pontosnews.gr
Σάββατο, 11/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πρώτο συνέδριο για το Ποντιακό Ζήτημα στην Άγκυρα – Όλα όσα έγιναν

14/04/2016 - 10:01πμ
Το πρώτο συνέδριο για το Ποντιακό Ζήτημα στην Άγκυρα – Όλα όσα έγιναν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Δυνατό συμβολισμό είχε το συνέδριο για το Ποντιακό στην Άγκυρα, καθώς για πρώτη φορά Έλληνες και Τούρκοι διανοούμενοι το έθεσαν επί τάπητος και συζήτησαν γι’ αυτό στην Τουρκία. Ένας επιστημονικός και γόνιμος διάλογος έλαβε χώρα στις 9 Απριλίου, όμως δεν έλειψαν η συγκίνηση και η συναισθηματική φόρτιση καθώς βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των Γενοκτονιών της Ανατολής.

«Κάποιες γροθιές ήταν σηκωμένες στην αίθουσα· ίσως μια υπόσχεση για τη συνέχεια του αγώνα τους. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη» μετέφερε το κλίμα του συνεδρίου στο pontos-news.gr ο Στέργιος Θεοδωρίδης, ο οποίος ήταν ένας από τους εισηγητές. «Η εξαφάνιση αυτού του πληθυσμού δεν έγινε από τον… αέρα. Μια τέτοιας έκτασης μεγάλη καταστροφή απαιτεί κάποιους που την σκέφτηκαν, κάποιους που την σχεδίασαν και κάποιους που εκτέλεσαν αυτό το σχέδιο.


Ο Στέργιος Θεοδωρίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

»Η συμβολή των ανθρώπων αυτών εκεί [στην Τουρκία] θα μας βοηθήσει να ξεμπερδέψουμε με τους ακραίους εθνικιστές και τους αναθεωρητές της ιστορίας τύπου Φίλη. Οι άνθρωποι εκεί δείχνουν να νιώθουν πιο φτωχοί που φύγαμε από εκεί. Κάποιοι άλλοι ίσως να το θεωρούν ως ένα βάρος πάνω τους και μέσα από αυτήν τους την αποκάλυψη της αλήθειας ίσως να απελευθερωθεί η συνείδησή τους».

Μία από τις ιδιαίτερες στιγμές του συνεδρίου ήταν η ζωντανή σύνδεση μέσω διαδικτύου με την αίθουσα διαλέξεων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, όπου παρουσίαζε το βιβλίο του ο Βλάσης Αγτζίδης.

«Ήταν αυθόρμητο, δεν ήταν προγραμματισμένο να συνδεθώ μέσω διαδικτύου με το συνέδριο» δήλωσε στο pontos-news.gr ο ιστορικός.

Η σημασία του συνεδρίου και η μελλοντική πορεία του ποντιακού ζητήματος
«Το εντυπωσιακό είναι ότι έγινε μια τέτοια εκδήλωση στην Άγκυρα, αντίστοιχη της οποίας δεν έχει γίνει στην Αθήνα ποτέ από μη ποντιακούς φορείς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δείχνει πόσο προβληματική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και πόσο δρόμο πρέπει να διανύσουμε και πόσο σοβαροί πρέπει να είμαστε εδώ μπας και μας πάρουν σοβαρά.


Ο Βλάσης Αγτζίδης κατά τη διάρκεια της σύνδεσής του με το συνέδριο μέσω διαδικτύου

»Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί. Οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ αποφασισμένοι. Αυτός είναι ο χώρος που μπορεί να πάρει το θέμα και να το κάνει κίνημα, χωρίς κραυγές αλλά με σοβαρή μελέτη του ιστορικού φαινομένου και με μια καταγγελία, τελικά, όλων των ενόχων. Πλέον στήνονται δίκτυα. Και αν γίνει κατορθωτό, θα έχουμε πολύ σύντομα μεταφρασμένες τις εισηγήσεις και θα εκδοθούν στα ελληνικά· θα έχουμε τον τόμο αυτού του πολύ σημαντικού πρώτου συνεδρίου» είπε ο Βλ. Αγτζίδης.

Την άποψή του για το συνέδριο εξέφρασε και ο δρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών Θεοφάνης Μαλκίδης. «Είναι μια ιστορική στιγμή για το ζήτημα της Γενοκτονίας. Ο κύκλος άνοιξε πριν από 15 χρόνια στη Νέα Υόρκη με την πρώτη αναγνώριση. Συνεχίστηκε στη Στοκχόλμη το 2010 και στο Ερεβάν το 2015, και κλείνει με το ιστορικής σημασίας συνέδριο στην Άγκυρα που πραγματοποιήθηκε από συναγωνιστές και φίλους που αγωνίζονται για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

»Ανοίγει τώρα ένας νέος κύκλος που θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά και νέες αναγνωρίσεις, αλλά κυρίως παραδοχή από την τουρκική κοινωνία για το έγκλημα».

Τα θέματα των εισηγήσεων του Τούρκων διανοουμένων
Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Σινάν Τσιφτγιουρέκ εκ μέρους της εφημερίδας Newroz και ο διανοούμενος Φικρέτ Μπασκαγιά, ο οποίος τόνισε ότι «ο δρόμος που επιβάλλει η επίσημη ιστορία οδηγεί την κοινωνία στη συλλογική απώλεια της μνήμης, τη διαγραφή αυτής και την κυριαρχία της εκδοχής εκείνης που συμφέρει τις κυρίαρχες τάξεις».


Οι σύνεδροι

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές ήταν και ο καθηγητής  του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου Αχμέτ Ντεμιρέλ, που παρουσίασε σημαντικά στοιχεία σχετικά με την εμπλοκή της κυβέρνησης και του στρατού στην εκκαθάριση των Ελλήνων του Πόντου κυρίως για την περίοδο 1919-22. Ο πανεπιστημιακός Μπασκίν Οράν επίσης μίλησε για εκρίζωση των Ρωμιών της Ανατολής που ολοκληρώθηκε το 1964 με το διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, θεωρώντας ότι είναι τα απόνερα της ίδιας μεγάλης τρικυμίας.

  • Η ημερίδα «Ο νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά» διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Σκέψης της Άγκυρας (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και την εφημερίδα Newroz.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μια οικεία εικόνα για τους Έλληνες του Πόντου. Άλλωστε και η ποντιακή μούσα έχει υμνήσει τη ζωή στα παρχάρια (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Έναν αιώνα μετά τον ξεριζωμό – Η ζωή στα παρχάρια της Κατίρκαγιας μοιάζει σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος

11/07/2026 - 3:05μμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση, στην Κοζάνη. Μέλη ποντιακών σωματείων όλης της χώρας συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, τον κορυφαίο θεσμό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Οι 25 χοροί που θα παρουσιαστούν – Όλο το πρόγραμμα

11/07/2026 - 1:05μμ
Πόντιοι μετανάστες από τα Κοτύωρα (Ορντού) στο Κάντον του Οχάιο, γύρω στο 1915, σε παρακάθ' με τη συνοδεία λύρας. Η φωτογραφία αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της πρώτης γενιάς των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ (φωτ.: Ottoman Greeks of the U.S. Digital History Project / Nick Spondyl)
ΠΟΝΤΟΣ

Πώς μια πόλη του Οχάιο έγινε μία από τις μεγαλύτερες ποντιακές εστίες στις ΗΠΑ

11/07/2026 - 10:26πμ
«Κιβωτός Εν Χορώ», 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ηλίας Υφαντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η πρώτη συνεστίαση της «Κιβωτού του Πόντου – Ηλίας Υφαντίδης»: Το όραμα για τη διάσωση της ποντιακής κληρονομιάς

10/07/2026 - 2:51μμ
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κομνήνιο: Σείστηκε ο γραφικός οικισμός από τους περήφανους χορούς της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στην τελευταία θερινή εκδήλωση

10/07/2026 - 1:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΠΟΝΑ: Η Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων δεν αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης

9/07/2026 - 8:56μμ
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα τον Μονών Περιστερεώτα (αριστερά) και Βαζελώνα (δεξιά)
ΠΟΝΤΟΣ

Μετά τη Σουμελά, σειρά για Βαζελώνα και Περιστερεώτα; Στην Τραπεζούντα ζητούν την αποκατάσταση των δύο ιστορικών μοναστηριών

9/07/2026 - 12:51μμ
(Πηγή: Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Υψηλάντηδες» του Βερολίνου συνάντησαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης: Διαδρομές και δράσεις που δυναμώνουν την κοινή ρίζα

8/07/2026 - 10:48μμ
Στιγμιότυπο από τα «Ακρίτεια 2026» (φωτ.: Facebook /Ένωση Ποντίων Γιαννιτσών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα «Ακρίτεια 2026» κράτησαν ζωντανή την ποντιακή παράδοση στα Γιαννιτσά

8/07/2026 - 11:45πμ
Πριν από τη σέντρα του τελικού της Pontion League (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες Του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέναλτι και ποντιακά ντέρμπι: Η Pontion League έφερε τους συλλόγους στο ίδιο γήπεδο

8/07/2026 - 10:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα δικαστήρια οι κατηγορούμενοι για τις εμπρηστικές επιθέσεις και τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα στη Θεσσαλονίκη. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Βαριές κατηγορίες για τους τρεις της επίθεσης στο σπίτι Νέστορα

1 λεπτό πριν
Ο τάφος του πρώην ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στο τέμενος Ιμάμ Ρεζά, στη Μασχάντ (φωτ.: EPA / Iranian Supreme Leader Office)

Ιράν: «Η εκδίκηση θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε», διαμηνύει ο νέος ανώτατος ηγέτης

23 λεπτά πριν
Ο Παύλος Πολάκης μιλά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΣΥΡΙΖΑ: «Πράσινο φως» για την επιστροφή Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

47 λεπτά πριν
Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Θάνατος 14χρονης από γαστρικό δακτύλιο: Κάθειρξη 7 ετών στον γιατρό

1 ώρα πριν
Καπνός από τη φωτιά στο Περιβολάκι Λαγκαδά, Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Lia Vavoura)

Φωτιά στον Λαγκαδά: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής κοντά στο Περιβολάκι

2 ώρες πριν
Βουλευτές στην αίθουσα της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, στην Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Αγνοείται η ψηφοφορία στην Κνεσέτ – Οι Αζέροι αποδίδουν το «πάγωμα» στο Μπακού

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign