σκέφτηκαν, κάποιους που την σχεδίασαν και κάποιους που εκτέλεσαν αυτό το σχέδιο.


Ο Στέργιος Θεοδωρίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

»Η συμβολή των ανθρώπων αυτών εκεί [στην Τουρκία] θα μας βοηθήσει να ξεμπερδέψουμε με τους ακραίους εθνικιστές και τους αναθεωρητές της ιστορίας τύπου Φίλη. Οι άνθρωποι εκεί δείχνουν να νιώθουν πιο φτωχοί που φύγαμε από εκεί. Κάποιοι άλλοι ίσως να το θεωρούν ως ένα βάρος πάνω τους και μέσα από αυτήν τους την αποκάλυψη της αλήθειας ίσως να απελευθερωθεί η συνείδησή τους».

Μία από τις ιδιαίτερες στιγμές του συνεδρίου ήταν η ζωντανή σύνδεση μέσω διαδικτύου με την αίθουσα διαλέξεων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, όπου παρουσίαζε το βιβλίο του ο Βλάσης Αγτζίδης.

«Ήταν αυθόρμητο, δεν ήταν προγραμματισμένο να συνδεθώ μέσω διαδικτύου με το συνέδριο» δήλωσε στο pontos-news.gr ο ιστορικός.

Η σημασία του συνεδρίου και η μελλοντική πορεία του ποντιακού ζητήματος
«Το εντυπωσιακό είναι ότι έγινε μια τέτοια εκδήλωση στην Άγκυρα, αντίστοιχη της οποίας δεν έχει γίνει στην Αθήνα ποτέ από μη ποντιακούς φορείς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δείχνει πόσο προβληματική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και πόσο δρόμο πρέπει να διανύσουμε και πόσο σοβαροί πρέπει να είμαστε εδώ μπας και μας πάρουν σοβαρά.


Ο Βλάσης Αγτζίδης κατά τη διάρκεια της σύνδεσής του με το συνέδριο μέσω διαδικτύου

»Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί. Οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ αποφασισμένοι. Αυτός είναι ο χώρος που μπορεί να πάρει το θέμα και να το κάνει κίνημα, χωρίς κραυγές αλλά με σοβαρή μελέτη του ιστορικού φαινομένου και με μια καταγγελία, τελικά, όλων των ενόχων. Πλέον στήνονται δίκτυα. Και αν γίνει κατορθωτό, θα έχουμε πολύ σύντομα μεταφρασμένες τις εισηγήσεις και θα εκδοθούν στα ελληνικά· θα έχουμε τον τόμο αυτού του πολύ σημαντικού πρώτου συνεδρίου» είπε ο Βλ. Αγτζίδης.

Την άποψή του για το συνέδριο εξέφρασε και ο δρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών Θεοφάνης Μαλκίδης. «Είναι μια ιστορική στιγμή για το ζήτημα της Γενοκτονίας. Ο κύκλος άνοιξε πριν από 15 χρόνια στη Νέα Υόρκη με την πρώτη αναγνώριση. Συνεχίστηκε στη Στοκχόλμη το 2010 και στο Ερεβάν το 2015, και κλείνει με το ιστορικής σημασίας συνέδριο στην Άγκυρα που πραγματοποιήθηκε από συναγωνιστές και φίλους που αγωνίζονται για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

»Ανοίγει τώρα ένας νέος κύκλος που θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά και νέες αναγνωρίσεις, αλλά κυρίως παραδοχή από την τουρκική κοινωνία για το έγκλημα».

Τα θέματα των εισηγήσεων του Τούρκων διανοουμένων
Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Σινάν Τσιφτγιουρέκ εκ μέρους της εφημερίδας Newroz και ο διανοούμενος Φικρέτ Μπασκαγιά, ο οποίος τόνισε ότι «ο δρόμος που επιβάλλει η επίσημη ιστορία οδηγεί την κοινωνία στη συλλογική απώλεια της μνήμης, τη διαγραφή αυτής και την κυριαρχία της εκδοχής εκείνης που συμφέρει τις κυρίαρχες τάξεις».


Οι σύνεδροι

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές ήταν και ο καθηγητής  του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου Αχμέτ Ντεμιρέλ, που παρουσίασε σημαντικά στοιχεία σχετικά με την εμπλοκή της κυβέρνησης και του στρατού στην εκκαθάριση των Ελλήνων του Πόντου κυρίως για την περίοδο 1919-22. Ο πανεπιστημιακός Μπασκίν Οράν επίσης μίλησε για εκρίζωση των Ρωμιών της Ανατολής που ολοκληρώθηκε το 1964 με το διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, θεωρώντας ότι είναι τα απόνερα της ίδιας μεγάλης τρικυμίας.

  • Η ημερίδα «Ο νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά» διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Σκέψης της Άγκυρας (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και την εφημερίδα Newroz.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

31/10/2026 - 10:12μμ
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα ανάμεσα στα δέντρα δάσους της Ματσούκας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Φθινόπωρο στον Βαζελώνα – Το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην αγκαλιά του δάσους

31/10/2026 - 9:49μμ
Η πινακίδα «Ρωμανία» στα Πετρωτά Ροδόπης, στον τόπο όπου ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης οραματίστηκε τη δημιουργία μιας νέας πόλης, σε αρχειακή φωτογραφία (φωτ.: ale3andro / Greece.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμανία: Νέα παρέμβαση για την πόλη που έμεινε στα σχέδια – Πρόταση για προτομή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

31/10/2026 - 8:39μμ
Ο Τόμας Άλεν χορεύει με εργαζομένους των μεταλλείων Λιτζεσί, κοντά στη Νικόπολη του Πόντου. Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο λυράρης, Μάιος 1891 (φωτ.: συλλογή Γουίλιαμ Σάχτλεμπεν / UCLA Library, μέσω Jelle Verheij)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ένας Αμερικανός χόρεψε με λύρα στα μεταλλεία της Γαράσαρης

31/10/2026 - 3:58μμ
Η 92χρονη Παρθένα Χαραλαμπίδου (στιγμιότυπο από το βίντεο του OpenTV)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αντιμέτωπη με την απειλή έξωσης βρέθηκε η υπερήλικη Πόντια Παρθένα Χαραλαμπίδου, με αναπηρία 87%

31/10/2026 - 8:57πμ
Αρμενικό σπίτι με σπασμένα παράθυρα στο Ερζερούμ, μετά τη σφαγή της 30ής Οκτωβρίου 1895. Η λήψη χρονολογείται περίπου την 1η Νοεμβρίου (φωτ.: συλλογή William Sachtleben / UCLA Library)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ερζερούμ 1895: Αμερικανός που αναζητούσε έναν ποδηλάτη κατέγραψε τη σφαγή των Αρμενίων – Οι πολύ σκληρές φωτογραφίες

30/10/2026 - 8:36μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο στρατόπεδο του Ρεθύμνου, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Αναχώρησε από την Κρήτη η εικόνα – Τελευταία στάση στο στρατόπεδο Ρεθύμνου

30/10/2026 - 5:26μμ
Στιγμιότυπο από το ποντιακό αντάμωμα νεολαίας που διοργάνωσαν οι «Αξέχαστες Πατρίδες» Μπαμπαλιού. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Φάνης Κοντοχρήστος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι νέοι των «Αξέχαστων Πατρίδων» έστησαν το δικό τους ποντιακό αντάμωμα στη Νίκαια

30/10/2026 - 3:24μμ
(Φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Τρία τ’ Αεργίτε 2026»: Θεία Λειτουργία και Πάνδημο Μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

30/10/2026 - 11:24πμ
(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι τίμησαν την 28η Οκτωβρίου 1940 σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

28/10/2026 - 5:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Δωρεάν Κυριακή στα μουσεία – Πού ισχύει η ελεύθερη είσοδος την 1η Νοεμβρίου

4 ώρες πριν
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», σε αρχειακή φωτογραφία από παλαιότερη εμφάνισή της (φωτ.: Facebook)

Έδεσσα: Μικρασιατικές μνήμες στο Παρθεναγωγείο από την «Μπίγα»

4 ώρες πριν
Αστυνομικοί τυλίγονται στις φλόγες μετά τη ρίψη μολότοφ, στη διάρκεια επεισοδίων σε διαδήλωση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες,  στο Παρίσι. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)

Γαλλία: Τρίτο Σάββατο οργής για την ακρίβεια – Στις 520 οι συλλήψεις

5 ώρες πριν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Πατριαρχικό Γραφείο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

Φανάρι: Στο πλευρό της Ουκρανίας ο Βαρθολομαίος – Έκκληση για τα απαχθέντα παιδιά

5 ώρες πριν
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

6 ώρες πριν
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα ανάμεσα στα δέντρα δάσους της Ματσούκας (φωτ.: Anadolu)

Φθινόπωρο στον Βαζελώνα – Το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην αγκαλιά του δάσους

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV