Ξεκινώντας την ομιλία του στα ποντιακά και δηλώνοντας ευθύς εξαρχής «είμαι Πόντιος. Ήρθα στην Ελλάδα με δύναμη και αγάπη. Νομίζω ότι μαζί μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα», ο Ιβάν Σαββίδης προκάλεσε αίσθηση κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή. Ο επιχειρηματίας ήταν επίσημος προσκεκλημένος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, η οποία στις τελευταίες συνεδριάσεις της ασχολείται με τις επενδύσεις των ομογενών ενόψει και του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Ο Ιβάν Σαββίδης, ωστόσο, έλαβε πρόσκληση και με την ιδιότητα του προέδρου των Ελλήνων της Ρωσίας, καθώς το 2016 είναι αφιερωμένο στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας και ενώπιον τόσο των βουλευτών που απαρτίζουν την Επιτροπή όσο και του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, ο επιχειρηματίας ξεκαθάρισε ότι έχει έναν τριπλό ρόλο αφού εκφράζει τη γνώμη των Ποντίων, τη γνώμη ενός επισκέπτη και τη γνώμη ενός επενδυτή. «Η Ελλάδα μπορεί να βρει λύσεις μόνο σε στενή συνεργασία με την τεράστια Ομογένεια, μέσω των μεγάλων κέντρων λόμπινγκ που μπορούν να δημιουργηθούν στις βασικές χώρες παρουσίας των Ελλήνων», σημείωσε αναφερόμενος και στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη.
Ο Ιβάν Σαββίδης ξεκαθάρισε ότι για να έρθουν οι ομογενείς στην Ελλάδα θα πρέπει να λυθούν πρώτα βασικά ζητήματα, όπως η απλοποίηση στη χορήγηση της ιθαγένειας και το δικαίωμα ψήφου. «Η Ομογένεια είναι ένας τεράστιος πόρος που δεν εκτιμάται επαρκώς», υπογράμμισε.
Ιβάν Σαββίδης: Είμαστε έτοιμοι να συγκροτήσουμε ένα Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων από μέλη της Διασποράς.
Σε ό,τι αφορά στις επενδυτικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην καπνοβιομηχανία «ΣΕΚΑΠ» η οποία αγοράστηκε με ζημίες άνω των 40 εκατ. ευρώ και τεράστια χρέη και ως προς τους εργαζόμενους. «Η σταθερή εργασία της επιχείρησης τώρα επιτρέπει οι εργαζόμενοί της να ατενίζουν το μέλλον με βεβαιότητα. Το ίδιο ισχύει και για 5.000 οικογένειες αγροτών», ανέφερε.
(Φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
Σύμφωνα με τον Πόντιο επιχειρηματία, η Ελλάδα χάνει το επενδυτικό παιχνίδι και επειδή δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός στήριξης και επειδή λείπουν τα οικονομικά κίνητρα. «Ο επενδυτικός μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς μια νομοθεσία που στηρίζει τους ποιοτικούς επενδυτές. Νομοθετήστε για τον “εστιακό ξένο επενδυτή”. Δώστε προνόμια για τρία χρόνια, αρκεί να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις και να έχουν επαφές με την τοπική κοινότητα», πρότεινε στους βουλευτές.
Ο Ιβάν Σαββίδης συνεχίζοντας εξήγησε ότι ο παραπάνω μηχανισμός για να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει οι εταιρείες αυτών των επενδυτών να είναι σε άμεση και μόνιμη επαφή με την κυβέρνηση, να συναντούν τον πρωθυπουργό συχνά, και κάθε μήνα τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να μπαίνουν επί τάπητος τα τρέχοντα πρότζεκτς.
Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε μια αποστροφή στην ομιλία Σαββίδη καθώς πρότεινε οι επιχειρηματίες που είναι εντάξει με τους εργαζόμενους, ως προς την καταβολή των μισθών, να έχουν το δικαίωμα «να συνάψουν ένα καινούργιο συμβόλαιο με τα συνδικάτα». Επίσης πρότεινε να περιοριστεί νομοθετικά ο αριθμός των ημερών που μπορούν να κηρυχθούν απεργίες, και οι ημερομηνίες των απεργιών να συμφωνούνται.
Αργότερα, όταν πήρε και πάλι τον λόγο, εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλά για καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά για εξάλειψη της ασυδοσίας. «Με καλέσατε να μιλήσω για το επενδυτικό κλίμα και ως επενδυτής μίλησα για τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα και που –κατά την άποψή μου– πρέπει να λυθούν αμέσως», υπογράμμισε και συνέχισε: «Για τα εργασιακά δικαιώματα μάθαμε στην Τούμπα, όταν βγήκαν οι φίλαθλοι στο στάδιο και είπαν “είναι δικαίωμά μας”. Τελικά πιστέψτε με, τα αγαπημένα χρώματα της Ελλάδας, θα είναι το άσπρο και το μαύρο».
Ιβάν Σαββίδης: Εμείς οι Πόντιοι σε τέτοιες περιπτώσεις λέμε «δεν θα πω πολλά λόγια, αλλά τα λίγα δεν είναι αρκετά». Να μάθετε την ποντιακή διάλεκτο.
Ο Ιβάν Σαββίδης, όμως, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Όπως τόνισε, η ελληνική ομογένεια στη Ρωσία κάνει το παν για να διατηρήσει τον πολιτισμό και τη γλώσσα – ανοίγει σχολεία, διοργανώνει φεστιβάλ και συναυλίες, χτίζει καινούργιους ναούς και μνημεία. «Φέτος κλείνει ένας χρόνος συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Σλαβικών Σπουδών», είπε.
Επίσης, ανακοίνωσε ενώπιον των βουλευτών την πρόθεση που υπάρχει για συνεργασία με τον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία μίας έδρας Ρωσικών και μίας έδρας Ποντιακών Σπουδών. Ταυτόχρονα, στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία έδρας Ελληνικών Σπουδών σε ένα από τα πανεπιστήμια στο νότο της Ρωσίας.
(Φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στη Βουλή ολοκληρώθηκε με τον πλέον συμβολικό τρόπο: εκ μέρους της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ο πρόεδρός της Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης του χάρισε ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, καθώς και γκραβούρες με τοπογραφίες κυρίως από τα Προπύλαια της Αθήνας, γραμμένες στα ρωσικά.